Smażony bakłażan i chorizo z chipsami krewetkowymi

Szybkie do przygotowania i ogromnie smaczne danie bazujące na przepisie kuchni chińskiej. Sprawdzi się świetnie jako przystawka, bądź jeżeli podamy je z miseczką ryżu, może stanowić danie główne. Oryginalny przepis wymaga użycia chińskich kiełbasek, które u nas raczej nie są dostępne. W zastępstwie użyłem chorizo, które uwielbiam za jego pikantny smak. Całość posypałem pokruszonymi chipsami krewetkowymi. Wyszło przepyszne, aż szkoda, że przygotowałem tylko jedną porcję.

Składniki ( 1 porcja ):

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 kiełbaska chorizo pokrojona na plasterki
  • 1 średni bakłażan, pokrojony w podłużne 3 cm kawałki
  • 1 suszona papryczka chili, pokruszona
  • 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czarnego octu , ewentualnie octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Podsmażone chipsy krewetkowe do podania, pokruszone

Przygotowanie:  W woku lub na patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać chorizo i smażyć mieszając, aż z chorizo uwolni się tłuszcz. Dodać bakłażana, chili, sos fasolowy, sos sojowy, ocet i cukier. Wymieszać wszystko i smażyć jeszcze 2 minuty aż bakłażan zmięknie. Zdjąć z ognia i podawać posypane pokruszonymi chipsami krewetkowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do tego kieliszek Tempranillo, Garnachy, hiszpańskiego rosado, lżejszego Syrah lub Sherry Fino.


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *