Miejsce wyjątkowe i niepowtarzalne w swoim pięknie. Prawie bezkonkurencyjne. Dolina Douro zachwyciła mnie od samego początku i kontynuując mój przewodnik po Portugalii, zaczynam właśnie od tego regionu. Majestatyczny krajobraz, pośród którego powstają doskonałe wina.
Dolina Douro to miejsce od dawna kojarzone ze słynnym na cały świat wzmacnianym Porto. Jednakże coraz większą uwagę przyciągają świetne wytrawne wina z tego regionu, zarówno czerwone, jak i białe. O samym winie Porto napiszę nieco więcej innym razem, teraz skupię się na przybliżeniu samego Douro i wytrawnych win, które tam powstają.
Jak już wspominałem w poprzednim wpisie ( tutaj), w dolinie Douro powstała pierwsza na świecie apelacja, wydzielony region, co miało zagwarantować autentyczność pochodzenia win Porto. Dolina Douro dzieli się na trzy subregiony. Patrząc od wschodu są to: Douro Superior, Cima Corgo, Baixo Corgo.

Douro to jeden z najbardziej dzikich i górzystych regionów Portugalii. Co więcej, jest to największy na świecie region winiarski o górzystym charakterze. Winnice znajdują się na zboczach wzgórz, często zajmują wąskie tarasy, tworząc unikalny i piękny krajobraz. W 2001 roku został on wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Same winnice to zwykle małe parcele, choć zdarzają się również posiadłości o powierzchni kilkudziesięciu hektarów. Co ciekawe, tylko około 5% rocznej produkcji winogron w tym regionie, jest wykorzystywana do tworzenia win wytrawnych. Zdecydowana większość przeznaczana jest na Porto.
Klimat i gleby
W dolinie Douro panuje klimat raczej kontynentalny. Zimy są chłodne, natomiast lata suche i bardzo gorące. W zachodniej części Douro klimat jest pod pewnym wpływem Atlantyku, jest tu bardziej rześko. Natomiast w Górnym Douro, bliżej granicy z Hiszpanią warunki są niemalże półpustynne. Występują tu gleby łupkowe, granitowe, kamieniste, dość ubogie, ale to one decydują o wysokiej jakości tutejszych win.
Winnice
Winnice położone są na różnej wysokości, zarówno bliżej samej rzeki, jak i na wzgórzach. Z tych znajdujących się bliżej rzeki, grona przeznaczane są głównie na Porto. Winnice położone na wzgórzach odpowiadają przeważnie za wytrawne wina czerwone. Podobnie białe wina wytrawne, musujące oraz likierowe z odmiany Moscatel powstają z parceli usytuowanych w wyższych strefach. Warto też zaznaczyć, że winnice w dolinie Douro zostały poddane klasyfikacji w zależności od ich lokalizacji, wysokości, kąta nachylenia zbocza, rodzaju gleby, ekspozycji na słońce, wieku winorośli, gęstości nasadzeń. Za te wszystkie czynniki przyznaje się winnicom punkty, a ich suma ma wpływ na to, w której klasie winnica się znajdzie. Klas jest dziewięć, od A do I. Jedynie te winnice, które są sklasyfikowane w klasach od A do F mogą produkować winogrona na Porto. Trzeba również podkreślić, że dojrzewanie samego Porto odbywa się nie w Douro, ale w Vila Nova de Gaia, gdzie znajdują się piwnice większości producentów Porto.
W dolinie Douro znajdziemy mnóstwo tradycyjnych odmian winogron. Do tego znajduje się tu wiele winnic z bardzo starymi krzewami o małej wydajności, ale dające bogate, złożone wina. Ponadto, w dużej części starych winnic krzewy różnych odmian rosną wymieszane obok siebie. W nowszych winnicach, poszczególne odmiany sadzi się osobno.
W Douro spotkamy takie odmiany jak np. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao, Sousao, Tinta da Barca, Trincadera, by wymienić tylko kilka najważniejszych. Z tych czerwonych szczepów produkuje się Porto, jak i wina wytrawne. Z białych odmian znajdziemy tu Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel, Viosinho, Rabigato. W Douro do produkcji wina dopuszczonych jest około 40 odmian winogron.
Style win
Czerwone wina wytrawne z doliny Douro to wina o głębokiej barwie, dobrze zbudowane, skoncentrowane, potężne, silne z bogatym aromatem głównie ciemnych owoców, wyraźną taniną, często subtelnymi nutami fiołków, bzu, ziół. Możemy też wyczuć wanilię, a czasem nawet pieczone mięso, aromaty żywiczne. Wina zwykle dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego.
Białe wina też są zwykle bogate, pełne, z dobrą kwasowością, cytrusowo-jabłkowe, z akcentami owoców tropikalnych. Często nieco oleiste, mineralne, maślane.
W Douro powstają także doskonałe wina wzmacniane z odmiany Moscatel. Często starzone w beczkach, o bursztynowym kolorze, z równowagą między słodyczą a kwasowością, nutami karmelu, migdałów, suszonych owoców, pomarańczy. Możemy też spotkać Moscatele dojrzewające jedynie w kadzi, bardziej świeże. Warto również zaznaczyć, że w Douro powstają też całkiem dobrej jakości wina musujące z drugą fermentacją w butelce.
Wina Porto, najsłynniejszy produkt tego regionu, to materia na oddzielną opowieść.
Bogactwo i różnorodność win, jakie możemy znaleźć w Douro sprawia, że to miejsce przyciąga uwagę nie tylko ekspertów z branży, ale także zwykłych entuzjastów wina. Nie ma się czemu dziwić. Moim zdaniem jest to region ogromnych możliwości, z pewnością jeden z moich ulubionych, nie tylko pod względem win, jakie tu powstają, ale również z uwagi na jego naturalne piękno.
Ciąg dalszy o Portugalii już niebawem.
Wydzielenie zasięgu produkcji porto było trzecią apelacją: pierwsze było Chianti w 1716, drugi Tokaj w 1730.
Dzięki za informację
Osobiście czytałem że określenie obszaru Chianti dotyczyło właściwie tylko geografii, nic nie było mowy o szczepach i sposobach produkcji wina, co było istotną częścią przepisów narzuconych producentom wina w Douro przez markiza de Pombal. Tak więc niektórzy spierają się o to gdzie powstała pierwsza apelacja. Być może to Tokaj był pierwszą z nich
Pozdrawiam