Następna propozycja z mojej strony na wykorzystanie sezonowych truskawek ( inne przepisy m. in. tutaj ). Tym razem jest to deser, w którym truskawki nie odgrywają głównej roli, ale stanowią jego doskonałe uzupełnienie. Sos z ich wykorzystaniem na bazie musującego Cremant Rose świetnie komponuje się z puddingiem.
Składniki ( ok. 4 porcje ):
- 2 łyżki stopionego masła
- 350g razowego chleba, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki cukru lub miodu
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 350g ricotty
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka plus 1 żółtko
- 1 łyżka skórki pomarańczy
- 1 łyżka ziarenek wanilii lub ekstraktu waniliowego
- ½ łyżki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 450g truskawek, pociętych w ćwiartki
- ½ szklanki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ szklanki Cremant Rose lub innego musującego wina, można też użyć różowego wina
Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Formę do puddingu lub inne podobne naczynie nasmarować 1 łyżką stopionego masła. Chleb umieścić w misce. W oddzielnej misce połączyć łyżkę stopionego masła i mleko. Dodać ricottę, cukier, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczy oraz wanilię. Dodać mieszaninę z ricotta do miski z kawałkami chleba i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać pudding cynamonem, kolendrą i odrobiną cukru. Przykryć pudding folia aluminiową i piec w kąpieli wodnej 1-1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić przez 15 minut. Sos: W niewielkim rondlu podgrzewać wino, by alkohol odrobinę wyparował. Dodać cukier, truskawki, skórkę, sok z cytryny. Wymieszać delikatnie i gotować całość przez 5 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 10 minut, by sos nieco zgęstniał. Pudding wyłożyć na talerze, obok położyć truskawki i polać sosem.
Do tego obowiązkowo kieliszek Cremant d’Alsace Rose o kwiatowym, truskawkowym, cynamonowym aromacie.