Ostatnio pisałem trochę o samej Portugalii, do czego wkrótce powrócę w kolejnych postach. Skoro poruszyłem temat Portugalii i tamtejszych win, których jestem ogromnym zwolennikiem, warto by teraz spojrzeć na portugalskie wina z praktycznego punktu widzenia. Postanowiłem więc otworzyć butelkę Redoma Tinto Niepoort 2003 z regionu Douro.
Jest to pierwsze wytrawne czerwone wino Niepoorta, zostało wypuszczone po raz pierwszy w 1991 roku. Niepoort bardziej znany jest z produkcji Porto. Jednak wytwarza on także niezwykle ciekawe wina wytrawne, zarówno czerwone jak i białe, które powstają w takich regionach jak Douro, Dao, czy Bairrada. Ja miałem okazję spróbować Redomy Tinto, ale warto też zapoznać się z takimi etykietami jak Batuta, Charme, Verente, Robustus, Bioma, Redoma Branco, Rotulo, Poeirinho. Wszystkie jego wina cieszą się powszechnym uznaniem.
Co do samej Redomy Tinto, to grona do produkcji tego wina pochodzą ze starych, ponad 60-letnich winnic z regionu Cima Corgo w Douro. Rocznik 2003 to kupaż Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela i Tinto Cão. Wino spędziło 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ( 50% nowe beczki ). Piłem rocznik 2003 – myślę, że to najwyższy czas, aby otworzyć butelkę z tego właśnie rocznika, choć wino ma dobry potencjał dojrzewania, więc młodsze roczniki można jeszcze potrzymać. Redoma Tinto 2003 ukazuje intensywny, ciemno wiśniowo-śliwkowy kolor z wyraźnymi brunatnymi refleksami. Nos zdecydowanie nasycony czarnymi owocami: jeżyna, śliwka. Jest to mieszanka dojrzałych i nieco konfiturowych owoców. Do tego dochodzi odrobina grafitu, fiołków. W ustach gęste, średnio pełnej budowy, wyważone, dość aksamitne z miękką taniną. Dobra kwasowość nadaje winu świeżości i świetnie równoważy się z owocowością. Wino skoncentrowane i prężne, ale jednocześnie świeże i bardzo eleganckie z mineralnym i owocowym finiszem. Harmonia poszczególnych elementów sprawia, że pije się z wielką przyjemnością.
Można delektować się nim bez żadnego kulinarnego towarzystwa. Ale równie dobrze sprawdzi się z daniami z dziczyzny, gulaszem mięsnym, czerwonymi mięsami, a także z nieco bardziej pikantnymi potrawami z dodatkiem grzybów, buraków.
Importer: Atlantika
Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.