Bucatini z ricottą i pistacjami

Szybko, prosto i smacznie – przepis na włoską pastę dla wielbicieli makaronu. Połączenie ricotty i pistacji sprawdza się znakomicie.

Składniki ( 1 porcja ):

  • Makaron bucatini ok. 200g
  • 100g pistacji
  • 150g ricotty
  • Oliwa
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bazylia

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy. Gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy trochę oliwy na patelni i wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę. Dorzucamy ricottę i dokładnie wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia i dorzucamy pistacje oraz bazylię. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy, aby makaron pokrył się sosem. Podajemy.

Nie zaszkodzi zaserwować takiego makaronu z kieliszkiem Prosecco, Franciacorty lub Pinot Grigio, czy białymi winami z Sycylii. Można też wypróbować Vermentino, Orvieto.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: