Szybko, prosto i smacznie – przepis na włoską pastę dla wielbicieli makaronu. Połączenie ricotty i pistacji sprawdza się znakomicie.
Składniki ( 1 porcja ):
- Makaron bucatini ok. 200g
- 100g pistacji
- 150g ricotty
- Oliwa
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- Sól, pieprz do smaku
- Bazylia
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy. Gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy trochę oliwy na patelni i wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę. Dorzucamy ricottę i dokładnie wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia i dorzucamy pistacje oraz bazylię. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy, aby makaron pokrył się sosem. Podajemy.
Nie zaszkodzi zaserwować takiego makaronu z kieliszkiem Prosecco, Franciacorty lub Pinot Grigio, czy białymi winami z Sycylii. Można też wypróbować Vermentino, Orvieto.