Bodegas Baigorri Blanco Fermentado en Barrica 2017

Powracam do świetnej Bodegas Baigorii z Samaniego w Rioja Alavesa otwierając kolejną butelkę z ich portfolio. Wciąż bardzo dobrze pamiętam odwiedziny w niesamowitej winiarni producenta i od tego też momentu wina Baigorii stały się jednymi z moich ulubionych z całego regionu Riojy. Polecam wam również ten wpis, gdzie zawarłem moje wspomnienia z wizyty w tej wspaniałej bodedze.

Kolejną etykietą od Bodegas Baigorii jaką degustuję, jest Blanco Fermentado en Barrica 2017.

To kupaż 90% viura i 10% malvasia. Grona pochodzą ze starych, 60-letnich krzewów z kilku działek w Rioja Alavesa oraz okolic Sonsierry o gliniasto-wapiennej glebie. Średnia wysokości winnic to 550 m n.p.m. Winogrona są zbierane ręcznie, wino fermentuje we francuskim dębie oraz dojrzewa w tych samych beczkach na osadzie przez 8 miesięcy ( nowe francuskie dębowe beczki lekko wypalane ). W kieliszku wino ukazuje aromaty orzechów, cytrusa, skórki cytrusowej, masła, żółtego jabłka, owoców tropikalnych, miodu, wosku, odrobiny śmietanki i śmietankowego budyniu. Usta średniej wagi, lekko kremowa faktura, melon, gruszka, biały owoc, średnia kwasowość. Smaczna biała rioja i widzę w niej spory potencjał gastronomiczny.

Wino pasuje do pieczonej/grillowanej ryby, białego mięsa, cielęciny, polędwiczek wieprzowych.

Wino otrzymałem od producenta


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *