Uwielbiam greckie wina. Są one wciąż trochę niedoceniane, ale absolutnie nie powinno się o nich zapominać, a szczególnie nie powinni o nich zapominać wszyscy ci, którzy nazywają siebie koneserami dobrych win. Bo właśnie w Grecji tych dobrych, jakościowych butelek powstaje coraz więcej. Hellada to naprawdę ekscytujący winiarsko kraj. Nieważne, czy mówimy o części kontynentalnej, czy niezliczonych wyspach – wszędzie tam Grecy produkują wino od starożytności, a w wielu regionach powstają trunki wybitne.
Zapewne większość z was nie ma zbyt dużego doświadczenia z jakościowymi greckimi winami, a swoje wspomnienia z tamtejszym winiarstwem kojarzy głownie z wakacyjnymi wyjazdami i konsumpcją średnio interesujących i mało zapadających w pamięć etykiet. Tak wygląda sytuacja zapewne wielu nie do końca świadomych turystów lądujących w Grecji. Warto mieć na uwadze to, że Grecja ma się czym pochwalić i tylko od nas zależy, czy chcemy dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie, czy wystarczy nam po porostu wino domowe z pierwszej lepszej tawerny. Nie mam tutaj na celu krytykowania czyichkolwiek upodobań – pragnę jedynie zwiększyć świadomość i rozbudzić apetyt na dobre greckie wina. Santorini, Kreta, Naoussa, Rapsani, Nemea, Patras, Samos, Meliton, Kefalonia, Epanomi – to tylko kilka miejsc, o których może słyszeliście w kontekście greckiego winiarstwa. Wszędzie tam powstają fascynujące etykiety, choć to oczywiście nie koniec wyliczanki. Grecja to też bogactwo lokalnych odmian, co czyni tamtejsze wina jeszcze bardziej wartymi uwagi.
Z mojej strony będę chciał na łamach bloga zachęcić was do jak najczęstszego sięgania po jakościowe greckie etykiety i sam zamierzam degustować je z większą regularnością, co oczywiście znajdzie odzwierciedlenia w kolejnych wpisach. Przedstawię też sylwetki różnych winiarni – zarówno tych znanych, jak i nieco mniej popularnych, jednak również wartych uwagi. Na początek przyjrzymy się producentowi, jakim jest Tsantali. To dość spory wytwórca i jeden z tych posiadających winnice w kilku regionach Grecji. Dzięki degustacji jego portfolio, możemy posmakować nieco całej Grecji w pigułce. Producent posiada bowiem w winnice w Naoussa, Rapsani, na półwyspie Chalkidiki ( w Agios Pavlos znajduje się główna winiarnia Tsantali ), Mount Athos ( również Chalkidiki ), w Maronii w Tracji. Dzięki importerowi Wina Grecji będę miał okazję podzielić się z wami moimi wrażeniami z degustacji części portfolio Tsantali, a jedno z win zrecenzowane zostało na końcu niniejszego wpisu.
Rodzina Tsantali należy do jednych z najstarszych rodzin w Grecji zajmujących się produkcją wina. Wytwarza wina i destylaty od 1890 roku, a filozofia winiarni skupia się na tworzeniu i dystrybucji wysokiej jakości win produkowanych z poszanowanie tradycji poszczególnych regionów, z których pochodzą. Około 55% rocznej produkcji importowana jest do 45 krajów na świecie, czyniąc winiarnię dość rozpoznawalną marką w świecie greckiego winiarstwa. W swoich winnicach Tsantali uprawia m.in. xinomavro, mavroudi, agiorgitiko, assyrtiko, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, malagouzia, muscat, athiri, limnio, cabernet sauvignon, ale i mniej znane lokalne odmiany. Część winnic uprawiana jest w sposób organiczny. Na dobry początek, otwieram butelkę Tsantali Rapsani 2018.
Rapsani to apelacja znajdująca się niedaleko wybrzeża w regionie Tesalia, na południowych stokach Olimpu. Specjalnością jest tutaj blend xinomavro, stavroto i krassato w równych proporcjach. Tak też jest skomponowane wino od Tsantali, a winnice, w których rosną krzewy znajdują się na wysokości do 250 m n.p.m. Ich wiek to średnio 25 lat. Grona zbierane są ręcznie. Wino dojrzewało 6 miesięcy w dębowych francuskich beczkach oraz przynajmniej 6 miesięcy w butelce przed wyjściem na rynek. To bardzo udane wino o nutach dojrzałych jagód, wiśniowej konfitury, odrobiny czarnej porzeczki, lekko pieczonych owoców, mieszanki ziół, suszonego, słodkiego pomidora, pasty z czarnych oliwek, słodkich przypraw. Usta średnio pełne, soczyste, zrównoważone, eleganckie. Dobry wstęp do świata Tsantali.
Pasuje do pieczonego kurczaka, przyprawionego czerwonego mięsa, kotlecików jagnięcych, kuchni orientalnej w mięsnym wydaniu, sosu hoisin, stir-fry z kaczką.
Wino dostępne u importera Wina Grecji