Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Lyrarakis Voila Assyrtiko 2018 – Wino ze Smakiem

Lyrarakis Voila Assyrtiko 2018

Największa grecka wyspa, jaką jest Kreta, ma pod względem wina naprawdę wiele do zaoferowania i szczyci się bardzo długą historią w tej dziedzinie. W sumie to cała Grecja jest niezwykle fascynującym winiarsko krajem, a sama Kreta nie jest żadnym wyjątkiem i jej wina ekscytują mnie naprawdę bardzo. Na wyspie działa kilku doskonałych producentów, o czym mogłem przekonać się osobiście podczas mojej podróży w to miejsce próbując wielu świetnych etykiet. Kilkanaście butelek udało mi się przywieźć do kraju i o jednej z nich piszę niżej.

Mówiąc o Krecie i jej jakościowych winach, na pewno nie można pominąć wytwórcy, jakim jest Lyrarakis. Swoje winnice posiada głównie obok wioski Alagni, w apelacji Peza. To około 15 ha na wysokości 550 m n.p.m. Winiarnia wytwarza jakościowe wina od 1966 roku, a wcześniej sprzedawała je większym producentom. Lyrarakis kilkanaście lat temu zasłynął jako ten, który uratował przed wymarciem starożytne odmiany dafní i plytó. Dziś rodzina Lyrarakis dysponuje największą na Krecie uprawą odmiany plytó. Ponadto, w ich winnicach znajdziemy też winogrona takie jak vilana, mandilari, vidiano, assyrtiko, kotsifali, liatiko, syrah, merlot, ale też bardzo rzadkie trapsathiri i melissaki. Sam piłem już kilka etykiet tej winiarni i śmiało mogę je polecić z czystym sumieniem. Kolejne butelki producenta czekają na degustację, a dziś jedna z nich. Lyrarakis to naprawdę wysoka jakość i potwierdza to choćby Voila Assyrtiko 2018.

To niezwykle fascynujące assyrtiko, którą to odmianę kojarzymy przede wszystkim z Santorini, ale Lyrarakis udowadnia, że też zna się na rzeczy. Winogrona pochodzą z równiny Vóila w regionie Sitia we wschodniej części wyspy, gdzie rodzina odkryła idealne warunki dla assyrtiko. Winnice położne są tam na wysokości blisko 600 m n.p.m. Grona są zbierane ręcznie. Wino powoli fermentuje w stalowych kadziach. Zero kontaktu z beczką. W kieliszku soczyste i kwaskowe jabłko, minerały, cytryna, ananas, mandarynka, szarlotka, krem cytrynowy, miód, świeża trawa, kwiaty mokra skała, świeże, cytrusowe zioła. Usta wyraźnie kwasowe, skalno-mineralne, cytrusowe, ze słonym muśnięciem, średnio pełne, napięte, odświeżające. Znakomite assyrtiko.

To wino można podać do owoców morza ( krewetki, kalmary z cytryną ), ryby, kurczaka, kuchni azjatyckiej bogatej w cytrusowo-ziołowe smaki, makaronu z owocami morza, sosu pomidorowego, świeżego sera.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *