Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Eguren Ugarte Reserva Blanco 2017 – Wino ze Smakiem

Eguren Ugarte Reserva Blanco 2017

Eguren Ugarte to bardzo dobry producent z Rioja Alavesa znajdujący się tuż przy Laguardii, ale też niesamowity butikowy hotel usytuowany w otoczeniu cudownych winnic z górami Sierra de Cantabria w tle. To iście wymarzona lokalizacja nie tylko dla prawdziwego miłośnika win – miejsce to doceni każdy wrażliwy na piękno krajobrazu, a istnieje również duża szansa, że właśnie tutaj zakochasz się w winach, gdyż panuje tu pewien rodzaj magii, którą można poczuć jedynie na miejscu.

U Egurena Ugarte spędziłem kilka niezapomnianych dni, a o mojej wizycie w tym miejscu pisałem m.in. tutaj. Za samą winiarnią stoi długa historia i tradycja, co perfekcyjnie i harmonijne łączy się tu nowoczesnością. Nie zapomina się o dziedzictwie i ciężkiej pracy przodków,, a ślady tego wszystkiego widać na każdym kroku. Eguren Ugarte to adres do zapamiętania i jak dla mnie, jedno z najwspanialszych miejsc na winiarskim szlaku nie tylko samej Riojy.

Z wielką przyjemnością sięgam po kolejną etykietę producenta przywiezioną z podróży, która to butelka przywołuje mnóstwo pięknych wspomnień. Tym razem biała rioja – Eguren Ugarte Reserva Blanco 2017.

To kupaż viury i garancha blanca w równych proporcjach z winnic w Rioja Alavesa. Fermentacja w stalowej kadzi, 13 miesięcy dojrzewania na osadzie w nowych francuskich beczkach oraz 12 miesięcy odpoczynku w butelce przed wyjściem na rynek. To bardzo dobra biała rioja o nutach orzechów, migdałów, żółtego, dojrzałego jabłka, pigwy, dojrzałej brzoskwini i owoców tropikalnych, jest też pieczone jabłko, cynamon, gałka muszkatołowa, gorzki miód, tostowe i maślane nuty, biszkopt. Usta krągłe, pełne, kremowe, o puszystej, drożdżowej fakturze, dobrej kwasowości, a całość wsparta cytrusowym posmakiem. Wypiłem z przyjemnością.

Pasuje do ryby, rybnego gulaszu, owoców morza z maślano-kremowym sosem, białego mięsa, paelli, pieczonych ziemniaków skropionych oliwą truflową, krokietów z dorsza, białych szparagów z sosem holenderskim, hiszpańskiej tortilli.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *