Dotarły do mnie kolejne wina z Hiszpanii, a konkretnie butelki od Bodegas Gratias z apelacji Manchuela, która z pewnością nie jest wszystkim dobrze znana. To obszar znajdujący sie w regionie Kastylia-La Mancha, w prowincjach Albacete i Cuenca, w dolinie rzek Júcar i Cabriel. Od wschodu graniczy z apelacją Utiel-Requena i Valencia (do wybrzeża Morza Śródziemnego jest stąd w linii prostej około 80 km), od zachodu z Ribera del Jucar i La Manchą, a od południa z Almansą. Sam przyznam się, że nie mam dużego doświadczenia z winami pochodzącymi z Manchuela, więc tym chętniej przyjrzę się tym, które właśnie do mnie dotarły.
Bodegas Gratias to mała, rodzinna winiarnia wytwarzająca organiczne, naturalne wina przy minimalnej interwencji, w pełnej harmonii z naturą i otaczającym środowiskiem. Pracuje z lokalnymi odmianami winorośli, dbając o zachowanie swojego miejscowego dziedzictwa. Winiarnia swoje winnice uprawia w obszarze trzech miasteczek: Villatoya, Alborea i Casa Ibanez. Autochtoniczne szczepy, jakie znajdują sie w winnicach, to między innymi bobal, tardana, pintaillo, bonicaire, coloraillo, macabeo, pedro juan, valencín, choć największe znaczenie mają dwie pierwsze odmiany. W Villatoya, obok rzeki Cabriel, 400 m n.p.m. przeważają gleby wapienne ze żwirem oraz gliną i to tutaj uprawia się tardanę. Villatoya położona jest 16 km od winiarni i w ostatnich meandrach Parku Przyrody Las Hoces del Cabriel, wciśniętych pomiędzy zagłębienia utworzone przez przepływającą rzekę, rodzina znalazła szczególny mikroklimat, który pozwala tardanie wyrazić swój pełny potencjał. Z kolei w regionie Alborea i Casa Ibanez, przy rzece Júcar i na wysokości 700 m n.p.m., na czerwonej gliniastej glebie bogatej w żelazo oraz tej wapiennej, uprawia sie głównie odmianę bobal.
Bodegas Gratias, za którą stoją Ivan, Ana, Jose i Silvia, dostarczyła mi cztery etykiety, które z przyjemnością i dozą sporej ciekawości poddałem degustacji.
Comboi Blanco 2022 to pét-nat, a więc wino lekko musujące powstałe tzw. metodą ancestrale – wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. To 100% odmiany tardana z krzewów liczących sobie nawet 70 lat. Wino jest bardzo odświeżające, z nutami kwaskowego zielonego jabłka, cytrusa, kwiatową wonią. Lekkie, zwiewne, niezwykle przyjemne, idealne na upalne dni.
Sprawdzi się solo, jako aperitif, ale też do lekkich przekąsek, owoców morza, lekkich potraw z ryżem, ceviche.
¿Y tú de quién eres? Multivarietal Blanco 2023 to kompozycja białych odmian winogron ze starych działek, które miały zostać wykorzenione: tardana, macabeo, marisancho, doña blanca, albillo, blanquilla. Nazwa wina oznacza ,,od kogo pochodzisz”. Winnice znajdują się na skrzyżowaniu rzek Cabriel i Júcar. Winnice tardana mają od 60 do 70 lat, winnice macabeo od 30 do 50 lat. Inne białe odmiany również pochodzą z zagrożonych wyginięciem działek mieszanych winogron, których wiek szacuje się na 80–100 lat. Odmiana tardana fermentuje przez 3-4 tygodnie z całymi gronami, a następnie dojrzewa w glinianych kadziach przez 3 miesiące. Odmiana macabeo jest bezpośrednio tłoczona bez kontaktu ze skórkami i dojrzewa w beczkach przez 3 miesiące. To bardzo udany i smaczny blend, który częstuje nas nutami cytrusów, owoców sadu, miodem, mineralnością, zapachem białych kwiatów, kruszonym kamieniem, cytrynowym kremem i drożdżową nutą. Średnie ciało, dobra kwasowość, lekko słony akcent i spora frajda podczas degustacji.
Ponownie znakomite solo, ale sprawdzi się również z sałatkami, gazpacho, owocami morza, delikatną rybą, drobiem, makaronem.
GOT Tinto Bobal 2021 to wino, którego nazwa oznacza „kieliszek” w języku walenckim i symbolizuje powrót do codziennego spożycia wina. To 100% odmiany bobal, który rośnie na wapiennej i czerwonej gliniastej glebie bogatej w żelazo. Krzewy liczą sobie średnio 30 lat. Wino dojrzewa 4 miesiące na osadzie w glinianych amforach tinajas. Lekko filtrowane, nieklarowane. W kieliszku wiśnie, śliwka, dzikie jagody, ziemia i ściółka leśna, suszone zioła, pieprz, liście, sporo owocowej świeżości, odrobinę nieoczywiste, oryginalne i bardzo ciekawe.
Można podać do makaronu z sosem pomidorowym, pizzy, paelli, kiełbasek, chorizo, potraw z grilla, wieprzowiny, kurczaka.
EME Tinto 2021 to etykieta z linii mającej na celu przywrócenie lokalnych odmian zagrożonych wyginięciem. 100% macabeo negro, winogrona pochodzą z kilu działek. Grona są pozbawiane szypułek i fermentują w małych zbiornikach. Wino dojrzewa w małych, szklanych demijohns. Niefiltrowane i nieklarowane. Mieszanka czerwonych i ciemniejszych owoców, dojrzała malina, jeżyna, wytrawna konfitura, trochę skóry, pieprzu, przypraw. Średnio pełne, skoncentrowane, żywe, apetyczne i zachęcające do sięgnięcia po kolejny kieliszek.
Pasuje do gotowanego tuńczyka w sosie, steka z tuńczyka, makaronu z pomidorowo-mięsnym sosem, potrawki z królika, drobiu, lżejszych dań z czerwonym mięsem.
Powyższe cztery etykiety od Bodegas Gratias wypadły naprawdę solidnie i dostarczyły fajnych emocji podczas degustacji. Mam przy okazji nadzieję, że uda mi się spróbować w niedalekiej przyszłości reszty portfolio tej rodzinnej winiarni.
Wina otrzymałem od producenta