Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bodegas Gratias – cztery etykiety z Manchuela – Wino ze Smakiem

Bodegas Gratias – cztery etykiety z Manchuela

Dotarły do mnie kolejne wina z Hiszpanii, a konkretnie butelki od Bodegas Gratias z apelacji Manchuela, która z pewnością nie jest wszystkim dobrze znana. To obszar znajdujący sie w regionie Kastylia-La Mancha, w prowincjach Albacete i Cuenca, w dolinie rzek Júcar i Cabriel. Od wschodu graniczy z apelacją Utiel-Requena i Valencia (do wybrzeża Morza Śródziemnego jest stąd w linii prostej około 80 km), od zachodu z Ribera del Jucar i La Manchą, a od południa z Almansą. Sam przyznam się, że nie mam dużego doświadczenia z winami pochodzącymi z Manchuela, więc tym chętniej przyjrzę się tym, które właśnie do mnie dotarły.

Bodegas Gratias to mała, rodzinna winiarnia wytwarzająca organiczne, naturalne wina przy minimalnej interwencji, w pełnej harmonii z naturą i otaczającym środowiskiem. Pracuje z lokalnymi odmianami winorośli, dbając o zachowanie swojego miejscowego dziedzictwa. Winiarnia swoje winnice uprawia w obszarze trzech miasteczek: Villatoya, Alborea i Casa Ibanez. Autochtoniczne szczepy, jakie znajdują sie w winnicach, to między innymi bobal, tardana, pintaillo, bonicaire, coloraillo, macabeo, pedro juan, valencín, choć największe znaczenie mają dwie pierwsze odmiany. W Villatoya, obok rzeki Cabriel, 400 m n.p.m. przeważają gleby wapienne ze żwirem oraz gliną i to tutaj uprawia się tardanę. Villatoya położona jest 16 km od winiarni i w ostatnich meandrach Parku Przyrody Las Hoces del Cabriel, wciśniętych pomiędzy zagłębienia utworzone przez przepływającą rzekę, rodzina znalazła szczególny mikroklimat, który pozwala tardanie wyrazić swój pełny potencjał. Z kolei w regionie Alborea i Casa Ibanez, przy rzece Júcar i na wysokości 700 m n.p.m., na czerwonej gliniastej glebie bogatej w żelazo oraz tej wapiennej, uprawia sie głównie odmianę bobal.

źródło: www.bodegasgratias.com
źródło: www.bodegasgratias.com

Bodegas Gratias, za którą stoją Ivan, Ana, Jose i Silvia, dostarczyła mi cztery etykiety, które z przyjemnością i dozą sporej ciekawości poddałem degustacji.

Comboi Blanco 2022 to pét-nat, a więc wino lekko musujące powstałe tzw. metodą ancestrale – wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. To 100% odmiany tardana z krzewów liczących sobie nawet 70 lat. Wino jest bardzo odświeżające, z nutami kwaskowego zielonego jabłka, cytrusa, kwiatową wonią. Lekkie, zwiewne, niezwykle przyjemne, idealne na upalne dni.

Sprawdzi się solo, jako aperitif, ale też do lekkich przekąsek, owoców morza, lekkich potraw z ryżem, ceviche.

¿Y tú de quién eres? Multivarietal Blanco 2023 to kompozycja białych odmian winogron ze starych działek, które miały zostać wykorzenione: tardana, macabeo, marisancho, doña blanca, albillo, blanquilla. Nazwa wina oznacza ,,od kogo pochodzisz”. Winnice znajdują się na skrzyżowaniu rzek Cabriel i Júcar. Winnice tardana mają od 60 do 70 lat, winnice macabeo od 30 do 50 lat. Inne białe odmiany również pochodzą z zagrożonych wyginięciem działek mieszanych winogron, których wiek szacuje się na 80–100 lat. Odmiana tardana fermentuje przez 3-4 tygodnie z całymi gronami, a następnie dojrzewa w glinianych kadziach przez 3 miesiące. Odmiana macabeo jest bezpośrednio tłoczona bez kontaktu ze skórkami i dojrzewa w beczkach przez 3 miesiące. To bardzo udany i smaczny blend, który częstuje nas nutami cytrusów, owoców sadu, miodem, mineralnością, zapachem białych kwiatów, kruszonym kamieniem, cytrynowym kremem i drożdżową nutą. Średnie ciało, dobra kwasowość, lekko słony akcent i spora frajda podczas degustacji.

Ponownie znakomite solo, ale sprawdzi się również z sałatkami, gazpacho, owocami morza, delikatną rybą, drobiem, makaronem.

GOT Tinto Bobal 2021 to wino, którego nazwa oznacza „kieliszek” w języku walenckim i symbolizuje powrót do codziennego spożycia wina. To 100% odmiany bobal, który rośnie na wapiennej i czerwonej gliniastej glebie bogatej w żelazo. Krzewy liczą sobie średnio 30 lat. Wino dojrzewa 4 miesiące na osadzie w glinianych amforach tinajas. Lekko filtrowane, nieklarowane. W kieliszku wiśnie, śliwka, dzikie jagody, ziemia i ściółka leśna, suszone zioła, pieprz, liście, sporo owocowej świeżości, odrobinę nieoczywiste, oryginalne i bardzo ciekawe.

Można podać do makaronu z sosem pomidorowym, pizzy, paelli, kiełbasek, chorizo, potraw z grilla, wieprzowiny, kurczaka.

EME Tinto 2021 to etykieta z linii mającej na celu przywrócenie lokalnych odmian zagrożonych wyginięciem. 100% macabeo negro, winogrona pochodzą z kilu działek. Grona są pozbawiane szypułek i fermentują w małych zbiornikach. Wino dojrzewa w małych, szklanych demijohns. Niefiltrowane i nieklarowane. Mieszanka czerwonych i ciemniejszych owoców, dojrzała malina, jeżyna, wytrawna konfitura, trochę skóry, pieprzu, przypraw. Średnio pełne, skoncentrowane, żywe, apetyczne i zachęcające do sięgnięcia po kolejny kieliszek.

Pasuje do gotowanego tuńczyka w sosie, steka z tuńczyka, makaronu z pomidorowo-mięsnym sosem, potrawki z królika, drobiu, lżejszych dań z czerwonym mięsem.

Powyższe cztery etykiety od Bodegas Gratias wypadły naprawdę solidnie i dostarczyły fajnych emocji podczas degustacji. Mam przy okazji nadzieję, że uda mi się spróbować w niedalekiej przyszłości reszty portfolio tej rodzinnej winiarni.

Wina otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *