Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Borówkowa panna cotta – Wino ze Smakiem

Borówkowa panna cotta

Panna cotta to deser pewniak. Poprawnie przygotowana o właściwej konsystencji sprawdza się zawsze. Plusem jest to, że poza klasyczną recepturą, przepis można modyfikować w zasadzie dowolnie tworząc jej różne wersje. Dziś jedna z takich interpretacji, bardzo luksusowa i przede wszystkim pyszna.

Borówkowa panna cotta z dodatkiem creme de cassis oraz domową konfiturą z jagód i korzennych przypraw to godny deser na zakończenie dobrego posiłku. Lekki, a zarazem bogaty, nasycony smakiem leśnych owoców podbitych jeszcze nutą świetnego likieru. W sezonie udało mi się zamrozić nieco dorodnych borówek, więc teraz z tego korzystam. Panna cottę dekoruję samodzielnie przygotowaną konfiturą, ale można podać ją bez tego dodatku, choć ja nie rezygnowałbym z tego. Jeśłi przepadasz za tym włoskim deserem, koniecznie wypróbuj poniższą wersję.

Składniki ( 6 porcji ):

1l śmietanki kremówki 36%

100g cukru

3/4 łyżeczki agaru ( używam agaru zamiast żelatyny – w przypadku żelatyny trzeba dodać jej nieco więcej )

100g borówek plus kilka do dekoracji

3 łyżki creme de cassis

do podania: konfitura z jagód z przyprawami korzennymi

Przygotowanie: Śmietankę z cukrem podgrzewamy powoli w rondelku doprowadzając do wrzenia. W tym czasie, w małym garnuszku mieszamy agar z odrobiną zimnej wody i dodajemy go do śmietanki. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy całość jeszcze około 5 minut, aż płyn nieco odparuje. Mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki creme de cassis, mieszamy.

Borówki zalewamy łyżką creme de cassis i delikatnie gotujemy w małym garnku przez kilka minut, aż puszczą sok i zmiękną. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy do śmietanki. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do 6 plastikowych foremek/kubeczków i wkładamy do lodówki do czasu, gdy panna cotta stężeje ( w przypadku użycia agaru dzieje się to dość szybko ).

Deser ostrożnie wyjmujemy z foremek, przekładamy na talerzyki, dodajemy na wierzch konfiturę i borówki do dekoracji.

Borówkową panna cottę zestawiłem dość nietypowo, bo z Four Pillars Bloody Shiraz Gin – australijskim ginem, w którym przez osiem tygodni macerowały się winogrona shiraz. Trunek ma świetny balans charakterystycznych dla ginu aromatów połączonych ze słodyczą winogron. Bardzo dobrze komponuje się z panna cottą, której również nie brak podobnych nut, jakie odnajdziemy w samym ginie.

Ponadto, deser można zestawić z słodkim, lekko musującym brachetto d’Acqui, porto ruby, dobrej jakości różowym winem musującym, maury, banyuls rimage, jakościowym lambrusco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *