Jak już człowiek zasmakuje w jednym regionie, to trudno mu się od niego oderwać. W moim przypadku jest tak ostatnio z Rioją, której wina są mi bardzo bliskie. Dziś kolejna etykieta od braci Arturo i Kike z małej winiarni Artuke.
Całkiem niedawno opisywałem inne wino tego producenta – Artuke Tinto 2021 ( patrz tutaj ). Tam też znajdziecie kilka podstawowych informacji o samym wytwórcy, a teraz parę słów o następnej pozycji z portfolio tej ekscytującej winiarni – Artuke Pies Negros 2018, którą w swojej ofercie posiada El Catador.
Pies Negros to kompozycja 90% tempranillo i 10% graciano. Grona pochodzą z kilku rożnych działek w Abalos w Rioja Alavesa. Organiczna uprawa, spontaniczna fermentacja. Wino dojrzewa 15 miesięcy we francuskich dębowych beczkach. W kieliszku ukazuje głęboką rubinową suknię z lekkim purpurowym odcieniem. Z początku jest nieco zamknięte, pachnie wiejskim podwórkiem i stajnią. Jeśli damy mu nieco czasu, ładnie się otwiera dostarczając aromatów czerwonych owoców, odrobiny czarnej porzeczki, niedojrzałej jeżyny, dzikich jagód. Jest też zielona papryka, delikatna woń przypraw, kredowa mineralność i rustykalny charakter. Usta średnio pełne, świeże, dość soczyste, żywe, z dobrą kwasowością, wygładzoną taniną, podbite owocem i ziemistym akcentem. Nie jest to z pewnością typowy styl riojy, ale przez to jest on ekscytujący i niezwykle ciekawy. Apetyczna pozycja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. Wkrótce recenzje kolejnych win od Artuke.
Pies Negros pasuje do grillowanego, pieczonego mięsa, szaszłyków, kaczki, grzybów, chorizo, morcilli ( kaszanki ), pieczonych buraków.
Wino dostępne u importera El Catador