Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Artuke Pies Negros 2018 – Wino ze Smakiem

Artuke Pies Negros 2018

Jak już człowiek zasmakuje w jednym regionie, to trudno mu się od niego oderwać. W moim przypadku jest tak ostatnio z Rioją, której wina są mi bardzo bliskie. Dziś kolejna etykieta od braci Arturo i Kike z małej winiarni Artuke.

Całkiem niedawno opisywałem inne wino tego producenta – Artuke Tinto 2021 ( patrz tutaj ). Tam też znajdziecie kilka podstawowych informacji o samym wytwórcy, a teraz parę słów o następnej pozycji z portfolio tej ekscytującej winiarni – Artuke Pies Negros 2018, którą w swojej ofercie posiada El Catador.

Pies Negros to kompozycja 90% tempranillo i 10% graciano. Grona pochodzą z kilku rożnych działek w Abalos w Rioja Alavesa. Organiczna uprawa, spontaniczna fermentacja. Wino dojrzewa 15 miesięcy we francuskich dębowych beczkach. W kieliszku ukazuje głęboką rubinową suknię z lekkim purpurowym odcieniem. Z początku jest nieco zamknięte, pachnie wiejskim podwórkiem i stajnią. Jeśli damy mu nieco czasu, ładnie się otwiera dostarczając aromatów czerwonych owoców, odrobiny czarnej porzeczki, niedojrzałej jeżyny, dzikich jagód. Jest też zielona papryka, delikatna woń przypraw, kredowa mineralność i rustykalny charakter. Usta średnio pełne, świeże, dość soczyste, żywe, z dobrą kwasowością, wygładzoną taniną, podbite owocem i ziemistym akcentem. Nie jest to z pewnością typowy styl riojy, ale przez to jest on ekscytujący i niezwykle ciekawy. Apetyczna pozycja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. Wkrótce recenzje kolejnych win od Artuke.

Pies Negros pasuje do grillowanego, pieczonego mięsa, szaszłyków, kaczki, grzybów, chorizo, morcilli ( kaszanki ), pieczonych buraków.

Wino dostępne u importera El Catador

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *