Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bodegas Baigorri Reserva 2014 – Wino ze Smakiem

Bodegas Baigorri Reserva 2014

Po wina od Bodegas Baigorri będę zawsze sięgał z wielką przyjemnością. Odkąd w ubiegłym roku odwiedziłem tą niesamowitą winiarnię, stała się ona jedną z moich ulubionych w La Rioja. Już sam nowoczesny budynek winiarni robi spektakularne wrażenie, ale to doskonałe wina są najlepszą wizytówką tego miejsca.

Wszystko to, co najważniejsze o Bodegas Baigorri napisałem w tym miejscu, a całkiem niedawno recenzowałem także ich świetną Crianzę 2017 ( tutaj ). Dziś pora na Baigorri Reserva 2014, choć na pewno nie jest to ostatnia etykieta tego świetnego producenta, która pojawi się na blogu.

To 100% tempranillo z ponad 45-letnich krzewów z winnic w San Vicente de la Sonsierra ( 600 m n.p.m. gleby kredowo-gliniaste). Ręczny zbiór winogron, wydłużona maceracja, fermentacja z użyciem rdzennych drożdży i zastosowanie sił grawitacji przy całym procesie powstawania wina. W winiarni wszystko zostało zaprojektowane tak, aby proces produkcji odbywał się przy użyciu grawitacji – bez wykorzystywania mechanicznych metod, pomp, lejów. Grawitacja jest tutaj największym sprzymierzeńcem po to, aby m.in. winogrona fermentowały w sposób nienaruszony, nietknięty. Ich cały ruch, podobnie jak samego wina jest wyłącznie dziełem grawitacji, o czym wspominałem już przy okazji poprzednich wpisów o mojej wizycie w bodedze. Wino dojrzewa przez 18 miesięcy w nowych, francuskich, dębowych beczkach.

Ta Reserva prezentuje głęboko rubinowy kolor z odcieniem purpury. W kieliszku odnajdziemy jagodę, jeżynę, ciemną śliwkę, trochę likieru cassis, przyprawy korzenne, mokrą ziemię, czekoladę z owocami. Usta średnio pełne, krzepkie, harmonijne, eleganckie, aksamitne, stonowane, z odrobiną czarnej porzeczki, soczystą wiśnią, mineralnym akcentem, wtopioną beczką. Piękna rioja, dystyngowana, która nie krzyczy, a mówi do nas spokojnie, a każdy łyk to słowo w pełni przemyślane. Klasa i elegancja w bardzo dobrym wydaniu.

Pasuje do jagnięciny, wołowiny, pieczonej wieprzowiny, pieczonego kurczaka. indyka w ziołach, piersi kaczki, pikantnego chorizo, wielu dań nowoczesnej i wyrafinowanej kuchni.

Wino dostępne u importera La Tienda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *