Península Cadalso Sierra de Gredos 2017

Sierra de Gredos to górski region będący w ostatnim czasie w orbicie poważniejszego zainteresowania wszystkich miłośników hiszpańskich win. Jeszcze niedawno w zasadzie nikt o nim nie słyszał, ani tym bardziej nie mówił, a obecnie zdaniem wielu należy on do najciekawszych miejsc nie tylko w samej Hiszpanii. Dziś poddamy degustacji wino pochodzące właśnie stamtąd.

Sierra de Gredos to górskie pasmo leżące około 70 km na zachód od Madrytu, a winnice położone są tu na wysokości od 600 do nawet 1200 m n.p.m. Sam region można podzielić na trzy główne doliny: Tiétar, Alberche i Alto Alberche. W Tiétar panuje klimat zbliżony do śródziemnomorskiego z największą sumą opadów w regionie. Alberche to również podobny klimat, ale deszczu jest tu zdecydowanie mniej, natomiast gleby są w tym miejscu bardzo zróżnicowane. Wreszcie Alto Alberche ze swoim kontynentalnym, chłodniejszym klimatem to obszar położony najwyżej z winnicami ulokowanymi do 1200 m n.p.m. W Sierra de Gredos dominują głównie granitowe, łupkowe i piaszczyste gleby. Jeśli chodzi o odmiany winorośli, to największe emocje w regionie budzi garnacha i jej stare krzewy będąca tu flagowym szczepem. Poza garnachą, warto również zwrócić uwagę na białe albillo nierzadko macerowane na skórkach. Wyjątkowy terroir Sierra de Gredos sprawia, że pochodzące stąd wina powstałe z garnachy cechuje swoista eteryczność, lekkość, finezja, mineralność, precyzyjność i koniecznie trzeba poznać je bliżej. Tym bardziej, że w regionie działa kilka ambitnych projektów i winiarzy (nowoczesne winiarstwo rozpoczął tu Telmo Rodríguez), wśród których dominują z reguły młodzi i pełni pasji ludzie podążający wydeptaną przez Telmo ścieżką. Choć w Gredos większość win nadal produkują spółdzielnie, to warto poszukać etykiet od tych mniejszych wytwórców.

Ja w tym celu skierowałem się do importera El Catador, który jak zawsze posiada świetną selekcję ciekawych hiszpańskich pozycji i nie mogło również zabraknąć w ich portfolio win z Sierra de Gredos. Sięgnąłem po Península Cadalso Sierra de Gredos 2017.

Wino pochodzi od Península Vinicultores – przedsięwzięcia, które skupia kilka winiarni w całej Hiszpanii. Cadalso to 100% garnacha z winnic w gminie Cadalso de los Vidrios. Średnio rubinowa suknia. W kieliszku głównie czerwone owoce, choć nieco za mgłą, truskawki, żurawina, niedojrzała wiśnia, rozmaryn, mnóstwo ziół, iglaste akcenty, ściółka leśna, ziemistość, szczypta gałki muszkatołowej, liść pomidora, suszone kwiaty. Usta rześkie, świeże, z dobrą kwasowością, niezłą strukturą, krzepkie, przenikliwe, podszyte owocową mineralnością, ziołowym posmakiem. Eteryczne, intrygujące, zwiewne, a zarazem poważne, urzekające w swojej oryginalności. Bardzo dobry wstęp do Gredos i doskonała relacja jakości od ceny,

Tą garnachę można podać do tuńczyka, podrobów, jagnięciny, wieprzowiny, wędzonego mięsa, kaczki w towarzystwie owoców, potraw z wędzoną papryką, a nawet pikantnej kuchni azjatyckiej.

Wino zakupiłem u importera El Catador


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *