Oto gratka dla wszystkich wielbicieli słodkich win, ale takich z prawdziwego zdarzenia, nie żadnych tam prostych, masowych ulepków, które z wyrafinowaną słodyczą nie mają nic wspólnego. Tutaj słodycz jest na zupełnie innym poziomie, delikatna i zrównoważona z kwasowością. Takie słodkie wina lubię.
Disznoko Tokaji Late Harvest Harslevelu to wino z późnego zbioru ( po węgiersku késöi szüret ), ponadto pochodzi od świetnego producenta z Tokaju – Disznoko, który tworzy doskonałe słodkie Tokaje Aszu produkowane z gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Jednak dzisiejsze wino powstało poprzez zastosowanie metody późnego zbioru, co oznacza, że wyprodukowano je z bardzo dojrzałych winogron, zebranych później niż zazwyczaj. Pozostawienie winogron dłużej na krzewach pozwala na większą koncentrację cukru w owocach, czego efektem jest większa zawartość cukru resztkowego w winie i w konsekwencji otrzymujemy zwykle słodkie wino. Choć niektórzy winiarze mogą zdecydować się na dłuższą fermentację i z gron z późnego zbioru można uzyskać też wino bardziej wytrawne. Ten Tokaj, jako wino z późnego zbioru stanowi świetny wstęp, pierwszy krok do świata wielkich, wybitnych słodkich win Aszu z regionu Tokaj. Powstał w 100% z odmiany Harslevelu, która obok innego szczepu – Furminta odpowiada za słodkie, jak i wytrawne tokajskie wina. Wino leżakowało pół roku w dębowych beczkach. Posiada jasno złotą suknię. Jest bardzo złożone aromatycznie. Znajdziemy tu dojrzałe morele, brzoskwinie, skórkę pomarańczy, kandyzowany imbir, kolendrę, świeżo skoszone zboże, dzikie kwiaty, a wszystko to skąpane w miodowej nucie. W ustach równowaga subtelnej słodyczy z kwasowością, która czyni wino świeżym, a całość jest niezwykle harmonijna. Smak dojrzałych owoców, miodu, odrobina grejpfruta. Okrągłe i przesmaczne wino, które przyjemnie wypełnia usta pokazując swoją radosną słodkawą, świeżą żywotność. Doskonale osłodzi każdą chwilę pozostawiając przy tym mnóstwo świeżości w ustach. Dobry początek do poznawania słodkich win nie tylko producenta Disznoko, ale także innych Tokajskich specjalności.
Stanowi idealne zakończenie posiłku, deser sam w sobie. Ale równie dobrze sprawdzi się z tartą cytrynową, gruszkową, crème brulee, strudlem, deserami owocowymi, serem pleśniowym, serem kozim. Nieco bardziej nowoczesne połączenie to drób z owocami, pasztet na tostach, lekko pikantne dania z drobiem w stylu azjatyckim. Na pewno będzie pysznie. Wino można jeszcze trochę potrzymać w piwnicy, a serwować koniecznie schłodzone w temperaturze ok. 10-12 stopni.
Sprawdzi się również jako wino na prezent. Więcej o winach na prezent znajdziesz tutaj.
Wino zakupiłem u importera Kondrat Wina Wybrane