Argiolas Iselis Rosso Monica di Sardegna Superiore 2013

Powracam do czołowego producenta Sardynii, jakim jest Argiolas. Nie ma chyba drugiej takiej winiarni, która bardziej kojarzyłaby się z tą wyspą. Uwielbiam wina Argiolasa i zawsze sięgam po nie przy każdej możliwej okazji. To dla mnie prawdziwy symbol Sardynii.

O Argiolasie pisałem już m.in. tutaj i tu przy okazji recenzji innych jego etykiet. W kolejce na publikację czekają kolejne wina tego wytwórcy, a jedno z nich właśnie przed nami – Iselis Rosso Monica di Sardegna Superiore 2013.

To kupaż odmian monica ( 85-90% ), carignano i bovale sardo. Maceracja i fermentacja zachodzą w stalowych kadziach, z kolei fermentacja malolaktyczna w tych betonowych. Dojrzewanie trwa 12 miesięcy w dębowych beczkach i 6 miesięcy w butelce przed wyjściem na rynek. To świetna pozycja o aromatach ciemnej wiśni, długo gotowanej śliwki, powideł śliwkowych, wyczuć można też pieczonego i suszonego słodkiego pomidora, korzenne przyprawy, kakao, tabakę, ziemiste akcenty Dość krągłe w swej budowie oraz miękkie na podniebieniu, z owocem w ziemisto-korzennym wydaniu, w pełni gotowe do picia. Kawałek solidnej Sardynii.

Do dań z pomidorowym sosem ( makaron, mięsa, pulpeciki ), jagnięciny, owczych serów, steków lub potrawki z tuńczyka.

Wino zakupiłem zagranicą

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *