Elena Fucci – gwiazda z Bazylikaty

Bazylikata to dla wielu wciąż mało znana część Italii, choć niektórzy zapewne słyszeli o wyjątkowym miasteczku Matera, położonym właśnie w tym regionie. Miłośnikom wina Bazylikata kojarzy się przede wszystkim z apelacją Aglianico del Vulture, gdzie na wulkanicznych glebach uprawia się tutejszą flagową odmianę, jaką jest aglianico właśnie. Sam niezbyt często mam przed sobą wina stąd pochodzące – region jest niewielki, a tylko kilkunastu winiarzy sprzedaje swoje etykiety za granicę. Tym bardziej się cieszę, że trafiły do mnie butelki od Eleny.

Elena dorastała w domu, który znajdował się pośród winnic jej dziadka. Podobnie jak bracia, chciała ona studiować i opuścić rodzinne strony. Kiedy jednak pierwsi chętni do nabycia winnicy zapukali do drzwi, Elena zmieniła zdanie i przekonała dziadka oraz ojca, aby nie sprzedawali ziemi. Sama zaczęła dzielić swój czas między uniwersytetem w Pizie i Bazylikatą, do której wróciła jako doktor enologii, założyła własną winiarnię i rozpoczęła produkcję jednego wina -Titolo ( to wielokrotnie nagradzana etykieta ). Jej winorośle aglianico uprawiane są na wysokości około 600 m n.p.m. poniżej wygasłego wulkanu Monte Vulture w ramach apelacji Aglianico del Vulture w prowincji Potenza. 7 hektarów to winnice Eleny Fucci, krzewy mają około 60 lat i więcej oraz rosną na starożytnych, zwietrzałych skałach wulkanicznych. Aglianico od zawsze cieszyło się uznaniem i określane jest nawet mianem „Barolo Południa”. Porównanie to jest jak najbardziej na miejscu, gdyż elegancja, struktura, bogactwo, a także potencjał dojrzewania, przypominają cechy słynnego wina z Piemontu.

Urodzona w 1981 roku Elena, znajduje się w samym centrum „renesansu” odmiany aglianico w swoim rodzinnym regionie, który jest jednym z najmniejszych w całej Italii. W dodatku, niewielu członków Regionalnego konsorcjum Aglianico del Vulture sprzedaje swoje wina za granicę. Fucci należy też do Grupy Generazione Vulture, w skład której wchodzi osiem winiarni położonych wokół wygasłego wulkanu. Wszystkie są zarządzane przez młodych winiarzy i mają oni na celu wskrzeszenie jak najlepszego wizerunku miejscowej odmiany aglianico. Elena swoją działalność zaczynała w zasadzie od zera, gdyż jak sama mówi w jednym z wywiadów: ,, Byłam studentką pijącą colę, z niewielką lub żadną kulturą winiarską”. Jej dziadek, co prawda uprawiał winogrona, ale sprzedawał je miejscowej spółdzielni. Rodzina przyjęła decyzję Eleny o zajęciu się posiadłością z ogromnym entuzjazmem, Pierwszy zbiór przyniósł zaledwie 1200 butelek, ale obecnie, roczna produkcja to już 35.000 butelek. Do tego dochodzi jeszcze wytwarzanie oliwy z oliwek.

Elena Fucci źródło: elenafuccivini.com

Winnice Eleny są położne głównie w Contrada Solagna del Titolo ( zajmują dużą część zbocza góry ), więc nazwała ona swoje wino Titolo („tytuł”). Trzy hektary to 60-70-letnie krzewy, podczas gdy 1,5 ha zostało ponownie obsadzone przez jej dziadka Generoso w 1998 roku, a pozostałe 1,5 ha obsadzono w 2002 roku. Elena kupiła też dodatkowe 1,5 ha winnic w pobliżu. Jej flagowa etykieta Titolo, występuje w wersji Classico, Riserva, By Amphora i w wersji Pink ( różowej ) – wszystkie pochodzą z jednej dużej winnicy, a Pink powstaje z najmłodszych owoców. Winnice są certyfikowane jako organiczne.

Niezwykle się cieszę, że za sprawą samej Eleny, dotarły do mnie jej trzy wina.

Elena Fucci Titolo Pink Edition 2024 to aglianico w wersji rosé z młodych krzewów liczących sobie 6-10 lat. Niezwykle atrakcyjny róż, który częstuje nas wiśnią, suszoną truskawką, arbuzem, mandarynką i cytrusem, suszonymi kwiatami, lawendą, mokrym kamieniem, mineralnym tłem. Pikantna kwasowość, delikatnie słone nuty, a całość bardzo atrakcyjna i smakowita. Mnie się podoba.

Sprawdzi się np. do przystawek i przekąsek, carpaccio z tuńczyka, krewetek, kuchni azjatyckiej, świeżych serów oraz wędlin/szynek.

Elena Fucci Verha Rosso 2024 to czyste aglianico w świeżym i uwodzicielskim stylu, które dojrzewa kilka miesięcy w stalowej kadzi. Częstuje nas dojrzałymi malinami, jagodami, nutą ziołową, drobiną dymu i suszonym mięsem. Soczyste, z owocami lasu w ustach, lekko słone, świeże, nieskomplikowane, stworzone, aby cieszyć się nim na co dzień.

Sprawdzi się z przekąskami, pizzą, prostym i lekkim makaronem, kurczakiem.

Elena Fucci Titolo Classico 2022 to flagowa etykieta producenta – Aglianico del Vulture dojrzewające 12 miesięcy w barriques i 12 miesięcy w butelce. Grona pochodzą z 60-70-letnich krzewów. Wino z ogromnym potencjałem. W kieliszku ciemna wiśnia, ciemne owoce, pieczone śliwki, balsamiczne, ziemiste, grzybowe nuty, przyprawy, tytoń, kadzidło, cedr, wiśniowy syrop. Skomponowane z precyzją, intensywne, ale zrównoważone i eleganckie, pełne, gęste, napięte, z hojną, przykurzoną taniną, świetną kwasowością, mineralnym tłem, soczystym owocem, ziołami, ciemną oliwką, otula podniebienie całkiem miękką fakturą. Złożone na każdej płaszczyźnie i po prostu znakomite. Warto dać Titolo trochę czasu w piwnicy.

Pasuje do dziczyzny, dzikiego ptactwa, pieczonej wołowiny, jagnięciny, wędzonego mięsa, dań z czarną truflą, bogatych i wyrazistych sosów, dojrzałych, twardych serów.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *