Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Aoton Savatiano Night Harvest-Wild Ferment-Skin Contact 2019 – Wino ze Smakiem

Aoton Savatiano Night Harvest-Wild Ferment-Skin Contact 2019

Grecja od dawna budzi we mnie spore emocje, jeśli chodzi o wino. To kraj wielkich winiarskich możliwości – od części kontynentalnej, po niezliczone wyspy. Wina greckie przeżywają od pewnego czasu sporą jakościową ewolucję, a Hellada może pochwalić się naprawdę wieloma wspaniałymi producentami, których etykiety rozpalają emocje niejednego winomaniaka.

W Grecji nie brak głośnych nazwisk i marek znanych na całym świecie. Pojawiają się też i tacy, którzy dopiero wychodzą z cienia i powoli wypływają na szersze wody zaskakując wyjątkowością i oryginalnością swoich win. Jedną z takich winiarni jest Aoton znajdująca się w miejscowości Peania, w Attyce, w jej części zwanej Mesogeia – równinie pomiędzy Atenami, a wschodnim wybrzeżem Attyki. Nazwa „Aoton” to słowo ze starożytnego języka greckiego oznaczające „najlepszy okaz w swojej klasie”. Sotiris Gkinis – młody i oddany enolog przywrócił do życia rodzinną, 6-hektarową winnicę na trudnych w uprawie czerwonych, piaszczysto-gliniastych glebach. Produkuje organiczne wina z lokalnych odmian, a także jakościową retsinę. Jego siedziba znajduje się w tym samym miejscu, gdzie pięć pokoleń wcześniej zlokalizowana była miejscowa „patitiri” – rodzaj winiarni, która służyła lokalnej społeczności do tłoczenia winogron z własnych upraw. Sotiris stawia na niską wydajność ( szczególnie w przypadku plennego savatiano ), organiczną uprawę, spontaniczną fermentację, nocny zbiór winogron w celu zachowania kwasowości i aromatycznej świeżości owoców, co jest istotne w suchym klimacie Attyki. W swoich winnicach posiada odmiany savatiano, roditis, mandilaria, cabernet sauvignon, a pierwszej z nich potrafi nadać wyjątkowego charakteru. Sam sięgam właśnie po jego Savatiano 2019.

Grona pochodzą z organicznie uprawianej 1,65-hektarowej parceli, gdzie krzewy liczą sobie blisko 30 lat. Owoce były zbierane ręcznie nocą pod koniec września. Maceracja na skórkach trwała 10 dni w stalowych kadziach, a sama fermentacja nastąpiła z udziałem dzikich drożdży. Wino dojrzewa na osadzie przez 10 miesięcy, a podczas tego okresu stosuje się technikę batonnage. To savatiano jest niezwykle urzekające i nie dziwi fakt, iż znalazło się swego czasu w rankingu 50 Great Greek Wines. Mamy tutaj ciekawy, stary styl, nuty żywiczne, woskowe, tostowe, z dodatkiem przejrzałych białych owoców, brzoskwini, banana, nieco kremu cytrynowego, wytrawnej szarlotki, niedojrzałego ananasa, migdałów. W ustach średnio pełne, z umiarkowaną kwasowością, bogate, z lekko przytłumionym owocem, słono-maślane, długie. Niezwykle oryginalne.

Można podać do pieczonej, tłustej ryby, owoców morza smażonych na maśle lub z dodatkiem sosu śmietanowego, kurczaka, zapiekanej cukinii z kaszą jaglaną, polędwiczek wieprzowych smażonych z porem, tarty cebulowej.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *