Zupa grzybowa z sherry

To wyjątkowa i nieco luksusowa zupa grzybowa. Jednocześnie bogata i delikatna, łagodna, ale i pełna smaku oraz wyrazista. Wykończona dodatkiem sherry i crème fraîche, co nadaje jej jedwabistości i wyjątkowego posmaku.

Warto czasem wzbogacić tradycyjne smaki zmieniając dobrze znane nam potrawy w coś oryginalnego, a przy tym nabierającego zupełnie innego charakteru. Tak też jest z przepisem na tą zupę, gdzie wyraziste grzyby podbite są równie wyrazistą nutą jakościowej sherry. Jej dodatek robi różnicę, a najlepiej przekonać się o tym samemu. Używam sherry oloroso, ale możecie sięgnąć też po amontillado ( byle nie po słodkie wersje sherry ).

Składniki 4-6 porcji ):

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1 cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

500g pieczarek, pokrojonych

5 -8 suszonych prawdziwków, namoczonych uprzednio w ciepłej wodzie

1l bulionu drobiowego

2 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz do smaku

100ml sherry

100ml crème fraîche

świeży lub suszony rozmaryn i tymianek

Przygotowanie: W dużym garbku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i smażymy 3 minuty. Dorzucamy czosnek i smażymy kolejną minutę. Wrzucamy grzyby, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn do smaku i trzymamy na ogniu kilka minut mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-12 minut, aż grzyby będą miękkie. Następnie zupę lekko studzimy. Połowę zupy wlewamy do blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy sherry, crème fraîche, sos sojowy, doprawiamy do smaku. Ciepłą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy rozmarynem i/lub tymiankiem.

Można podać z kieliszkiem sherry, pełniejszym białym winem np. chardonnay, marsanne lub też pinot noir.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishPolish
%d bloggers like this: