Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ktima Gerovassiliou Syrah P.G.I. Epanomi 2017, czyli coś od kultowej greckiej winiarni – Wino ze Smakiem

Ktima Gerovassiliou Syrah P.G.I. Epanomi 2017, czyli coś od kultowej greckiej winiarni

Kontynuuję opowieść o greckich winach i dziś przyszła pora, aby przyjrzeć się kolejnej z kultowych winiarni, jaką jest Ktima Gerovassiliou. Na zboczach Epanomi, kilka kilometrów od miasta Saloniki, skrupulatnie pielęgnowane winnice otaczają nowoczesną winiarnię, w której produkowane są słynne i uznane wina. Gerovassiliou to legendarny już producent z północnej Grecji, którego wina należą do absolutnej greckiej czołówki i powinny znaleźć się na liście obowiązkowych pozycji do spróbowania.

Ktima Gerovassiliou jest dziełem Vangelisa Gerovassiliou. W 1981 roku zaczął odnawiać rodzinną winnicę rozciągającą się na ponad 2,5 ha w regionie Papamola w Epanomi, około 25 km na południowy wschód od Salonik. W tym unikalnym ekosystemie sadził głównie greckie, ale także zagraniczne odmiany winorośli, a pierwsza winifikacja miała miejsce w 1986 roku w nowoczesnej winiarni, która została zbudowana przy winnicy. Sam Vangelis Gerovassiliou urodził się w Epanomi w rodzinie zajmującej się rolnictwem i uprawą winogron. Po studiach na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach specjalizował się w enologii, uprawie winorośli, degustacji wina i technologii sprzętu do produkcji win na Uniwersytecie w Bordeaux we Francji. W czasie studiów był współpracownikiem profesora Uniwersytetu w Bordeaux Emile Peynaud i brał udział w jego zespole przeprowadzającym degustacje win w słynnych francuskich chateaux. Od 1976 do 1999 roku pracował jako enolog w Domaine Porto Carras, gdzie produkowano jedne z najbardziej znanych greckich win. To tam po raz pierwszy winifikował, ożywił i ocalił od zapomnienia dawno zapomnianą grecką odmianę malagousia .W 1981 roku z uwagi na swoją ogromną miłość, wiedzę i doświadczenie w uprawie winorośli, Vangelis Gerovassiliou rozpoczął renowację rodzinnej winnicy i stworzył Ktima Gerovassiliou.

źródło: gerovassiliou.gr
źródło: gerovassiliou.gr
Vangelis Gerovassiliou z rodziną źródło: gerovassiliou.gr

W 1998 roku Vangelis Gerovassiliou wraz z enologiem Vassilisem Tsaktsarlisem, stworzył Ktima Biblia Chora w Kokkinochori w regionie Kavala w północnej Grecji – następną kultową winiarnię, o której też będę pisał. Ta posiadłość o powierzchni 48 ha rozciąga się na zboczach góry Pangaio i otacza nowoczesną winiarnię, w której produkowane są kolejne słynne greckie wina. Najnowszym przedsięwzięciem Vangelisa jest Escapades Wines. W latach 2004-2016 Vangelis Gerovassiliou, Vassilis Tsaktsarlis i importer wina Takis Soldatos stworzyli małą winiarnię Escapades Winery w Stellenbosch w RPA, z rodzimymi i międzynarodowymi odmianami. Vangelis i jego żona Sonia Tziola-Gerovassiliou zaszczepili miłość do wina i uprawy winorośli zarówno swoim dzieciom, jak i pracownikom winiarni. Argyris, Marianthi i Vassiliki – drugie pokolenie po ukończeniu odpowiednio studiów z enologii, zarządzania i marketingu, wnoszą swój wkład, wiedzę i świeże pomysły w rodzinną posiadłość w Epanomi.

Samo Epanomi to piękna wioska licząca prawie 9000 stałych mieszkańców. Jest otoczona morzem, a obfitość różnych upraw, wzgórza porośnięte drzewami oliwnymi i bogate winnice tworzą niepowtarzalny krajobraz. Uprawa winorośli ma tutaj długą tradycję, ponieważ Epanomi było częścią szerszego regionu „Kalamaria”, a mianowicie Kali Meria (ładne miejsce), która to nazwa nadana została przez francuskich podróżników w celu określenia wysokiej jakości produktów rolnych regionu. Sama uprawa winorośli na tym obszarze trwa nieprzerwanie od ponad 1500 lat. Klimat w regionie Epanomi jest śródziemnomorski z delikatnymi zimami i gorącymi latami, łagodzony przez morską bryzę.

Ktima Gerovassiliou to posiadłość obejmująca ponad 95 ha własnych winnic. Winnice otoczone są z trzech stron morzem oddalonym o cztery kilometry, natomiast zachodnia strona wychodzi na Zatokę Termajską i Olimp oraz plaże Pieria. Gleba jest głównie piaszczysta z kilkoma podłożami gliniastymi i skałami wapiennymi. Jest bogata w skamieliny morskie, ponieważ otaczający ją pagórkowaty obszar został utworzony przez osady morskie. Greckie i międzynarodowe odmiany zostały zasadzone i są uprawiane z wielką starannością: malagousia – po raz pierwszy winifikowana przez Vangelisa Gerovassiliou, assyrtiko – pochodząca z wyspy Santorini – to greckie białe odmiany posiadłości. Ponadto producent uprawia limnio, mavroudi, mavrotragano, xinomavro, a także chardonnay, sauvignon blanc, viognier, syrah, merlot. Równolegle Ktima Gerovassiliou nieustannie eksperymentuje i bada uprawę zarówno odmian greckich, jak i zagranicznych. Podstawową troską jest skrupulatna pielęgnacja winnicy, dlatego wszystkie prace są wykonywane ręcznie, a winiarnia działa zgodnie z zasadami poszanowania środowiska.

źródło: gerovassiliou.gr

Warto też wspomnieć, że równolegle do zainteresowania produkcją wysokiej jakości win, Vangelis Gerovassiliou dąży do zachowania tradycji winiarskich. W 1976 roku zaczął kolekcjonować narzędzia do uprawy winorośli, winiarstwa, butelkowania i bednarstwa z całego świata. Szczególnie godna uwagi jest kolekcja korkociągów, którą rozpoczął w latach 80. XX wieku, i która obecnie liczy ponad 2600 eksponatów, co czyni Vangelisa Gerovassiliou jednym z największych kolekcjonerów korkociągów na świecie. W kolekcji znajdują się rzadkie i unikatowe przedmioty pochodzące z XVIII wieku, będące prawdziwymi symbolami postępu technicznego, wysokiej estetyki i struktur społecznych epoki. Ta kolekcja korkociągów i narzędzi do uprawy winorośli znajduje się w Muzeum Wina Gerovassiliou, w sercu posiadłości obok podziemnej piwnicy i sali do degustacji wina. Muzeum zostało zaprojektowane przez profesorów Studium Podyplomowego Muzeologii i Zarządzania Kulturą na Uniwersytecie Arystotelesa w Salonikach. Otwarcia nowego muzeum dokonał ówczesny prezydent Republiki Greckiej Karolos Papoulias. Eksponaty zgromadzone przez Vangelisa robią wrażenie.

źródło: gerovassiliou.gr
źródło: gerovassiliou.gr
źródło: gerovassiliou.gr
źródło: gerovassiliou.gr

Pierwszym winem z portfolio Gerovassiliou, jakie otwieram jest Syrah 2017. Syrah idzie na pierwszy ogień, ale w przyszłości pojawią się na blogu recenzje kolejnych pozycji winiarni.

To wino produkowane z najstarszych winorośli na terenie posiadłości o małej wydajności. Wydłużona maceracja i fermentacja trwają około 20 dni, po czym następuje leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu. To piękne, zwiewne, eteryczne wino przy zachowaniu całej swojej materii i wyrazistej struktury, nasycone świeżym owocem, jagodami, malinami, wiśnią, słodką śliwką, jogurtem z leśnymi owocami. Do tego suszone kwiaty, orientalne przyprawy, goździki, owocowa konfitura, trochę słodkiej czekolady i słodkawych dębowych nut, czerwony pieprz. Aksamitne, eleganckie, o dobrej kwasowości, dające sporo przyjemności już dziś, choć potencjał jest tu na lata.

Do jagnięciny będzie jak znalazł, ale też do wolno gotowanej lub pieczonej wołowiny, dziczyzny, kaczki, poradzi sobie również z mięsem w azjatyckich marynatach i sosach, pikantnymi kiełbaskami, potrawami z dodatkiem czarnych oliwek, żeberkami w wyrazistej marynacie.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *