Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Roxanich Ines u Crvenom 2009 – Wino ze Smakiem

Roxanich Ines u Crvenom 2009

Roxanich to jedna z najbardziej rozpoznawalnych winiarni Istrii, podobnie zresztą jak wina, które produkuje – oryginalne, wyjątkowe, bezkompromisowe, wymykające się wielu standardom, długo dojrzewające. Przy okazji powstają w nurcie naturalizmu i biodynamiki zgodnie z filozofią charyzmatycznego Mladena Rožanić’a będącego założycielem tego przedsięwzięcia. Trzeba ich spróbować, bo to doświadczenie zapadające na długo w pamięci.

Podczas mojej podróży po Istrii, miałem okazję odwiedzić winiarnię Roxanich, a nawet spędzić tu kilka nocy, gdyż kompleks obejmuje również nieco ekskluzywny Heritage Hotel pięknie wkomponowany w tutejszy krajobraz. Motovun widać stąd jak na dłoni i do jego centrum dojdziemy spacerem. Z drugiej strony sielskie widoki na istryjskie pagórki porośnięte lasem i winnicami oraz cudowne zachody słońca, jakie obserwować można z hotelowego basenu, tarasu i restauracji. Szerzej o tym intrygującym miejscu pisałem tutaj i zachęcam do lektury tego wpisu. Z kolei w tym artykule możecie przeczytać recenzję jednej z etykiet Roxanicha – świetnej Antica Malvasia Istriana 2010.

Kolejnym winem od Roxanicha, po które sięgam, jest przywiezione z Istrii Roxanich Ines u Crvenom 2009. I choć niedawno etykiety winiarni przeszły pewien lifting, a niektóre z dotychczasowych zniknęły z portfolio, to ich starsze roczniki wciąż trzymają się świetnie. Tak jest choćby z tytułową pozycją.

Wino jest kupażem sześciu odmian: malvasia nera, barbera, cabernet franc, lambrusco, syrah, borgonja istriana ( gamay ). Fermentacja i wydłużona maceracja zachodzą w dużych dębowych kadziach, w których również następuje dojrzewanie trwające nawet 9 lat. Butelkowane bez filtracji. Wino częstuje nas kwasowym czerwonym owocem, truskawką, maliną, lekkimi akcentami wiejskiego podwórka, czerwoną porzeczką, żurawiną, kwaskową różaną konfiturą. Średnio pełne, kwasowe, ewoluowane, ale nadal świeże, choć z ginącym już owocem na podniebieniu. Oryginalne, jak każda etykieta od Roxanicha.

Do wyrazistych mięs, jagnięciny, dziczyzny, mięs z grilla, kaczki, intensywnych sosów.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *