Przegrzebki na dwa sposoby: tikka masala i z groszkiem

Lubię przegrzebki za ich słodkawo-słony smak. Jeśli są dobrze przygotowane, ich mięso jest delikatne, jędrne, soczyste. Nie wymagają dużo dodatków, a i obróbka termiczna powinna trwać krótko. Małże św. Jakuba to prawdziwy delikates i stworzyć z nich można wiele ciekawych danek – od przystawek po dania główne.

Dziś dwa proste przepisy z wykorzystaniem przegrzebków w roli głównej. To dla mnie rodzaj przystawek lub nieco bardziej wyrafinowanych przekąsek. Przegrzebki w obydwu przepisach przygotowuję dokładnie tak samo, natomiast podaję je z różnymi sosami – wyrazistymi i aromatycznymi, które świetnie pasują do tych owoców morza. W każdym sosie nie brak orientalnych akcentów w postaci przypraw nadających im wyjątkowego smaku i charakteru. Sami zdecydujcie, który jest waszym faworytem.

Przegrzebki tikka masala

Składniki: ( 4 porcje )

12 przegrzebków ( po 3 na porcję )

100g masła

2 cebule szalotki, posiekane

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 małe czerwone chili, posiekane

3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki pieprzu

400ml śmietanki kremówki

100g prażonych orzechów nerkowca

2 łyżki miodu

sól do smaku

posiekana dymka

Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuścić masło, następnie dodać szalotki i smażyć bardzo powoli na małym ogniu przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Dodać imbir, czosnek, chilli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Dorzucić kardamon, pieprz, cynamon, garam masala i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy i trzymać na ogniu przez chwilę mieszając. Wlać śmietankę, miód, wrzucić orzechy nerkowca i chwilę gotować. Zawartość patelni umieścić w blenderze i zmiksować na bardzo gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą.

Na patelni rozgrzać oliwę, przegrzebki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przegrzebki po 2 minuty z każdej strony. Do naczynek/miseczek nałożyć porcje sosu, a na wierzchu ułożyć przegrzebki. Posypać posiekaną dymką.

Można podać z musującym różowym winem, owocowym pinot noir, barberą, rioją, lub aromatycznym białym winem.

Przegrzebki z groszkiem

Składniki: ( 4 porcje )

12 przegrzebków ( po 3 na porcję )

oliwa

2 dymki, posiekane

1 ząbek czosnku, posiekany

2-cm kawałek imbiru, starty

1 małe zielone chili

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

400-500ml bulionu z kurczaka

400g zielonego groszku – świeżego lub mrożonego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć dymkę, czosnek, imbir, chili, kmin. Smażyć przez 2 minuty, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Wsypać groszek i gotować 4-5 minut. Dodać cukier i sok z limonki. Zmiksować całość w blenderze na gładko. W razie potrzeby doprawić np. solą, chili, pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, przegrzebki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przegrzebki po 2 minuty z każdej strony. Do naczynek/miseczek nałożyć porcje sosu, a na wierzchu ułożyć przegrzebki. Posypać posiekaną dymką.

Do takich przegrzebków pasuje np. sauvignon blanc, blend sauvignon-semillon, friulano, albarino, białe wino musujące,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: