Lubię przegrzebki za ich słodkawo-słony smak. Jeśli są dobrze przygotowane, ich mięso jest delikatne, jędrne, soczyste. Nie wymagają dużo dodatków, a i obróbka termiczna powinna trwać krótko. Małże św. Jakuba to prawdziwy delikates i stworzyć z nich można wiele ciekawych danek – od przystawek po dania główne.
Dziś dwa proste przepisy z wykorzystaniem przegrzebków w roli głównej. To dla mnie rodzaj przystawek lub nieco bardziej wyrafinowanych przekąsek. Przegrzebki w obydwu przepisach przygotowuję dokładnie tak samo, natomiast podaję je z różnymi sosami – wyrazistymi i aromatycznymi, które świetnie pasują do tych owoców morza. W każdym sosie nie brak orientalnych akcentów w postaci przypraw nadających im wyjątkowego smaku i charakteru. Sami zdecydujcie, który jest waszym faworytem.
Przegrzebki tikka masala
Składniki: ( 4 porcje )
12 przegrzebków ( po 3 na porcję )
100g masła
2 cebule szalotki, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 małe czerwone chili, posiekane
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki pieprzu
400ml śmietanki kremówki
100g prażonych orzechów nerkowca
2 łyżki miodu
sól do smaku
posiekana dymka
Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuścić masło, następnie dodać szalotki i smażyć bardzo powoli na małym ogniu przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Dodać imbir, czosnek, chilli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Dorzucić kardamon, pieprz, cynamon, garam masala i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy i trzymać na ogniu przez chwilę mieszając. Wlać śmietankę, miód, wrzucić orzechy nerkowca i chwilę gotować. Zawartość patelni umieścić w blenderze i zmiksować na bardzo gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni rozgrzać oliwę, przegrzebki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przegrzebki po 2 minuty z każdej strony. Do naczynek/miseczek nałożyć porcje sosu, a na wierzchu ułożyć przegrzebki. Posypać posiekaną dymką.
Można podać z musującym różowym winem, owocowym pinot noir, barberą, rioją, lub aromatycznym białym winem.


Przegrzebki z groszkiem
Składniki: ( 4 porcje )
12 przegrzebków ( po 3 na porcję )
oliwa
2 dymki, posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
2-cm kawałek imbiru, starty
1 małe zielone chili
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
400-500ml bulionu z kurczaka
400g zielonego groszku – świeżego lub mrożonego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć dymkę, czosnek, imbir, chili, kmin. Smażyć przez 2 minuty, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Wsypać groszek i gotować 4-5 minut. Dodać cukier i sok z limonki. Zmiksować całość w blenderze na gładko. W razie potrzeby doprawić np. solą, chili, pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, przegrzebki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przegrzebki po 2 minuty z każdej strony. Do naczynek/miseczek nałożyć porcje sosu, a na wierzchu ułożyć przegrzebki. Posypać posiekaną dymką.
Do takich przegrzebków pasuje np. sauvignon blanc, blend sauvignon-semillon, friulano, albarino, białe wino musujące,


