Kolejne dwie etykiety od Casa das Hortas – tym razem rodem z Douro. O poprzednich winach tej winiarni ( a było to Vinho Verde ) pisałem tutaj i tu. Teraz branco i tinto z linii Cabeça De Gaio, co znaczy głowa sójki.
Jak już wspominałem wcześniej, Casa das Hortas produkuje wina pochodzące zarówno z Douro, jak i obszaru Vinho Verde ( Minho ). To winiarnia istniejąca od 1995 roku i zlokalizowana w Baião, które można nazwać w zasadzie przedsionkiem samego Douro (do Peso da Régua jest stąd około 25 km). Baião to też swoistego rodzaju pomost między Douro i Vinho Verde, co idealnie oddaje portfolio producenta, który wytwarza wina z obydwu tych regionów.

Casa Das Hortas Cabeça De Gaio Colheita Branco 2020 to blend 40% arinto, 40% viosinho, 20% moscatel galego. Każda odmiana jest winifikowana osobno. Wino dojrzewa w stalowej kadzi na osadzie przez 6 miesięcy z zastosowaniem techniki bâtonnage. Do tego 3 miesiące odpoczynku w butelce przed pojawieniem się na rynku. W kieliszku owoce cytrusowe, gruszka, kruche jabłko, kwiaty, mineralność, sporo orzeźwienia, lekko zaokrąglona struktura, przyjemna kwasowość. Atrakcyjna opcja, jeżeli mamy ochotę po prostu napić się niezobowiązująco nieskomplikowanego wina.
Pasuje do prosto przyrządzonej ryby, owoców morza, rozmaitych sałatek, kuchni azjatyckiej, świeżego sera.

Casa Das Hortas Cabeça De Gaio Colheita Tinto 2019 to z kolei kompozycja 60% touriga nacional, 30% touriga franca, 5% tinta barroca, 5% tinta amarela. Również oddzielna winifikacja poszczególnych odmian, dojrzewanie przez 8 miesięcy we francuskich beczkach i 3 miesiące w butelce. Mamy tutaj ciemne owoce spod znaku jeżyny, jagód, nieco czarnej porzeczki, ciemną wiśnię, szczyptę przypraw, drobne czekoladowe akcenty, średniej budowy ciało, niezbyt złożoną strukturę. Wino na co dzień jako podstawowa czerwień z Douro.
Można podać do mięsnej kuchni, wieprzowiny, jagnięciny, kaczki na sposób azjatycki, potrawki z czerwoną fasolą i pomidorami. twardszego sera.



Wina dostępne w Portugal Vineyards

Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.