Powracam do czołowej winiarni z Rioja, jaką jest Remelluri. Ostatnio zachwycałem się Remelluri Reserva 2013 ( tutaj ), a więc idę za ciosem i sięgam po kolejną etykietę. Lindes de Remelluri to dwie pozycje z portfolio Telmo Rodrigueza poświęcone charakterystycznym winiarskim wioskom La Rioja: Labastida i San Vicente de la Sonsierra. Zgodnie z tytułem postu, na pierwszy ogień idzie Labastida, a na drugą opcję przyjdzie czas już wkrótce.
O samej winiarni przeczytacie więcej klikając w link zamieszczony we wstępie, gdyż recenzując Remelluri Reserva 2013, napisałem również parę słów o tym projekcie z siedzibą w Labastida. Kolejne wino firmowane przez Telmo Rodrigueza również nie rozczarowuje i ukazuje charakter winnic Labastida.

Lindes de Labastida to w porównaniu z San Vicente de la Sonsierra późniejszy zbiór ze względu na wysokość, wolniejsze dojrzewanie gron i większa świeżość. Winogrona pochodzą z winnic o łącznej powierzchni blisko 13 ha podzielonych na 28 małych działek oczywiście w granicach Labastida. Zlokalizowane są one na wysokości 450-780 m n.p.m. Wiek krzewów to 25-80 lat. Samo wino jest kompozycją tempranillo z niewielkim dodatkiem garnachy. Ręczny zbiór, fermentacja w stalowych kadziach z udziałem dzikich drożdży. 12 miesięcy dojrzewania w dębowych francuskich beczkach różnych rozmiarów. Dojrzała rioja, jedwabista, owocowa, ale i ziołowa, nieco balsamiczna, z aromatem głównie ciemnych owoców, morwy, nutą lukrecji, leśnej ściółki, grafitu, mentolu. Usta dość pełne, wciąż żywe, z owocowo-ziołowym kręgosłupem, lekko przykurzone, dobrze kwasowe. Ciekawa, nowoczesna w stylu rioja.
Pasuje do jagnięciny w ziołach, dziczyzny, chorizo, twardszych serów.


Wino zakupiłem u importera El Catador

Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot. I am hoping to give something back and help others like you helped me.