Remelluri to elita i ścisła czołówka Riojy. Wina nowoczesne, ale z nawiązaniem do tradycji regionu, dopracowane, o niezmiennej, wysokiej jakości. To riojy, które chce się pić, i które zapamiętuje się na długo.
Winiarnia Remelluri znajduje się w Labastida, w Rioja Alavesa, u stóp Sierra de Cantabria. Początki posiadłości sięgają X wieku, kiedy to hrabia Erramel, baskijski wojownik i arystokrata z Álavy, założył w tym miejscu małą wioskę (po baskijsku uri) – stąd nazwa Erramel Uri, która ewoluowała do Remelluri. Pierwsze wina powstały tutaj w XIV wieku, kiedy mnisi Hieronimici opiekowali się klasztorem na szczycie pobliskich gór Sierra de Toloño i założyli na tym miejscu sanktuarium oraz farmę. Najwcześniejsza pisemna wzmianka o produkcji wina pochodzi z ewidencji podatkowej wioski Laguardia z 1596 roku. Mnisi później opuścili ten obszar, ale lokalni pustelnicy nadal utrzymywali sanktuarium, podczas gdy Real Divisa, lokalna organizacja społeczna, utrzymywała gospodarstwa rolne, aby zaspokoić potrzeby pielgrzymów przybywających na modlitwę do sanktuarium. Majątek został ostatecznie podzielony i sprzedany w XIX wieku, podobnie jak wiele posiadłości w całej Hiszpanii należące do zakonów. Nowoczesna winiarnia Remelluri powstała w 1967 roku, kiedy Jaime Rodríguez Salís, ojciec rodzeństwa Telmo i Amaia Rodríguez, kupił winnice w sercu dawnej posiadłości i zaczął produkować wino w tym opuszczonym miejscu. Jaime i jego żona byli przedsiębiorczymi, nonkonformistycznymi intelektualistami z Irún, gdzie Jaime był pisarzem i archeologiem, a jego małżonka pisarką i artystką. Rodzina zawsze myślała przyszłościowo, z niesamowitym szacunkiem dla kultury, kreatywności i rzemiosła. Od tego czasu Remelluri poświęca się przywracaniu pełnego potencjału oryginalnych, historycznych winnic. Remelluri stało się pierwszą współczesną rioją z pojedynczej winnicy wraz z rocznikiem 1971. Remelluri opierało się na indywidualności oraz koncepcjach terroir.
W 2009 roku projekt został przejęty od ojca przez rodzeństwo Telmo i Amaia Rodríguez. Telmo to czołowy enolog i winiarz Hiszpanii i odkąd zarządza winiarnią, wina Remelluri stały się jeszcze lepsze. Winnice producenta ( około 100 ha, od 2013 roku z certyfikatem organicznej uprawy ) znajdują się na zboczach gór Sierra de Toloño w dolinach Valderemelluri, La Granja i Villaescusa, tuż nad wioską Labastida w Rioja Alavesa. Sama posiadłość składa się z ponad 100 pojedynczych działek, z których wszystkie są osobno winifikowane. Winnice położone są na najwyższym wzniesieniu w regionie Rioja, winorośle rosną na wysokości od 500 do 900 m n.p.m., skierowane są na południe i chronione przed przeważającymi północnymi wiatrami i mrozem. Winorośl jest sadzona w tarasowych amfiteatrach wzdłuż konturów zbocza gór, które chronią je przed surową pogodą po zawietrznej stronie. To właśnie ten wyjątkowy mikroklimat nadaje winom Remelluri ich odrębną osobowość i charakter. Mówi się czasem, że Remelluri to czysta górska Rioja. To wina wielkie i wspaniałe, a Telmo wkłada sporo pracy i zaangażowania aby wszystko dopracować po swojemu. Remelluri Reserva to flagowa czerwona etykieta posiadłości. Granja Remelluri Gran Reserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach i w małych ilościach prezentując ogromny potencjał starzenia. Równie pożądane jest Remelluri Blanco, do którego stworzenia Telmo podchodził z wielką pasją. Podobno ojciec nigdy nie pozwalał mu zbytnio eksperymentować z winami czerwonymi, ale w zamian za to, Telmo dostał wolną rękę, aby stworzyć białą ekspresję Remelluri. I stworzył wino wybitne. Remelluri to klasa sama w sobie, a przyszłość winiarni w rękach Telmo i Amaii Rodríguez rysuje się w jasnych barwach.
Wina Remelluri do najtańszych nie należą, jednak warte są swojej ceny. Wielbiciele riojy w najlepszym wydaniu, mogą znaleźć etykiety tego producenta u importera El Catador. Sam sięgam dziś po flagową Reservę 2013.
To kompozycja głownie tempranillo z dodatkiem garnachy i graciano. Ręcznie zbierane grona są pozyskiwane z wielu najlepszych działek należących do posiadłości z wysoko położonych winnic. Wiek winorośli to średnio 40 lat. Wino fermentuje z wykorzystaniem rdzennych drożdży w stalowych kadziach oraz w drewnianych foudres. Dojrzewanie trwa 20-22 miesiące w beczkach z dębu francuskiego o różnych wielkościach. Następnie odpoczynek w butelce minimum 3 lata. Remelluri Reserva to elegancka rioja o soczystym owocu spod znaku śliwki, ciemnej wiśni, jagód, śliwkowej wytrawnej konfitury podkręconych lekką beczką. Jest też kokos, przykurzone meble, tytoń, dębowe drewno, odrobina ciemnej czekolady. Wszystko modelowo ułożone, harmonijne, miękkie w ustach, gotowe do picia, choć dalszy potencjał oczywiście jest. Klasa i jak kiedyś napisano o tym winie „dużo dobrej tradycji”. To połączenie owej tradycji i nowoczesności, czego rezultatem jest piękna rioja.
Sprawdzi się w towarzystwie wolno gotowanego lub pieczonego mięsa, chorizo, grzybów, dzikiego ptactwa, dojrzałego sera, wolno gotowanych, aromatycznych sosów, potraw z wędzoną nutą.
Wina Remelluri dostępne są u importera El Catador