Edi Simčič – Goriška Brda dobrze znana

Edi Simčič to rozpoznawalna marka z Goriška Brda nie tylko w regionie i najbliższej okolicy, ale też poza samą Słowenią. Jeśli chodzi o wina Ediego i Aleksa Simčičów, od razu przychodzi na myśl kilka określeń: bezkonkurencyjne, światowej klasy, kontrowersyjne, pod każdym względem wyjątkowe. U niektórych styl Simčiča może wywoływać konsternację, jednak nie ulega wątpliwości, iż są to wina niezwykle interesujące.

W przeciwieństwie do sąsiadów z pobliskiego Friuli, którzy zwykle dojrzewają swoje biele w stali nierdzewnej, u Simčiča nawet białe etykiety są fermentowane i leżakowane przez dłuższy czas w dębowych beczkach. Beczka to znak rozpoznawczy producenta i choć niektórym nie do końca to pasuje, to winiarnia przez wielu uznawana jest za jedną z najlepszych nie tylko w Słowenii, ale i tej części Europy. Edi Simčič wraz z żoną początkowo pracowali w spółdzielni, która była jednym z głównych pracodawców w okolicy, a sam Edi podjął pracę w wieku 15 lat, ponieważ sytuacja ekonomiczna tego wymagała. Gdy miał 54 lata przeszedł na emeryturę i skupił się na winnicach, które były w rodzinie ze strony jego żony. Nie było nikogo, kto by nimi kierował, bo jej bracia wyjechali do Argentyny w ramach emigracji zarobkowej, która miała miejsce po wojnie. Pierwsze wino zrobił w 1989 roku w liczbie 4000 butelek. Potem stopniowo wszystko się rozwijało. W 2002 roku wybudowano nową piwnicę na wino. Obecnie rodzina Simčičów w osobie dziadka Ediego, jego syna Aleksa oraz wnuków Jure i Jakoba pracuje na 12 ha działek rozsianych na wzgórzach w Vipolže, Kozana i Fojana położonych na wysokości 90-300 m n.p.m. Utrzymują niską wydajność z krzewów uprawiając organicznie takie odmiany jak rebula, friulano, malvazija, pinot grigio, chardonnay, sauvignon, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot. W piwnicy króluje beczka i ma ona zastosowanie do fermentacji i leżakowania win.

źródło: edisimcic.si
Aleks Simčič źródło: edisimcic.si

Portfolio obejmuje trzy linie win: Classic, Lex i Single Vineyard ( plus etykieta Kolos będąca bordoskim blendem ). Winiarnia ma siedzibę w Vipolže, gdzie mieszałem przez kilka dni podczas mojej podróży do Goriška Brda, jednak w czasie mojego pobytu była zamknięta, więc nie udało się osobiście odwiedzić rodziny Simčič. Mimo to, dzięki uprzejmości producenta, mam okazję skosztować sześciu etykiet z jego portfolio ( po dwie pozycje z każdej linii ), co niezwykle mnie cieszy.

Na początek Edi Simčič Rebula 2021 z linii Classic. Grona pochodzą z 25-35-letnich winnic. Fermentacja i dojrzewanie we francuskich barriques. W kieliszku jabłka, cytryna, białe kwiaty, trochę miodu, maślane i beczkowe nuty, mineralność. Dobrze zbudowana rebula, z kremowo-oleistą fakturą, ale i przyjemną kwasowością, lekką słonością i owocowym tłem.

Do deski szynek i serów, sushi, kuchni azjatyckiej, ryby, owoców morza, białego mięsa.

Edi Simčič Chardonnay 2019 to druga pozycja z linii Classic. Winogrona z krzewów w wieku 17-37 lat zlokalizowanych w Vipolže i Kozana. Fermentacja w dębowych francuskich barriques, dojrzewanie również w barriques przez 11 miesięcy i 6 miesięcy odpoczynku w butelce. Wino częstuje nas nutami drewna, zboża, kremowym białym owocem i cytrusem, dojrzałą brzoskwinią, pigwą, wanilią, masłem. Umiarkowana kwasowość, kremowa faktura, dość pełne, ze słoną nutą. Poważne chardonnay.

Do białego mięsa w kremowym sosie, pieczonej ryby, owoców morza na maśle, polędwiczki wieprzowej, pasty ze śmietanowym sosem, kremowych serów.

Edi Simčič Triton Lex 2021 to kupaż 1/3 chardonnay, 1/3 rebula, 1/3 sauvignon z winnic w Vipolže, Kozana i Fojana. Wiek krzewów to 24-40 lat. Fermentacja w dębowych francuskich barriques, w których wino również dojrzewa 11 miesięcy i kolejne 6 miesięcy w butelce. Dojrzałe białe owoce, przyprawy jak cynamon, biały pieprz, pojawiają się również owoce tropikalne, wanilia, masło, jogurt, karmelizowany pieczony ananas, szarlotka ze śmietaną, mineralność. Pełne, złożone, bogate.

Podawać do białego mięsa, wieprzowiny, cielęciny, owoców morza w maślanym/kremowym sosie, zapiekanek z beszamelem.

Edi Simčič Duet Lex 2018 to z kolei kompozycja 80% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc. Krzewy w wieku 27-40 lat z winnic w Fojana, Vipolže, Kozana. Fermentacja w stalowych zbiornikach i 15-dniowa maceracja, dojrzewanie we francuskich barriques przez 48 miesięcy. Wino z wielkim potencjałem, potężne bogate, skoncentrowane, z obfitą taniną, wiśnią, śliwką, dojrzałym ciemnym i czerwonym owocem, czekoladą, nutą kawy, ziemi, wanilią, pieprzem, odrobiną dymu, ciemnych kwiatów, lukrecją. Wciąż bardzo młode i będzie dojrzewać latami. Jest moc.

Pasuje do dziczyzny, pieczonego, grillowanego, wolno gotowanego mięsa, twardych i dojrzałych serów.

Edi Simčič Kozana Sauvignon Single Vineyard 2019 to wino z pojedynczej winnicy (0,65 ha) w Kozana. 100% sauvignon blanc, 11 miesięcy dojrzewania we francuskich beczkach. Produkcja to około 2400 butelek. Głęboka warstwa egzotycznych owoców, dojrzałe białe owoce, brzoskwinia, agrest, wanilia, kamienna mineralność, kremowa faktura, sporo świeżości, bogate, bardzo dobra koncentracja. Bardzo dobre.

Do owoców morza, ryby, białego mięsa, pełniejszych dań wegetariańskich, makaronu ze świeżymi warzywami, risotto, kuchni azjatyckiej.

Edi Simčič Kozana Chardonnay Single Vineyard 2020 to również wino z pojedynczej, 0,5-hektarowej działki w Kozana. Kontakt z francuska beczką, 1600 butelek produkowanych rocznie. W kieliszku białe owoce, owce egotyczne, masło, orzechy, przyprawiony piernik, trochę karmelu, crème brûlée, żółte jabłka, pokruszona skała, mineralność, prażone migdały, kwiaty. Intensywne, wyraziste, pełne, z oleistą teksturą, lekko słony finisz. Wyjątkowe, duży potencjał i wino do dalszego dojrzewania.

Do pełniejszych dań rybnych, owoców morza z kremowym sosem, kremowej pasty lub risotto, tortellini, drobiu, wieprzowiny, grzybów i trufli.

Edi Simčič potwierdza wysoką klasę swoich win, które mają własny, wyjątkowy styl, obok którego nie można przejść obojętnie.

Wina otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *