Powracam do butikowej winiarni Lepa Vida z niewielkiego Osek w Dolinie Vipavy. Rodzinna winiarnia prowadzona z ogromną pasją i miłością przez Irenę i jej męża Matiję, to miejsce absolutnie wyjątkowe i zostaniesz tu przyjęty jak stary dobry przyjaciel. To również miejsce z rodzaju tych, gdzie można zakochać się w winie, bo pamiętajmy, że wino to pewna historia i nierzadko piękna opowieść zamknięta w butelce.
Lepa Vida gościła już na łamach bloga nieraz, więc odsyłam do wcześniejszych wpisów o mojej wizycie w samej winiarni ( tutaj ) i recenzji poprzednich etykiet w tym miejscu ). Nie chcę się powtarzać, ale po raz kolejny kusi, aby w tym miejscu powspominać cudowne chwile spędzone u Ireny i Matiji. To wyjątkowi ludzie i poczytajcie o tym więcej w powyższych wpisach.



Pozwolę sobie tylko krótko przypomnieć, że do winiarni należy 8 ha obsadzonych winoroślą w sześciu różnych lokalizacjach w Dolinie Vipavy. Wszystkie prace w winnicach są wykonywane ręcznie. Roczna produkcja to około 30.000 butelek. Lepa Vida uprawia w swoich winnicach takie odmiany jak zelen, sivi pinot, sauvignon blanc, malvazija istriana, rebula, merlot, cabernet sauvignon. Z wielką przyjemnością sięgam po ich kolejną etykietę – Lepa Vida RV 2019 będącą kupażem merlot i cabernet sauvignon.

Nazwa RV to skrót od Romana i Vilmy, ojca i matki Ireny, którzy w 1988 roku założyli winiarnię Lepa Vida. Imię nadał tak naprawdę Matija – kiedy napełniał beczki tą mieszanką, nie wiedział, co napisać na beczce, ponieważ był to jego nowy eksperyment, bez nazwy. Najprostszym sposobem na zapamiętanie, że te trzy beczki były wypełnione czerwonym winem, było napisanie na beczkach „RV” (rdeče vino w języku słoweńskim oznacza „czerwone wino”). Później Irena i Matija zdali sobie sprawę, że to nazewnictwo idealnie pasuje do ich innych etykiet odnoszących się również do imion członków rodziny – MI, VI, a teraz RV.
RV to blend merlot i cabernet sauvignon dojrzewający 2 lata w używanych beczkach z dębu francuskiego. W kieliszku czerwone owoce, jagody, owoce leśne, wiśnia, wytrawna konfitura, suszone zioła, pieczone owoce, powidła, beczkowe akcenty, czekolada. Usta średniej budowy, dość miękkie. Wino zbudowane na solidnej, wyraźnie owocowej podstawie, niezwykle pijalne i przyjemne w odbiorze. Naprawdę pyszne.
Pasuje do pieczonego kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny, faszerowanej, pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, sosu pomidorowego, tuńczyka w pomidorowym sosie.

Wino zakupiłem zagranicą
