Anibal Coutinho Astronauta Field Blend Tinto Douro 2019

Wyjątkowy region, jakim jest Douro, zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Zjawiskowe krajobrazy zdają się nie mieć końca, podobnie jak znakomite wina stąd pochodzące. Wracam do nich regularnie, a każda otworzona butelka, to wycieczka wspomnieniami do tej niepowtarzalnej części Portugalii, jaką jest Douro.

Do Douro zawędrował również Anibal Coutinho ze swoim projektem Astronauta. Linia win Astronauta to etykiety powstające w różnych regionach kraju, choć Anibal ma też w swoim dorobku trunki wyprodukowane poza granicami Portugalii, o czym wspominałem przy okazji recenzji poprzednich pozycji z tej serii. Douro to kraina wspaniałych win, a więc nie dziwi fakt, iż Coutinho też postanowił dołożyć swoją małą cegiełkę do tej kwestii. Co mu z tego wyszło? Odpowiedź kryje się w butelce Astronauta Field Blend Tinto Douro 2019

To field blend, czyli kupaż różnych odmian ( w tym wypadku w większości czerwonych, choć w blendzie są też i białe odmiany ) z winnicy obsadzonej różnymi szczepami pochodzącymi ze starych krzewów. Podobno do wytworzenia tej etykiety użyto 50 czerwonych odmian winorośli. Ten field blend fermentuje w stalowej kadzi, 50% wina dojrzewa w używanych dębowych beczkach, a do tego 18 miesięcy odpoczynku w butelce przed pojawieniem się na rynku. To niezwykle przyjemne i udane czerwone Douro o nutach owoców jagodowych, dojrzałej śliwki, jeżyny, korzennych przypraw, suszonych ziół, rozmarynu. Pojawia się także nieco lukrecji, kakao, słodkie drewno, wytrawna konfitura, szczypta pieprzu. Solidne, o średnio pełnym ciele, owocowo-balsamiczne na podniebieniu, soczyste i całkiem eleganckie. Świetne na co dzień, jako dobry przykład tinto z Douro, szczególnie w kontekście swojej ceny.

Pasuje do grillowanego mięsa, jagnięciny, burgerów, piersi z kaczki, wędzonego mięsa, ale też sosu pomidorowego czy dan z grzybami.

Wino dostępne w Portugal Vineyards

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *