Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Mylonas Savatiano 2020 – Wino ze Smakiem

Mylonas Savatiano 2020

Grecja to kraj niezwykle ekscytujący pod wieloma względami, również w kontekście wina. Postanowiłem sobie jakiś czas temu, że będę sięgał po greckie wina dużo częściej, bo jestem świadomy ogromnego potencjału, jaki ten kraj ma nam do zaoferowania w tym temacie. Od części kontynentalnej, po niezliczone wyspy – wszędzie tam możemy znaleźć wysokiej jakości greckie trunki.

Dziś pozostaję na kontynencie i uwagę kieruję w stronę winiarni Mylonas, która zlokalizowana jest w Attyce. To jeden z najstarszych i historycznych regionów upraw winorośli w Grecji. Winnice Attyki są zasadniczo podzielone na trzy strefy: północną, zachodnią i wschodnią, z których każda jest bramą do stolicy Grecji, Aten. Dziś ogólna powierzchnia winnic Attyki sięga 6500 ha z czego 80% jest obsadzona białymi odmianami, a znaczna część winnic znajduje się we wschodniej Attyce, w strefie zwanej Mesogaia. W tym regionie swoją siedzibę ma wspomniana winiarni Mylonas. Jej historia zaczęła się ponad 100 lat temu w miejscowości Keratea. Dziadek Antonios uprawiał winorośl i produkował wino, które fermentowało w tradycyjnych amforach. Później mały biznes przeszedł w ręce Dimitrisa – ojca obecnych właścicieli, który kontynuował winiarskie tradycje rozwijając firmę poprzez zakup nowych winnic, tworząc jednocześnie małą, nowoczesną winiarnię. Wokół tego wszystkiego dorastali trzej bracia – Antonis, Tasos i Stamatis, którzy obecnie zarządzają przedsięwzięciem. Praktycznie historia braci Mylonas zaczyna się w 2000 roku, kiedy to po stracie ojca przejęli odpowiedzialność podążania jego śladami i rozwijania tego, co stworzył, a nawet poszli o krok dalej. Rezultatem było stworzenie zupełnie nowej, rzemieślniczej winiarni, standaryzacja win i pierwsza oficjalna obecność na rynku greckim w 2006 roku ze znakiem towarowym „Savatiano Mylonas Winery”.

źródło: www.mylonas-wines.gr
źródło: www.mylonas-wines.gr
źródło: www.mylonas-wines.gr

Winnice producenta znajdują się w Laureotiki, w regionie Keratea i należą do szerszej strefy winiarskiej Mesogaia, historycznego miejsca, słynącego z wina od czasów starożytnej Grecji i sympozjów Platona, Sokratesa i Arystotelesa. Chociaż Mylonas działa w strefie winiarskiej Mesogaia, jego winnice są bardzo zróżnicowane w porównaniu z resztą Mesogai, ponieważ mają znaczące zalety pod względem warunków klimatycznych, wysokości i składu gleby. Są to najwyżej położone winnice w Mesogai, ponieważ znajdują się u podnóża góry Panion na wysokości 200-350 m n.p.m. otoczone dosłownie przez morze, co daje winnicom błogosławiony powiew morskiego powietrza. Najważniejsza różnica między innymi regionami Mesogai, a winnicą producenta polega jednak na glebie, której przeciętny skład to glina piaszczysta z wapiennym tłem na niektórych obszarach lub skalista na obrzeżach Keratei, a gdy zbliżamy się do Lavrio, wapień przechodzi w łupek. Obszar ten był znany z obfitości minerałów od epoki Peryklesa do okresu powojennego II wojny światowej. To podłoże jest kluczem do wyjątkowego smaku, który sprawia, że wina Mylonas wyróżniają się na tle wielu innych. Obecnie do winiarni należy 12 hektarów. Winnice liczą sobie 45-50 lat i dają bardzo małe plony. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że największy udział ma odmiana savatiano, odmiana, na której trzej bracia byli wychowywani od dzieciństwa. Inne uprawiane szczepy to malagousia, assyrtiko, aidani, mandilaria, limniona, merlot. Etykiety winiarni Mylonas są doceniane nie tylko w samej Grecji, ale i na świecie. Sam próbowałem ich apetycznej retsiny, a teraz pora na czyste savatiano – Mylonas Savatiano 2020.

Ręcznie zbierane grona macerują się przez kilka godzin, a następnie wino dojrzewa w stalowych kadziach na osadzie przez 3 miesiące. To niezwykle apetyczna etykieta, świeża, z nutami białych owoców, żółtego jabłka, cytryny, kwiatów, usta całkiem krągłe, lekko kremowe, mineralne, bardzo dobrze kwasowe, ze szczyptą białego pieprzu i podszyte hojna dawką owocu. Sporo przyjemności.

Pasuje do owoców morza ( smażone kalmary, krewetki, ośmiornica ), ale też do ryby, białego mięsa, serowej tarty, warzywnego sufletu, risotto lub makaronu ze szparagami, kuchni azjatyckiej, rozmaitych przekąsek.

Wino dostępne u importera Wina Grecji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *