Marka win Astronauta ( a także Escondido ) to projekty stworzone przez Anibala José Coutinho – portugalskiego enologa, winiarskiego krytyka i dziennikarza, autora przewodników i sędziego w międzynarodowych winiarskich konkursach, który połączył swoją pasję do wina z zamiłowaniem do podróży w pionierskiej koncepcji Astronaut Wines. ,,Podróże są mottem, a wino powodem, z którego pochodzi nazwa Astronauta” , jak wyznaje sam Coutinho.
Podążając dalej za słowami Coutinho, skomponowanie symfonii czy napisanie książki nie wymaga dogłębnej znajomości miejsca, w którym się znajdujemy. Z kolei wytwarzanie wina w różnych zakątkach świata wykracza daleko poza wiedzę teoretyczną czy inspirację enologa. Wymaga to uwzględnienia tradycyjnej kultury winiarskiej i winnic każdego kraju, aby stworzyć wino najwyższej jakości. Portugalia, w której przyszedł na świat oraz Republika Południowej Afryki to kraje, gdzie Anibal wyprodukował pierwsze wina linii Astronauta.
Anibal pochodzi z Algarve, jest absolwentem inżynierii lądowej, ale zamiłowanie do wina zaprowadziło go z powrotem na uniwersytet, tym razem do Instituto Superior de Agronomia, gdzie specjalizował się w uprawie winorośli i enologii. Pod koniec 2002 roku zaczął pisać o winach w magazynie Evasões oraz w Revista de Vinhos, co dało początek jego karierze jako krytyka winiarskiego. Jest też jurorem kilku międzynarodowych konkursów winiarskich. W świecie wina, a szczególnie portugalskiego, Anibal nie jest więc anonimową postacią, a ja sam z wielką ciekawością spróbuję jego etykiet z serii Astronauta, a to za sprawą Portugal Vineyards. Na początek sięgam po Astronauta Sauvignon Blanc 2021
To czyste sauvignon blanc z rozgrzanego słońcem Alentejo. Częstuje nas nutami ściętej trawy, ziołami, zielonymi aromatami szparagów, cytrusem, owocem tropikalnym, zielonym , chrupkim jabłkiem, agrestem, melonem, zapachem kwiatów, jest też trochę mineralności, a całość spięta sporą świeżością i przyjemną kwasowością. Bardzo fajna propozycja na letni sezon.
Zagra dobrze z warzywną kuchnią, owocami morza, rybą, sosami ze świeżymi ziołami, świeżym serem, kuchnią tajską naszpikowaną jej aromatycznymi ziołami.
Wino dostępne w Portugal Vineyards