Pagos de Familia Vega Tolosa – wina z regionu Manchuela

Manchuela zapewne nie mówi wiele przeciętnemu miłośnikowi wina. To obszar znajdujący sie w regionie Kastylia-La Mancha, w prowincjach Albacete i Cuenca, w dolinie rzek Júcar i Cabriel. Od wschodu graniczy z apelacją Utiel-Requena i Valencia (do wybrzeża Morza Śródziemnego jest stąd w linii prostej około 80 km), od zachodu z Ribera del Jucar i La Manchą, a od południa z Almansą. mam juz po raz kolejny okazję degustować wina z tej części Hiszpanii, a ostatnio dotarły do mnie butelki od Pagos de Familia Vega Tolosa.

Ta wyjątkowa rodzinna winnica położona jest w Casas Ibáñez (Albacete) i posiada stare organiczne winnice bobal, uprawiane w strefie przejściowej do Doliny Cabriel (niedawno Dolina Cabriel została uznana przez UNESCO za Rezerwat Biosfery). Projekt Vega Tolosa rozpoczął się w 1998 roku, opierając się na filozofii i adaptacji zasobów dostarczonych przez poprzednie pokolenie. W ten sposób stare winnice obsadzone odmianą bobal i metody uprawy zostały zachowane, aby stworzyć wysokiej jakości wina organiczne. Do producenta należy łącznie około 250 ha własnych winnic certyfikowanych jako organiczne. Położone są one na płaskowyżu 750 m n.p.m., między dolinami rzek Júcar i Cabriel. Panuje tutaj klimat kontynentalny, winnice znajdują się mniej więcej 100 km od Morza Śródziemnego, więc chłodne, wilgotne wiatry znad morza pozwalają na obniżenie letnich temperatur nocnych, co powoduje powolne dojrzewanie winogron ze względu na różnice temperatur w ciągu dnia i nocy. Gleba pod gliniastą powierzchnią, żwirem i piaskiem, zawiera składnik wapienny, który jest podstawą jakości win. W winnicach obsadzonych szczepem bobal i zasadzonych ponad 80 lat temu, wraz ze starymi krzewami macabeo, włączono nowe odmiany: chardonnay, sauvignon blanc, viognier, muscat, a także tempranillo, syrah, cabernet sauvignon, merlot i garnacha tintorera ( alicante bouschet ).

źródło: vegatolosa.com

Winiarnia przekształciła i zmodernizowała różne etapy produkcji wina w ostatnich latach, troszczy się także o zrównoważony rozwój ( m.in. 80% energii elektrycznej pochodzi z paneli słonecznych ). Vega Tolosa idzie o krok dalej, tworząc własne standardy uprawy i przetwarzania winogron. Poszanowanie bioróżnorodności, gdzie zwierzęta i rośliny współistnieją w wyjątkowym i zrównoważonym środowisku, uprawy winorośli wśród drzew oliwnych, sosen i dębów, wraz z roślinną pokrywą składającą się z suchych liści, pozostałości po przycinaniu i obornika, co pomaga zapewnić schronienie pożytecznym owadom, które są potrzebne do zwalczania potencjalnych szkodników.

źródło: vegatolosa.com

Bardzo się cieszę, że dotarły do mnie wina tego wytwórcy, gdyż po pierwsze, nigdy wcześniej ich nie próbowałem, a po drugie, słyszałem o nich sporo pozytywnych opinii.

Bobal Icon Rosé 2023 to rosé z najlepszej selekcji winogron z winnicy bobal ( 780 m n.p.m. ). W kieliszku świeże czerwone owoce, maliny, truskawki, arbuz, biała brzoskwinia, kwiaty, nuta płatków róży. Całkiem krągłe rosé, ale jednocześnie zwiewne, o przyjemnej kwasowości, smaczne i bardzo dobrze pijalne.

Będzie jak znalazł w upalny dzień do lekkiej kuchni, sałatek, przekąsek, krewetek, łososia, tatara z tuńczyka, paelli., szynek, świeżych serów.

Bobal Icon Blanc de Noirs 2023 to białe wino z czerwonej odmiany jaką jest bobal. Blanc de Noirs powstaje w ten sposób, że delikatnie wyciskany moszcz winogronowy nie ma kontaktu ze skorkami, a to przecież w skórach zawarty jest barwnik, który nadaje kolor czerwonym winom. Tutaj mamy 100% odmiany bobal, z której skomponowana ostała ta etykieta. Sporo w niej świeżości, owoców sadu, brzoskwini, nut melona, cytrusów, białych kwiatów, ale też da się wyczuć malinę, rabarbar. Ciekawostka, bo białego bobala jeszcze nie piłem, a ten prezentuje się atrakcyjnie.

Sprawdzi się również z lżejszą kuchnią, choć można go śmiało połączyć z kurczakiem, rybą, owocami morza, rozmaitymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, kuchnią wegetariańską.

Bobal Icon 2023 to trzecie wino z tej serii i to już klasyczna czerwona etykieta. Selekcja winogron ze starych winnic, dojrzewanie 6 miesięcy we francuskich dębowych beczkach. Mamy tu śliwkę, wiśnię, pieprz, tytoń, trochę cassis, przypraw. Średnio pełne, nie za ciężkie. nasycone owocem w ustach, odrobiną czekolady i beczkowym tłem. Bardzo uczciwe wino, z miękkimi taninami, solidne na co dzień.

Pasuje do kiełbasek, tapas, pinchos, czerwonego mięsa, tortilla de patatas z chorizo, paelli, burgerów, deski twardszych, ale nie dojrzałych serów, salami.

11 Pinos Orange Macabeo 2023 to już inna linia win, a mianowicie ,,11 Pinos”. Grona pochodzą z winnic posadzonych w strefie przejściowej do Rezerwatu Biosfery. Macerowane przez 2 miesiące macabeo ze starych krzewów. Aromaty owoców pestkowych i tropikalnych, jabłka, brzoskwini, kwiatów, migdałów, lekkie herbaciane nuty, skórka pomarańczy. Solidna struktura w ustach, trochę maślane, świeżość, żywa kwasowość, a do tego elegancja. Bardzo kulturalne wino pomarańczowe. Produkcja limitowana do 6500 butelek.

Można podać do owoców morza, ryby, kurczaka, potraw kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, ale też azjatyckiej.

11 Pinos Chardonnay 2023 to czyste chardonnay także z winnic niedaleko Rezerwatu Biosfery, jak zresztą wszystkie wina tej serii. W kieliszku owoce sadu, jabłko, gruszka, trochę wosku, cytrynowy krem, kamień. Krągłe, lekko oleiste, cytrusowe w ustach, bardzo przyzwoite chardonnay.

Można podać do ryby, nieco bogatszych dań z owocami morza, kurczaka, polędwiczki wieprzowej, cielęciny, warzywnej zapiekanki, omletu z warzywami.

11 Pinos Bobal 2022 to kolejna interpretacja odmiany bobal, która dojrzewa 3 miesiące w dębowych beczkach. Odnajdziemy w nim soczystą wiśnię, jeżynę, porzeczki, fiołki i ciemne kwiaty, subtelne balsamiczne i pikantne nuty. Wino jest mięsiste, o sporej świeżości, ładnej koncentracji, z wypolerowaną taniną i może się podobać.

Do czerwonego mięsa, wyrazistego sosu pomidorowego, burgerów, średnio twardych serów.

11 Pinos Bobal Old Vines Limited Edition 2019, czyli bobala ciąg dalszy. Stare 80-letnie krzewy, dojrzewanie we francuskim dębie. Wino częstuje nas ciemnym owocem, lukrecją, balsamiczną nutą, zapachem jagodowej konfitury, waniliowym muśnięciem. Ciemna wiśnia, akcenty leśnej ściółki, tostowe nuty uzupełniają całość. Pełne ciało, sporo dość gładkich tanin, dobra kwasowość i nuta mineralna. Dobra pozycja.

Pasuje do solidniejszej mięsnej kuchni, bogatszych potrawek, bogatych sosów, twardszych serów.

Divino Capricho Bobal Brut Rosé 2022 to bobal rosé w wersji musującej. Powstaje metodą tradycyjną z 14-miesięcznym dojrzewaniem w butelce. Przyjemne bąbelki o nutach malin, truskawki, chałki posmarowanej malinowym kremem, z aromatem leśnych owoców, grenadyny, cytrusów. W ustach średnia koncentracja, owocowa świeżość, delikatne kremowe tło. Zgrabne, eleganckie bąbelki.

Warto podać jako aperitif, do owoców morza, sałatki z tuńczykiem, łososia, carpaccio.

Divino Capricho Chardonnay Brut Nature 2021 to kolejne wino musujące od Vega Tolosa. Tym razem chardonnay, również metoda tradycyjna i 14 miesięcy dojrzewania w butelce. W kieliszku owoce sadu, kwaskowe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, blanszowane migdały, lekko dymne, skórka chleba, szczypta białego pieprzu. Fajne poukładane, przyjemne i eleganckie wino.

Na aperitif, do rozmaitych przekąsek, ryby i owoców morza, kalmarów w panierce, wieprzowiny, drobiu, pieczonych ziemniaków, paelli.

Finca Los Halcones Chardonnay Edicion Limitada 2022, a więc pierwsze z trzech win z linii Los Halcones od Vega Tolosa, jakie mam okazje degustować. Chardonnay fermentowane w drewnianych kadziach z winnic Finca Los Halcones w dolinie rzeki Cabriel ( chardonnay zajmuje tam 2 ha ), dojrzewanie 6 miesięcy w drewnie. Wyczujemy tu nuty dojrzałego banana, jabłka, wiciokrzew, mineralny akcent, wanilię, kremowy owoc egzotyczny. Na podniebieniu krągłe, z kremową fakturą, utrzymujące świeżość, tostowe. Aspirujące chardonnay do traktowania go poważnie, bo to kawałek solidnego wina.

Można podać do ryby, owoców morza smażonych na maśle, kurczaka lub makaronu w kremowym sosie, wieprzowiny, kurek w śmietanie. warzywnego gratin, pieczonego. kalafiora.

Finca Los Halcones Viognier Vino de Parcela 2022, a więc kolejna biel z tej samej serii, tym razem viognier z pojedynczej winnicy. Fermentacja i dojrzewanie przez 3 miesiące we francuskich, dębowych 500-litrowych beczkach, następnie dojrzewanie przez 6 miesięcy w 2500-litrowych foudres. Odnajdziemy tu tropikalne owoce, melona, dojrzałe żółte jabłko, dymne nuty, łąkę polnych kwiatów i śródziemnomorską roślinność, kremowość, oleistą fakturę, do tego pojawiająca się wanilia i tostowe niuanse. Wino jest dobrze zbudowane, owocowo-kremowe, z posmakiem jogurtu owocowego, ze średnią kwasowością, co jest typowe dla odmiany. Wyraziste, oryginalne, ciekawe wino ze szczepu, który z Hiszpanią mało sie nam kojaarzy.

Można podać do przegrzebków z maślano-cytrusowym sosem, kurczaka z morelami, migdałami na szafranowym ryżu, dobry kierunek to aromatyczna kuchnia marokańska, kremowe sosy, aromatyczne hinduskie curry, sałatka z kurczaka i świeżych owoców np. mango, dania z pieczoną dynią, batatami.

Finca Los Halcones Cepas Viejas Bobal Vino de Parcela Edicion Limitada 2021, bo tak brzmi pełna nazwa tego wina, to bobal z pojedynczej winnicy ze starych krzewów dojrzewający 16 miesięcy we francuskich dębowych beczkach ( wino jest rezultatem selekcji 55 beczek ). Poważny bobal roztaczający nuty śliwek, a nawet śliwkowych powideł, fig, ciemnych jagód i czarnej porzeczki, goździków, cynamonu, lukrecji. Wyczuwalne też beczkowe aromaty, tytoń, do tego wyrazista struktura, słodkawe mocne taniny. Bogate i z potencjałem na dalsze lata. Bardzo dobre.

Warto podać do cięższej mięsnej kuchni – wołowina, jagnięcina, dziczyzna, bogate sosy, dojrzalsze, twarde sery.

Degustacja portfolio Vega Tolosa dostarczyła sporo przyjemności i potwierdziła, że ta rodzinna winiarnia produkuje naprawdę ciekawe i solidne wina, a sam region Manchuela nie powinien umknąć uwadze tych, którzy szukają czegoś oryginalnego i wciąż malo znanego.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *