Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a samo grillowanie to dla wielu sport narodowy i spora część z Was pewnie nie wyobraża sobie ciepłych, wiosenno-letnich weekendów bez spotkań na świeżym powietrzu właśnie przy grillu. Z tego powodu mam dla Was szybki poradnik w kwestii tego, jakie wino wybrać na wspólne grillowanie. Prosto, krótko i konkretnie – podrzucam Wam wina, które idealnie sprawdzą się do biesiadowania przy grillu. Dajcie też znać, czy do grilla wygrywa u Was wino czy piwo. Jeśli to drugie, to polecam jednak wypróbować połączenie z winem.
Gdy grillujemy, to co do zasady, lubimy wrzucić wtedy na ruszy różne rodzaje mięsa – kiełbaski, karkówkę, żeberka, steki, szaszłyki… Po prostu prawdziwa uczta dla mięsożerców! Przy tak bogatym i tłustym menu, sięgnijmy po czerwone i dobrze zbudowane wina australijskie (Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache lub czerwone kupaże), czerwone wina z RPA, Chile, Argentyny. Inna opcja to Zinfandel, Primitivo, czerwony Rodan, Rioja, Bordeaux, Nebbiolo, Carmenere, Grenache, solidna czerwień z Toskanii.
Do kurczaka z grilla, sprawdźcie np. – Chardonnay, białe wina z Doliny Rodanu, Grenache Blanc, Viognier, Pinot Gris, Pinot Noir, Rioja Crianza, Sangiovese, Beaujolais Villages, Garnacha, Barbera, Valpolicella, białe wina musujące
Jeśli grillujemy rybę, to wypróbujcie następujące połączenia:
tuńczyk – Cabernet Franc z Doliny Loary, Rioja Crianza, Pinot Noir, Bardolino, Barbera, Beaujolais Villages lub Cru, Rose np. Tavel, Franciacorta Rose
łosoś – Pinot Noir, Merlot, Beaujolais Villages, Valpolicella, Bardolino, Carignan, Tavel, Chardonnay, Riesling
biała ryba – Albarino, Assyrtiko, Riesling, Sauvignon Blanc, wina musujące np. Franciacorta, Cava, sycylijskie Grillo, Chardonnay, białe Douro, Vermentino


Jeśli macie swoje ulubione wino do grilla, to koniecznie podzielcie się tym ze mną!

Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.