Grecja i greckie wina wywołują u mnie miłe wspomnienia. Szczerze mówiąc, bardzo je sobie cenię, gdyż niejednokrotnie miałem okazję kosztować naprawdę świetnych greckich etykiet. Znane na całym świecie wulkaniczne Santorini to jak dla mnie miejsce, gdzie powstają jedne z najlepszych pozycji w całej Grecji, a nie zawaham się stwierdzić, że i na świecie. Deserowe, kuszące i wyjątkowe vinsanto oraz wytrawne assyrtiko, które osiąga tu szczyt swoich możliwości, to dla mnie absolutnie wybitne wina.
Kilka lat temu miałem okazję spędzić parę dni na pięknej Santorini i wtedy też zakochałem się w tamtejszych winach. Powracam więc do nich przy każdej możliwej okazji jak np. dziś otwierając butelkę Santo Wines Santorini Nykteri 2019.

Santo Wines to największa spółdzielnia na wyspie ( kupiona przez Tsantalis ) założona w 1911 roku i zrzeszająca 1200 członków. Główną siedzibę ma w Pyrgos, której niewątpliwym atutem jest bajeczny taras widokowy z panoramą zapadającą w pamięci na długo, o czym mogłem przekonać się osobiście. Santo Wines to bardzo dobry producent i należy do niego nie tylko winiarnia z całym winiarsko-turystycznym centrum we wspomnianym Pyrgos, ale również jedyna działająca na wyspie przetwórnia pomidorów, które na Santorini są naprawdę wysokiej jakości. Celem Santo Wines jest także promocja lokalnych produktów: wina, pomidorów, favy (tutejszy groch lub powstała z niego pasta do smarowania ), kaparów, miejscowych przetworów. Nas dziś będą interesowały wina, a konkretnie wyżej wymieniona etykieta Santorini Nykteri.
Nykteri ( Nychteri ) to termin odnoszący się do tradycyjnego sposobu tutejszej winifikacji niektórych win ( „nychta” to z greckiego noc ). Polega on na tym, że grona ( co do zasady odmiany assyrtiko, athiri, aidani ) były tłoczone nocą tuż po zbiorach ( stąd nazwa ). Zbiór zaczynał się między północą, a wschodem słońca, kiedy to panowała niższa temperatura i większa wilgotność za sprawą porannej rosy. Chodziło o to, aby grona ( wraz z kiściami ) były w prasie możliwie jak najkrócej przed ich wytłoczeniem. Ponadto, w nocy istnieje mniejsze ryzyko utlenienia samych winogron z uwagi na brak światła słonecznego i chłód. Produkcja win nykteri wciąż istnieje, jednak z zastosowaniem nowoczesnych metod winifikacji. Wina sygnowane tą nazwą powstają z bardziej dojrzałych gron, mają większą zawartość alkoholu i kontakt z beczką.
Santo Wines Santorini Nykteri 2019 to kupaż 85% assyrtiko, 10% aidani i 5% athiri. Winnice zlokalizowane są we wiosce Pyrgos na wysokości do 400 m n.p.m. a ich wiek to 40-60 lat. Wino dojrzewa 3 miesiące we francuskich dębowych beczkach. W kieliszku mamy całkiem złożony trunek z aromatami cytrusa, skórki cytrusowej, gruszki, dojrzałego jabłka, brzoskwini, jaśminu, ale też wanilii, masła, orzechów, popcornu. Usta dość pełne, średnia plus kwasowość, mineralność, biały owoc z nutami beczki, kremowość faktury. Przystępne, ale zarazem poważne. Kawałek fajnego wina.
Warto podać do pieczonej/grillowanej ryby, krewetek z czosnkiem, owoców morza w cięższym ( śmietanowym ) sosie, faszerowanych kalmarów, przegrzebków na maśle, risotto z owocami morza, białego mięsa, ale też kuchni bliskowschodniej.


Wino zakupiłem zagranicą


Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.