Bodega Balcona z Bullas

Kto z was ostatnio pił wino z Bullas? No właśnie. Mniej znanej Hiszpanii ciąg dalszy i dziś parę słów o tej apelacji znajdującej się w regionie Murcja w pobliżu śródziemnomorskiego wybrzeża. Jak zawsze zachęcam do sięgania po etykiety z takich właśnie mało popularnych winiarsko regionów, gdyż szybko mogą stać się one dla nas źródłem wielu znakomitych win.

Bullas rozciąga się od apelacji Jumilla prawie do wybrzeża Morza Śródziemnego. Ta lokalizacja sprawia, że ​​apelacja jest najbardziej wysuniętym na południe obszarem winiarskim D.O. w Levante (tradycyjna, zbiorowa nazwa Murcji, jej północnego sąsiada, Walencji). Status apelacji Bullas uzyskał w 1994 roku, a sama nazwa pochodzi od małego, starożytnego miasteczka położonego w centrum regionu uprawy winorośli. Winiarstwo ma tutaj długą historię, a obszar ten jest najbardziej znany z win czerwonych i różowych. Do lat 80. produkowano tu głownie wina masowe, by w końcu przestawić się na wytwarzanie tych jakościowych. Większość winnic Bullas znajduje się na wysokości od 500 do 810 m n.p.m. Gleby tutaj są często tak twarde, że przed sadzeniem winorośli należy je rozdrobnić mechanicznie, jednak zapewniają dobry drenaż. Ze względu na położenie pomiędzy Morzem Śródziemnym a śródlądowymi górami Andaluzji, lata są bardzo gorące, chociaż klimat jest ogólnie chłodniejszy niż w innych apelacjach Murcji. Nagłe zimne wiatry wiejące z gór mogą powodować przymrozki od października do kwietnia, a ulewne deszcze i burze nie są rzadkością we wrześniu i październiku. Jeśli chodzi o odmiany winorośli, to króluje tutaj monastrell, z którego wyrabia się również świeże rosado. Poza tym, w winnicach znajdziemy cabernet sauvignon, garnachę, syrah, tempranillo, merlot, petit verdot. Produkuje się niewielką liczbę win białych, głównie z macabeo i airen, chociaż dozwolone są również np. chardonnay, malvasia, muscat.

Z Bullas trafiły do mnie trzy etykiety od Bodega Balcona – rodzinnej winiarni zakorzenionej na tej ziemi z winnicami w Dolina Aceniche. Wszytsko zaczęło się od babci obecnych właścicieli o imieniu Josefa. Babcia zwana „La Balcona” ( to jej przezwisko, bo jej dom miał balkon) była odważną i przedsiębiorczą kobietą, która w trudnych czasach hiszpańskiej wojny domowej kupiła gospodarstwo, będąc wdową z dwójką dzieci. Zbudowała pierwszą winiarnię Balcona, oferująca wino swoim pracownikom. Jej córka Dolores „La Balcona”, wyszła za Antonio. który był jednym z założycieli pierwszej spółdzielni w Bullas. Obecnie winiarnią kieruje trzecie pokolenie – szóstka rodzeństwa, którzy od 1997 roku produkują jakościowe ( i aktualnie już organiczne ) wina. Podstawą jest uprawa monastrella z 40-60 letnich krzewów. Poza tym, producent pracuje z tempranillo, syrah, merlot, macabeo na gliniano-wapiennych glebach z dużą ilością kamieni w niektórych miejscach. Ekologiczna produkcja, szacunek dla środowiska, ręczny zbiór, wykorzystywanie rdzennych drożdży, delikatna filtracja przed butelkowaniem – to podstawowe elementy wytwarzania win przez Bodega Balcona.

Przede mną trzy etykiety od tej rodzinnej winiarni

Mabal Macabeo de Balcona 2022 to 100% odmiany macabeo z Bullas. Owoce pochodzą z 35-letnich winnic, fermentacja w beczkach z dębu francuskiego z rdzennymi drożdżami, dojrzewanie na osadzie przez 9 miesięcy z zastosowaniem batonnage przez pierwsze 4 miesiące. W kieliszku białe kwiaty, migdał, trawa, cytrus, białe owoce, morela, nieco wanilii i orzechów laskowych. Całość uzupełniona spor a dawką świeżości, dobrą kwasowością i średnio pełną strukturą. Eleganckie, apetyczne i bardzo pijalne.

Pasuje do warzywnej kuchni, ryby, owoców morza, białego mięsa, koziego sera, sałatki z mango i krewetek, rozmaitych tapas, sushi.

37 Barricas Organic 2018 to monastrell z 40-letnich winnic, dokładnie z działki rodzinnej położonej w Dolinie Aceniche na wysokości 850 m n.p.m. Gleba gliniasto-wapienna z obecnością głazów. Stok zwrócony w kierunku północno-wschodnim. Selekcja gron, fermentacja z rdzennymi drożdżami, 6 miesięcy dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego, lekka filtracja. Dojrzałe czerwone i ciemne owoce, sos balsamiczny, przyprawy, trochę dębu, pieprz, nieco owocowej konfitury. Średnie ciało, miękka tanina, hojna dawka owocu w ustach podbita lekką beczką. Ogólnie wypada solidnie w swojej kategorii i to dobra codzienna czerwień.

Poradzi sobie z białym i czerwonym mięsem, pieczenią, bogatszymi sosami, średnio twardym serem.

Partal Cepas Viejas Organic 2018 to również czysty monastrell ze starych krzewów z działki w Dolinie Aceniche na wysokości 800 m n.p.m. Selekcja winogron, fermentacja z dzikimi drożdżami, 15 miesięcy dojrzewania we francuskim dębie. Odnajdziemy tu czerwone owoce, ale też jeżyny, śliwkę, czarną porzeczkę, grafit, przyprawy, nieco kakao, cedr, lukrecję. Pełniejsze ciało, wyraziste, z owocowo-balsamicznym posmakiem, dość gładką taniną. Ładnie skrojone wino.

Do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszy, twardszych serów, wyrazistych sosów.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 komentarze do “Bodega Balcona z Bullas”

  1. Świetne wprowadzenie do mniej znanej apelacji Bullas i winiarni Bodega Balcona. Czy planujesz również przedstawić inne mało znane regiony winiarskie Hiszpanii, takie jak Bierzo czy Utiel-Requena?

    1. Dzięki, Gdy znajdzie się trochę czasu, z pewnością napiszę też o innych mniej znanych regionach Hiszpanii – warto je odkryć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *