Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Prosto z woka – krewetki z makaronem, persymoną, papryką i szpinakiem – Wino ze Smakiem

Prosto z woka – krewetki z makaronem, persymoną, papryką i szpinakiem

Właśnie takie jedzenie lubię – soczyste krewetki o świetnej teksturze, jędrny makaron, chrupiąca papryka, pikantne smaki przeplatające się z tymi słodkimi i kwaskowymi. W tym daniu jest chyba wszystko, co dobre 😋 Do tego całe przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Gotowanie z użyciem woka to czysta przyjemność. Przyjemność na wyższym poziomie.

W przepisie wykorzystuję persymonę ( owoc kaki ), który dodaje potrawie słodyczy i egzotycznego posmaku. Zamiast często używanego mango czy ananasa w daniach typu stir-fry, dla odmiany sięgnąłem po kakę, co moim zdaniem również jest bardzo dobrym pomysłem. Persymona może jest nieco miej słodka, ale w zupełności w niczym to nie przeszkadza. Świetnie komponuje się z krewetkami i papryką, a całości dopełnia mój sos, który jest niezwykle uniwersalny i można wykorzystać go w wielu innych przepisach. Jeżeli macie ochotę na szybkie, lekkie danie z owocami morza w niezwykle ciekawej odsłonie, to ten przepis jest dla was.

Składniki ( 6 porcji ):

700g surowych krewetek

300g krótkiego makaronu

2 persymony, obrane i pokrojone w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 opakowanie szpinaku

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej

Sos:

sok wyciśnięty z 3 pomarańczy

5 łyżek sosu kecap manis

2 łyżki sosu sojowego

5 łyżek przecieru pomidorowego

3 suszone papryczki chili, posiekane

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.

Krewetki delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz skrobią i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podsmażamy na patelni.

W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy krewetki i smażymy pół minuty z każdej strony. Wyjmujemy z woka. Wrzucamy paprykę, persymonę, szpinak i nieco sosu. Smażymy mieszając przez chwilę. Dorzucamy makaron, krewetki i resztę sosu. Dokładnie mieszamy, aby wszystko pokryło się sosem i trzymamy na ogniu minutę. Podajemy gorące.

Podajemy np. z kieliszkiem rieslinga, prosecco, chenin blanc, rose lub lekkim czerwonym winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *