Sycylijskie Spaghetti alla Norma

Kolejny niezwykle prosty, ale jakże smaczny włoski makaron, który w ostatnim czasie sobie przyrządziłem. Pasta alla Norma pochodzi z Sycylii, podobnie jak Bucatini z ricottą i pistacjami ( przepis tutaj ). Do tego dania można wykorzystać dowolny, ulubiony makaron, ja użyłem spaghetti.

Prostota w przygotowywaniu włoskich makaronów jest kluczem do sukcesu. W dzisiejszym przepisie połączenie nieskomplikowanych składników daje wyśmienity rezultat. Bakłażan odpowiada za doskonałą teksturę, kapary i pecorino dodają cudownej słoności do słodkiego sosu pomidorowego, a płatki chili zapewniają rozgrzewający charakter całości. Polecam Pasta alla Norma, jak i przedstawione przeze mnie wcześniej Bucatini z ricottą i pistacjami.

Składniki ( 2 porcje ):

  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ pęczka bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • oliwa
  • 1 łyżka kaparów ze słoika
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 400g pomidorów z puszki
  • 250g spaghetti lub innego makaronu
  • 50 g sera pecorino
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Bakłażana pokroić w kostkę, położyć na sitku, posypać solą i odstawić na 20 minut, aby sól wyciągnęła wilgoć. Opłukać bakłażana, wytrzeć ręcznikiem kuchennym i wrzucić do dużej miski razem z oregano, chili, odrobina oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać odrobine oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodać bakłażana i smażyć około 8 minut aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać trochę oliwy na patelnię i wrzucić czosnek oraz kapary. Smażyć 2 minuty. Wmieszać ocet winny i pomidory, zmiażdżyć pomidory lekko łyżką. Zmniejszyć ogień i podgrzewać całość przez 15-20 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Ugotować makaron al dente, a następnie odcedzić zachowując trochę wody z gotowania makaronu. Zetrzeć połowę sera i wraz z bazylią dodać do sosu. Doprawić sos do smaku. Dodać makaron do sosu i ewentualnie trochę wody z gotowania makaronu, gdy sos jest za gęsty. Makaron wyłożyć na talerze, posypać resztą startego sera i pozostałą bazylią.

Jeżeli na talerzu mamy włoską pastę, to możemy postarać się o włoskie wino. Pasta alla Norma pochodzi z Sycylii, więc najlepiej połączyć ją z sycylijskim winem. Sprawdzą się czerwone wina z tej właśnie wyspy np. Nerello Mascalese, Frappato, lżejsze Nero d’Avola. Inna propozycja to Sangiovese, niebeczkowa Barbera, Dolcetto, ale też Tempranillo, niebeczkowy Malbec.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: