Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Artuke Finca de los Locos 2018 – Wino ze Smakiem

Artuke Finca de los Locos 2018

To już moja trzecia w ostatnim czasie etykieta od Artuke – małej winiarni zlokalizowanej w Baños de Ebro w Rioja Alavesa. To niezwykle ciekawy projekt, a parę słów więcej o nim możecie przeczytać w tym miejscu przy okazji recenzji jednego z poprzednich win od Arturo i Kike ( patrz też tutaj ). Dziś kolejna etykieta od tego wytwórcy.

Jest nią Finca de los Locos 2018 – wino znacznie bardziej dojrzalsze i poważniejsze niż recenzowane wcześniej etykiety Artuke. Nie jest to też typowa rioja, do jakiej możecie być przyzwyczajeni.

Finca de los Locos to kompozycja 80% tempranillo i 20% graciano. Samo wino powstało ku czci dziadka obecnych właścicieli, który w 1950 roku zakupił ówcześnie mało atrakcyjny kawałek ziemi Peñaescalera w Baños de Ebro. Sąsiedzi nazywali go szalonym, że wydał on swoje pieniądze na nieużyteczną działkę na wysokości 500 m n.p.m. gdzie wtedy nikt nie uprawiał winorośli ( Finca de los Locos oznacza „działkę szalonych ludzi” ). Jak się jednak okazało, nie było to do końca szaleńcze posunięcie, czego efekty widzimy pod postacią tytułowej etykiety, która jest jedną z flagowych pozycji w portfolio Artuke. Grona na to wino pochodzą właśnie z tej 2,8-hektarowej parceli. Ich uprawa ma charakter organiczny. Wino fermentuje w dużych francuskich dębowych foudres, a następnie dojrzewa w nich przez 15 miesięcy. Ma purpurową szatę i częstuje nas skórkami świeżych owoców, mieszanką ciemnych i czerwonych owoców, niedojrzałą truskawką, żurawiną, swoistym chłodem, nieco rustykalną nutą, lukrecją, przykurzonym owocem, grafitem, sporą dawką ziół, miętą, rozmarynem, eukaliptusem i cynamonem oraz zapachem gliny. W ustach wino jest soczyste średnio pełne, powiedziałbym, że szczupłe, a zarazem krągłe, żywe, owocowo-ziołowe z mineralną żyłką. Nowoczesna, elegancka rioja z potencjałem na kolejne lata.

Wino można zaserwować do jagnięciny, mięsnego gulaszu, grillowanego mięsa, kaczki i dzikiego ptactwa.

Wino dostępne u importera El Catador

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *