Znajdujemy się w tej porze roku, kiedy to wina musujące sprawdzają się chyba najlepiej, choć uważam, że dobre bąbelki warto pić nie tylko latem i nie tylko z uwagi na jakąś specjalną okazję. Jakościowe wina musujące świetnie sprawdzają się przy stole i dają szerokie spektrum dla food pairingu. Nierzadko to również wybitne pozycje o prawdziwej złożoności i głębi smaków oraz aromatów.
Większość z was z pewnością sięga po prosecco, jako najłatwiej dostępne bąbelki. Prosecco może być i jest ok pod warunkiem, że wiemy, czego szukać. Niestety, cała masa butelek to mało ambitne etykiety nic sobą niereprezentujące. Jeśli od wina musującego oczekujemy czegoś więcej, to warto soją uwagę skierować na wina produkowane metodą tradycyjną, czyli te, które przechodzą drugą fermentację w butelce. Szampan pierwszy przychodzi na myśl, ale zwykle cena dobrego szampana może odstraszać. Moimi ulubionymi alternatywami są włoska franciacorta i hiszpańska cava, które co do zasady kosztują mniej, a reprezentują naprawdę świetny poziom, a wiele z nich jest w stanie bez problemu przyćmić wiele szampanów. Dziś skupimy się na hiszpańskiej cavie, gdyż dzięki uprzejmości importera El Catador, miałem okazję otworzyć butelkę właśnie takich bąbelków.
Kilka podstawowych informacji o winie, jakim jest cava, możesz znaleźć tutaj, gdzie jakiś czas temu pisałem w sposób ogólny o niektórych winach musujących. Poniżej przyjrzymy się konkretnej cavie, a mianowicie Raventós I Blanc Blanc de Blancs 2019.
Raventós I Blanc to winiarnia, która dumnie podkreśla, że jest jedną z tych o najdłuższej udokumentowanej tradycji upraw winorośli na świecie. Rodzinna posiadłość, gdzie produkowane są wina, należy do rodziny Raventós od 1497 roku. To już ponad 500 lat i 21 pokoleń – obecnie całością kieruje Manuel i jego syn Pepe. W 1872 roku ich przodek – Josep Raventós Fatjó stworzył pierwsze w Hiszpanii wino musujące produkowane metodą tradycyjną z lokalnych odmian uprawianych w rodzinnych winnicach. Z kolei w 1888 roku Manuel Raventós Domènech wprowadził kupaż trzech miejscowych odmian dla win musujących z Penedes: macabeu, xarel·lo, parellada, które to szczepy do dziś wykorzystywane są w produkcji cavy. Ogromne zasługi należą się również Josep Maria Raventós i Blanc – dziedzicowi majątku Raventós i Codorniu. To on odpowiadał za ekspansję marki Codorniu w latach sześćdziesiątych, a także był promotorem i założycielem apelacji Cava DO marząc o produkcji wysokiej jakości musujących win. W 1986 roku założył winiarnię Raventós I Blanc i był wraz ze swoim synem Manuelem twórcą pierwszej cavy z własnej pojedynczej posiadłości podkreślającej swoje terroir i mogącej konkurować z najlepszymi winami musującymi na świecie. Długą rodzinną tradycję kontynuują teraz Manuel i Pepe Raventós używając biodynamicznych metod upraw winorośli.
W 2012 roku producent opuścił apelację Cava DO tworząc własną niewielką Conca del Riu Anoia DO chcąc podkreślić w ten sposób autentyczność, wyjątkowość win pochodzących z tego obszaru. Wina sygnowane tym oznaczeniem muszą powstawać jedynie z lokalnych odmian z własnych winnic, same winnice muszą być uprawiane w sposób organiczny, a wina mają dojrzewać min. 18 miesięcy na osadzie i być winami rocznikowymi.
Do winiarni Raventós I Blanc należy w sumie 90 ha ziemi – część zajmują winnice, część las. Pepe uprawia 44 działki obsadzone winoroślą ( tylko lokalne odmiany ). Z wielką przyjemnością sięgnąłem po jedno z win sygnowanych tą marką. Raventós I Blanc Blanc de Blancs 2019 to kupaż xarel·lo, macabeu, parellada z winnicy Vinya del Llac, gdzie krzewy mają ponad 40 lat. Dojrzewanie na osadzie trwa min. 18 miesięcy. To kategoria extra brut ( 0-6 g cukru na litr ). W kieliszku wino ukazuje nuty cytrusów, gorzkiego cytrusa, niedojrzałej brzoskwini, agrestu, grejpfruta, brioszki, mineralne akcenty. Usta wytrawne, delikatna cytrusowa gorycz, spora i odświeżająca kwasowość, strzelistość, bogata struktura i złożoność. Bąbelki trwałe i intensywne. Świetna cava z doskonałym gastronomiczny potencjałem.
Można ją podać do dań z owocami morza, morskiej ryby, białego mięsa w kremowym sosie, cielęciny, polędwiczek wieprzowych, kuchni azjatyckiej, paelli z owocami morza, dojrzewającej szynki, smażonych panierowanych przekąsek (kalmary, kurczak), kremowych, średnio dojrzałych serów.
Wino dostępne u importera El Catador