Benedetič – apetytu na Goriška Brda ciąg dalszy

Winiarnia Benedetič to kolejny producent z Goriška Brda, którego pragnę przedstawić. Ten niewielki region naprawdę obfituje w znakomitych wytwórców, o czym mogę osobiści zapewnić wszystkich nieprzekonanych. Byłem tam na miejscu, spróbowałem wiele, sporo butelek przywiozłem również do kraju i choć nie uważam się za żadnego eksperta co do samego regionu Brda, to poznałem tą niewielką krainę naprawdę solidnie. Każda winiarnia zlokalizowana właśnie tam i jednocześnie pojawiająca się na łamach bloga, warta jest naszej uwagi.

Nie inaczej jest z producentem Benedetič. Wiedza o uprawie winorośli i winiarstwie przekazywana jest u rodziny Benedetič z pokolenia na pokolenie już od 1923 roku, kiedy Valentin Keber i jego zięć Andrej Benedetič zakupili 2 hektary winnic od zbankrutowanego hrabiego Teuffenbacha noszących nazwę Brgalotišče. Winnice zostały nazwane od specyficznych skał występujących w regionie, zwanych w lokalnym dialekcie „balote”, które można znaleźć tu po dzień dzisiejszy. Staranne zarządzanie przez kolejne pokolenia i nowe nabycia ziemi dają dziś łącznie 12 hektarów należących do producenta. Znajdują się one w 12 różnych lokalizacjach, co sprawia, że uprawa z jednej strony jest nieco trudniejsza, jednak z drugiej strony specyfika każdej mikrolokalizacji nadaje winom większą różnorodność i charakter. Benedetič uprawia takie odmiany jak rebula, friulano, chardonnay, pinot grigio, merlot, cabernet sauvignon.

źródło: benedetic.si
źródło: benedetic.si

Wraz z przedstawieniem numulitów na etykiecie wina, winiarnia rodziny Benedetič podkreśla w ten sposób, że ich winorośl rośnie na glebach, które powstały co najmniej 60 milionów lat temu. W tym czasie, ze względu na procesy formowania się Alp, morze pozostawiło po sobie skamieliny, które wciąż można zobaczyć w ich winnicach. Rodzina Benedetič nazywa te numulity „novčiči” („monetami”) ze względu na ich kształt i rozmiar. Z uwagi na swój niepowtarzalny kształt i elegancję oraz historię, którą opowiadają, stały się również symbolem samej winnicy i win. Producent szanuje tradycję i wysiłek przodków, jednocześnie podążając za najnowocześniejszymi trendami w uprawie winorośli. Szanując także środowisko, kultywuje w winnice w sposób dla zrównoważony, a cały zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie. Benedetič kilka lat temu założył również plantację, na której uprawia czereśnie i wiśnie, które to owoce zawsze były częścią regionu Brda. Na miejscu powstaje też domowa oliwa z własnych drzew oliwnych z takich odmian jak briška črnica, drobnica, istrska belica.

Nas najbardziej interesują dziś wina, a dzięki uprzejmości samego producenta, mam okazję skosztować sześciu etykiet z jego portfolio.

Winnice rozciągające się w na terenie wioski Vipolže otaczają posiadłość rodziny Benedetič. Klasyczne białe etykiety producenta z odmian sivi pinot ( pinot grigio ), friulano, chardonnay, rebula wyróżniają się świeżością, mineralnością, odmianową charakterystyką, owocowością, potwierdzając nowoczesny styl winiarski.

Na początek sięgam po Sivi Pinot 2021. To lokalna nazwa dla pinot grigio. Wiek winorośli wynosi 10-30 lat. W kieliszku cytrusy, grejpfrut, ananas, gruszka, brzoskwinia, białe kwiaty, kwitnąca łąka, trawa, szczypta cynamonu, sporo świeżości, lekkość, ale i przyjemna, delikatnie krągła materia na podniebieniu wsparta owocem i mineralnością.

Pasje do śródziemnomorskiej kuchni z owocami morza, rybą, ale też do sushi, prosciutto, świeżego sera, pasztetu, kurczaka, świeżych warzyw,

Sauvignonasse 2021, czyli friulano pochodzi z krzewów starszych niż 30 lat. Producent jest dumny z tej etykiety, która w 2022 roku została nagrodzona przez Decanter. Kwiatowe, z nutą rumianku, igieł sosnowych, moreli, białych owoców, cytrusa, migdałów. Dość bogate, złożone, jednocześnie świeże, z precyzyjną kwasowością. Niezwykle smaczne.

Do krewetek, ryby, szparagów, sezonowych warzyw, dobrze doprawionej zupy-krem z groszku, risotto lub makaronu z warzywami, ravioli ze szpinakiem.

Chardonnay 2021 pochodzi z owoców rosnących na krzewach w wieku 10-35 lat. Bogatsze, złożone, tropikalne owoce, mango, ananas, ale też żółte jabłko, brzoskwinia, a całość bardzo świeża, krągła, z zaznaczoną kwasowością i mineralnym tłem.

Do białego mięsa, pieczonej ryby, gnocchi, pieczonych ziemniaków, słoweńskich struklji, kremowego risotto.

Rebula 2021, czyli flagowa odmiana Goriška Brda. Ta pochodzi z 35-letnich krzewów i ukazuje aromaty kwiatów i owoców, zielonego jabłka, cytryny, pomelo, grejpfruta, akacji. Odświeżająca, mineralna, z lekkim odczuciem słoności.

Do lekkiej warzywnej kuchni, warzywnej minestrone, gnocchi, owoców morza, kurczaka, świeżych serów.

Alfonz Sauvignon Vert Giasbana Cru 2018. Sauvignon vert, czyli friulano. To nowa etykieta producenta powstała w celu uczczenia 100-letniej rocznicy założenia winiarni i pracy w winnicach. Nazwa wina to imię dziadka jako hołd dla niego i poprzednich pokoleń, którzy rozpoczęli historię marki Benedetič. 12 miesięcy dojrzewania w beczce, 16 miesięcy w stalowych kadziach. To skoncentrowane friulano, dobrze zbudowane, soczyste, złożone, nasycone owocem pod postacią jabłka, owoców egzotycznych, brzoskwini, ale też nie brak tu kwiatów, orzechów, kremowo-oleistej faktury, mineralności, kruszonego kamienia, alpejskiego chłodu połączonego ze śródziemnomorską świeżością. Ambitne.

Do bardziej wyrafinowanej kuchni opartej na rybach, owocach morza, białym mięsie, nowoczesnej kuchni azjatyckiej, potraw z warzywami, szparagów w kremowym sosie, serowego lub warzywnego sufletu.

Brgalot White 2018 to wino powstałe z chardonnay poddanego dojrzewaniu w beczce. Nazywa się „Brgalot”, ponieważ w pierwszych winnicach 100 lat temu występowały znaczne ilości dużych skał zwanych w lokalnym dialekcie „balote”. Obecnie krzewy chardonnay, z których powstaje ta etykieta liczą sobie 20 lat. Wino jest dojrzałe, złożone, z nutami dojrzałych białych owoców, lekko kremowym cytrusem, dzikimi kwiatami, suszonymi ziołami, skórką chleba i tostowym tłem, ale nie brak tu dawki odświeżenia i mineralnej żyłki. Wszystko to w ramach krągłej struktury. Poważne.

Do kremowych i śmietanowych sosów, ryby, przegrzebków, gratin z owoców morza, bogatego curry z mleczkiem kokosowym, drobiu, gnocchi ze śmietaną, grzybów.

Wina otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *