Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Finca La Emperatriz – Rioja Alta w bardzo dobrym wydaniu – Wino ze Smakiem

Finca La Emperatriz – Rioja Alta w bardzo dobrym wydaniu

Finca La Emperatriz to oryginalna nazwa wyjątkowej posiadłości w Baños de Rioja, która obecnie należy do rodziny Hernáiz. Jej nazwa pochodzi od imienia pierwotnej właścicielki, cesarzowej Francji Eugenii de Montijo – hiszpańskiej szlachcianki i żony Napoleona III. Już w drugiej połowie XIX wieku zajmowała się produkcją wysokiej jakości win, zdobywając za nie medal na Wystawie Powszechnej w Paryżu w 1878.

Rodzina Hernáiz kupiła całą posiadłość w 1996 roku i od razu przystąpiła do pierwszego projektu, którego celem była produkcja win najwyższej jakości. Bracia Eduardo i Víctor postanowili odzyskać stare winorośle rosnące na terenie posiadłości oraz zasadzić nowe krzewy. Swoje winnice producent posiada w Rioj Alta w pięciu lokalizacjach: Fuenmayor, Cenicero, Navarrete, Hornos de Moncalvillo i Baños de Rioja, w tym historyczną i położoną na wysokości 600 m n.p.m. winnicę należącą niegdyś do cesarzowej, z której pochodzą flagowe etykiety winiarni. Nie ulega wątpliwości, że Finca La Emperatriz to znakomite riojy, którym warto przyjrzeć się bliżej. Dzięki samemu producentowi oraz jego importerowi Wineonline, mam taką okazję, z czego cieszę się niezmiernie. W sumie trafiły do mnie trzy etykiety.

Eduardo i Victor źródło: hermanoshernaiz.com

El Jardín de La Emperatriz Blanco 2021 to ręcznie zbierane grona odmiany viura (80% krzewów liczy sobie średnio 60 lat). Dwudniowa maceracja, wino dojrzewa na osadzie przez 2 miesiące. W kieliszku białe i egzotyczne owoce, mango, brzoskwinia, białe kwiaty, zioła, świeżość, średnie ciało, może niezbyt złożone, ale atrakcyjne i uczciwe wino. Przyjemna biel.

Pasuje do owoców morza, krewetek z czosnkiem, prosto przyrządzonej ryby, rozmaitych tapas i pinchos, gazpacho, sałatek, kuchni warzywnej.

El Jardín de La Emperatriz Tinto 2018 to kompozycja 88% tempranillo, 9% garnacha, 2% graciano, 1% maturana tinta. Winogrona zbierane ręcznie, fermentacja w stalowych oraz betonowych kadziach. 12 miesięcy dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego ( 70% ) i francuskiego ( 30% ). Czerwone i ciemne owoce, jagody, wiśnie, korzenne przyprawy, kakao, nuty balsamiczne, lekkie niuansy lukrecji i wanilii, trochę ziemi, nieco dymnych akcentów. Gładkie i dość miękkie w ustach, przyjemne w odbiorze, soczyste, z ciemnym owocem. całkiem pełne i eleganckie.

Można podać do kotlecików jagnięcych, wieprzowiny, wołowiny, chorizo, bogatszych potrawek z fasolą, makaronu z bogatym sosem.

Finca Las Cenizas 2017 to czyste tempranillo z ponad 40-letnicj krzewów, którego grona pozyskiwane są z trzech małych działek w Cenicero: Puentarrón, Los Hundidos i Sanchisn położonych na prawym brzegu Ebro. Fermentacja z udziałem dzikich drożdży w betonowych kadziach. Dojrzewanie przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ( 40% ) i amerykańskiego ( 60% ). W kieliszku leśne owoce, ciemna wiśnia, nuty tostowe, beczka, przyprawy korzenne, tytoń, wanilia. Mięsiste, z dojrzałym owocem w ustach i miękką taniną. Kawałek świetnego tempranillo.

Do mięsnej kuchni, wolno gotowanego lub pieczonego mięsa, dojrzałego, twardszego sera.

Importerem win jest Wineonline

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *