Finca La Emperatriz to oryginalna nazwa wyjątkowej posiadłości w Baños de Rioja, która obecnie należy do rodziny Hernáiz. Jej nazwa pochodzi od imienia pierwotnej właścicielki, cesarzowej Francji Eugenii de Montijo – hiszpańskiej szlachcianki i żony Napoleona III. Już w drugiej połowie XIX wieku zajmowała się produkcją wysokiej jakości win, zdobywając za nie medal na Wystawie Powszechnej w Paryżu w 1878.
Rodzina Hernáiz kupiła całą posiadłość w 1996 roku i od razu przystąpiła do pierwszego projektu, którego celem była produkcja win najwyższej jakości. Bracia Eduardo i Víctor postanowili odzyskać stare winorośle rosnące na terenie posiadłości oraz zasadzić nowe krzewy. Swoje winnice producent posiada w Rioj Alta w pięciu lokalizacjach: Fuenmayor, Cenicero, Navarrete, Hornos de Moncalvillo i Baños de Rioja, w tym historyczną i położoną na wysokości 600 m n.p.m. winnicę należącą niegdyś do cesarzowej, z której pochodzą flagowe etykiety winiarni. Nie ulega wątpliwości, że Finca La Emperatriz to znakomite riojy, którym warto przyjrzeć się bliżej. Dzięki samemu producentowi oraz jego importerowi Wineonline, mam taką okazję, z czego cieszę się niezmiernie. W sumie trafiły do mnie trzy etykiety.
El Jardín de La Emperatriz Blanco 2021 to ręcznie zbierane grona odmiany viura (80% krzewów liczy sobie średnio 60 lat). Dwudniowa maceracja, wino dojrzewa na osadzie przez 2 miesiące. W kieliszku białe i egzotyczne owoce, mango, brzoskwinia, białe kwiaty, zioła, świeżość, średnie ciało, może niezbyt złożone, ale atrakcyjne i uczciwe wino. Przyjemna biel.
Pasuje do owoców morza, krewetek z czosnkiem, prosto przyrządzonej ryby, rozmaitych tapas i pinchos, gazpacho, sałatek, kuchni warzywnej.
El Jardín de La Emperatriz Tinto 2018 to kompozycja 88% tempranillo, 9% garnacha, 2% graciano, 1% maturana tinta. Winogrona zbierane ręcznie, fermentacja w stalowych oraz betonowych kadziach. 12 miesięcy dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego ( 70% ) i francuskiego ( 30% ). Czerwone i ciemne owoce, jagody, wiśnie, korzenne przyprawy, kakao, nuty balsamiczne, lekkie niuansy lukrecji i wanilii, trochę ziemi, nieco dymnych akcentów. Gładkie i dość miękkie w ustach, przyjemne w odbiorze, soczyste, z ciemnym owocem. całkiem pełne i eleganckie.
Można podać do kotlecików jagnięcych, wieprzowiny, wołowiny, chorizo, bogatszych potrawek z fasolą, makaronu z bogatym sosem.
Finca Las Cenizas 2017 to czyste tempranillo z ponad 40-letnicj krzewów, którego grona pozyskiwane są z trzech małych działek w Cenicero: Puentarrón, Los Hundidos i Sanchisn położonych na prawym brzegu Ebro. Fermentacja z udziałem dzikich drożdży w betonowych kadziach. Dojrzewanie przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ( 40% ) i amerykańskiego ( 60% ). W kieliszku leśne owoce, ciemna wiśnia, nuty tostowe, beczka, przyprawy korzenne, tytoń, wanilia. Mięsiste, z dojrzałym owocem w ustach i miękką taniną. Kawałek świetnego tempranillo.
Do mięsnej kuchni, wolno gotowanego lub pieczonego mięsa, dojrzałego, twardszego sera.
Importerem win jest Wineonline