Jesień jest już z nami oficjalnie i powoli trzeba się do tego przyzwyczaić. Choć osobiście za tą porą roku nie przepadam ( jednak miniony wrzesień daje nadzieję na nieco lepszą jesienną aurę niż zwykle ), to jesienny czas jest okresem, w którym to pojawia się wiele sezonowych produktów, które naprawdę uwielbiam. Dla sporej części osób, jesień to przede wszystkim grzybowe żniwa, a są i tacy, którzy właśnie na to czekają cały rok.
Grzyby chyba bez dwóch zdań są tym sezonowym przysmakiem, który z jesienią kojarzy się najbardziej. Stwarzają też różne możliwości łącznia ich z winem – wszystko zależy od tego, z jakimi grzybami mamy do czynienia, jak je podajemy, itd. Nie ma więc jednego uniwersalnego pairingu grzybów z winem, choć pewne sprawdzone zestawienia na pewno się znajdą. Warto jednak czasem poeksperymentować do czego was zachęcam, a dzisiejsze trzy tokaje od Rafa Wino do tego właśnie skłaniają, gdyż widzę w nich pewien potencjał w połączeniu z różnymi potrawami z udziałem grzybów. Na początek, przyjrzyjmy się samym winom.
Gizella Pince
Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który istnieje od 2005 roku i jest prowadzony przez Laszlo Szilagyi. To agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii. Laszlo winnicę odziedziczył po dziadku i babci Gizelli i stąd też pomysł na nazwę winiarni. Obecnie zaradza 19 ha winnic położonych w ramach miejscowości Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Uprawia głównie furmint i harslevelu, które stanowią zdecydowaną większość nasadzeń. Ponadto, w jego winnicach znajdziemy jeszcze sargamuskotaly. Gizella to bardzo dobry producent słodkich aszu i szamorodni w regionie. Znany jest również ze świetnych win wytrawnych. Roczna produkcja to około 40 tysięcy butelek.
Z portfolio Gizella, trafiły do mnie dwie etykiety dostarczone przez Rafa Wino. Pierwszą z nich jest Gizella Furmint 2018. To kompozycja odmiany furmint z pewnym dodatkiem hárslevelű. Grona pochodzą z kilku winnic regionu Tokaj. Część wina krótko dojrzewała w beczce. Wino jest czyste, mineralne, strzeliste, delikatnie zredukowane, odrobinę pikantne, z białym pieprzem, jabłkiem, gruszką, cytrusową nutą, kwiatową wonią, lekko woskowe, dobrze zrównoważone i przyjemnie kwasowe. Modelowe wydanie furminta.
Sprawdzi się z kuchnią azjatycką, grzybami smażonymi z imbirem, chili i makaronem (można sięgnąc po azjatyckie odmiany grzybów np. shimeji lub coś z naszego podwórka), warto spróbować z kurkami w lekko kremowym sosie, risotto z dynią i kurkami, daniami z drobiem, owocami morza, rybą, stir-fry z warzywami, świeżym serem.
Gizella Barat Hárslevelű 2019 to 100% odmiany hárslevelű z pojedynczej winnicy Barát w Tarcal w Tokaju. Wino fermentowało i dojrzewało w stalowej kadzi przez kilka miesięcy. Zwiewna budowa, świeżość, białe kwiaty, jaśmin, cytrusy, egzotyczne owoce, jabłko, trochę mirabelki/pigwy, mokry kamień, żywa kwasowość i lekko słony finisz odzwierciedlający wulkaniczną glebę. Gizella trzyma bardzo dobry poziom, a ta butelka tylko to potwierdza.
Można podać do drobiu, cielęciny, poeksperymentować z kuchnią azjatycką oraz grzybami: kurki, borowiki, quiche z grzybami.
Juliet Victor
To winiarnia założona w 2016 roku przez Józsefa Váradi, dyrektora generalnego linii lotniczych Wizz Air. Posiadłość znajduje się wiosce Mád, w sercu regionu winiarskiego Tokaj, Do producenta należy kilkanaście hektarów winnic, a jego misją jest tworzenie win na światowym poziomie, co idzie mu całkiem nieźle patrząc na międzynarodowe wyróżnienia ( sławę zdobył m.in. słodki szamorodni ).
Juliet Victor Boarding Pass Szaraz Furmint 2018 to jeszcze jedna propozycja wytrawnego Tokaju, w sam raz do codziennego picia, z etykietą nawiązującą do karty pokładowej. Odmiana furmint w nieskomplikowanym wydaniu, przyjemna materia, tokajski charakter, owoce, cytrusy, gruszka, odrobina pieprzu, może trochę zbyt mało kwasowego pazura, ale będzie się miło degustować w leniwe popołudnie.
Pasuje do przystawek, kurczaka, prosto przyrządzonej ryby, potraw kuchni azjatyckiej z woka, świeżych serów, delikatnych grzybowych przekąsek np. chrupiące kawałki pieczywa ze smażonymi grzybami.
Wina dostępne u importera Rafa Wino