Poggio Le Volpi – Lacjum i Apulia

Dziś po raz kolejny mam okazję przyjrzeć się bliżej etykietom przede wszystkim z Lacjum, po które to wina nie sięgam zbyt często. Region ten większość kojarzy z winem Frascati, jednak ta część Italii ma nam dużo więcej do zaoferowania. Spróbuję też jednocześnie win z południa kraju – Apulii, a to za sprawą producenta Poggio Le Volpi, który poza Lacjum, rozwinął swój projekt również w krainie primitivo.

Lacjum (Lazio) to region winiarski położony w środkowej części Włoch, otaczający stolicę kraju, Rzym, choć wino robi się tutaj nie tylko w samym sąsiedztwie włoskiej stolicy, ale w całym regionie. Jest to jeden z najstarszych obszarów winiarskich w Europie, którego tradycje sięgają czasów starożytnych Rzymian, a nawet jeszcze dalej wstecz. Lacjum graniczy z Toskanią, Kampanią, Abruzją i Umbrią, ma zróżnicowany krajobraz, od wybrzeża Morza Tyrreńskiego po wzgórza i wulkaniczne gleby wewnątrz regionu, co sprawia, że jest to interesujące miejsce do uprawy winorośli. Klimat Lacjum jest śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami. Region korzysta z wpływu morskiego powietrza, które łagodzi temperatury bliżej wybrzeża, natomiast tereny górzyste chronione przez Apeniny przed zimnymi wiatrami, podlegają różnym mikroklimatom. Wulkaniczne, żyzne gleby bogate w minerały (głównie gleby tufowe bogate w potas), są szczególnie odpowiednie dla białych winogron, ponieważ zapewniają dobrą równowagę kwasowości i to właśnie z białych win Lacjum słynie, choć zapewne przeciętny miłośnik wina rzadko ma okazję sięgać po etykiety stąd pochodzące.

Sam również niezbyt często pijam wina z Lacjum, ale w najbliższym czasie sytuacja trochę się zmieni i będzie możliwość poddania degustacji kilkunastu butelek z tej części Włoch. Dziś etykiety od Poggio Le Volpi, a żeby odnaleźć korzenie tej firmy, musimy cofnąć się o prawie stulecie. Wszystko zaczęło się w 1920 roku, kiedy Manlio Mergè rozpoczął produkcję wina i oliwy. Jego pasja do ziemi została najpierw przekazana synowi Armando, a następnie wnukowi Felice. Obaj zamienili marzenie dziadka Manlio w rzeczywistość, zakładając w 1996 roku farmę Poggio Le Volpi w Monte Porzio Catone. Jest to obszar pochodzenia wulkanicznego, dlatego jest z natury żyzny. Poggio Le Volpi stanowi pierwszy punkt zwrotny w działalności rodzinnej firmy. Armando rozpoczął produkcję w Monte Porzio Catone i przekształcił przedsięwzięcie z lokalnego w takie o skali krajowej, a Felice, podążając za biznesowymi skłonnościami swojego ojca, został enologiem, wprowadzając firmę do kręgu najciekawszych firm winiarskich pod względem produkcji w regionie Lacjum, osiągając wysokie uznanie wśród krajowych i międzynarodowych miłośników wina.

źródło: poggiolevolpi.com
Posiadłości rodziny Mergè w Lacjum i Apulii źródło: poggiolevolpi.com

Samo Monte Porzio Catone znajduje się na pagórkowatym terenie około 20 kilometrów na południowy wschód od Rzymu, na Wzgórzach Albańskich ( Colli Albani ). Są tu ziemie bogate w minerały, takie jak potas, fosfor, siarka i magnez, skały lawowe, tuf i piasek, bardzo przydatne związki do dobrego drenażu i wchłaniania wody, a zatem do żyzności gleby. Monte Porzio Catone jest otoczone lasami kasztanowymi zasadzonymi w XVIII wieku i chronionymi w ramach Parku Regionalnym Castelli Romani. Jedną z głównych działalności miasta jest uprawa winorośli i produkcja wina Frascati, a rzeczywistości większe skupiska winnic w obszarze Castelli Romani znajdują się właśnie w Monte Porzio Catone. Poggio Le Volpi uprawia tutaj w swoich winnicach takie odmiany jak malvasia del Lazio, malvasia di candia, bombino, trebbiano, cesanese, montepulciano, merlot, cabernet franc.

źródło: poggiolevolpi.com

Drugi projekt rodziny to posiadłość w Apulii – Masca del Tacco. W 2010 roku Felice Mergè, kierując się doświadczeniem swojego ojca Armando, kupił i odnowił budynek znany od dawna jako Cooperativa Comunale dei Produttori di Erchie, działający od 1949 roku. Zmienił nazwę na Masca del Tacco, a posiadłość odzyskała swój pierwotny wiejski splendor, ale jednocześnie została wzbogacona o najnowszy sprzęt i innowacyjne techniki produkcyjne, mające na celu wytwarzanie najlepszej jakości wina bez utraty jego tradycyjnego charakteru. Masca del Tacco następnie rozszerzyła swoje
winnice na obszary Veglie i Torricella. Winiarnia produkuje wina z ponad 50-letnich krzewów, a głównymi winogronami są primitivo, negroamaro, fiano, a także susumaniello, choć uprawa obejmuje też np. cabernet sauvignon, chardonnay, czy syrah.

źródło: poggiolevolpi.com

350 ha winnic, na które łącznie składają się posiadłości w Lacjum i Apulii, są źródłem bardzo ciekawych win, które mam właśnie przed sobą.

Na początek trzy pozycje z Lacjum, a pierwszą z nich jest Donnaluce Lazio IGP Bianco 2023 to blend białych odmian, głównie malvasia del Lazio i greco z dodatkiem chardonnay. Wino dedykowane kobietom, etykieta przedstawia starą broszkę noszoną przez arystokratów. Dojrzewanie na osadzie w stalowej kadzi i w różnych rodzajach beczek. W kieliszku białe owoce, morela, agrest, mandarynka, brzoskwinia, liczi, blanszowane migdały, kwiaty i miód. Świeże, średnio pełne, bardzo przyjemne i niezwykle pijalne wino, które może sie podobać.

Pasuje do rozmaitych przekąsek, owoców morza, skorupiaków, sushi, tempury, ryby, makaronu z owocami morza, świeżego koziego sera.

Roma DOC Rosso 2021 to wino poświęcone Rzymowi i jego historycznej wielkości, jest celebracją bogactwa jego ziem. Kupaż montepulciano, cabernet franc i merlot, dojrzewa częściowo w stali, częściowo w rożnych drewnianych beczkach. Wino ukazuje nuty czerwonych owoców, dojrzałych owoców leśnych, zapach wiśni w alkoholu, truskawki, do tego suszone zioła, ocet balsamiczny, trochę ziemi i skóry oraz wanilii. W ustach dość pełne, dobrze zbudowane, miękkie, eleganckie, gęste, nasycone ciemniejszym owocem. Świetna relacja jakości do ceny i naprawdę solidne, smakowite wino.

Sprawdzi się np. do makaronu z ragu, z jagnięciną, wieprzowiną, risotto z salsiccią, coda alla vaccinara ( rzymski gulasz z ogona wołowego ), deską szynek i średnio twardych serów.

Roma DOC Rosso Riserva 2020 to topowa etykieta producenta, jeśli chodzi o apelację Roma DOC. Kupaż montepulciano, cabernet franc, merlot. Grona pochodzą z tych samych winnic, co w przypadku powyższej etykiety Roma Rosso, ale na wino klasy riserva wybiera się jedynie najlepsze owoce. Fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie przez rok w dębowych barriques. Limitowana produkcja. Czerwone i ciemne owoce, śliwka, jeżyna, jagody, cassis, przyprawy, gałka muszkatołowa, kardamon, pieprz, nuta balsamicznego sosu. Wyraziste, pełne, bogate, gęste wino, a jednocześnie gładkie w ustach, z przyjemną taniną i dobrą równowagę. Poważna butelka.

Do makaronu z mięsnym sosem, dziczyzny, wołowiny, grillowanego mięsa, wyrazistych i cięższych sosów coda alla vaccinara, dojrzalszych i twardszych serów.

Teraz czas na trzy wina z Apulii z posiadłości Masca del Tacco. Na początek Lu Rappaio Primitivo di Manduria 2022, którego nazwa w dialekcie apulijskim oznacza ,,kiść”. Czyste primitivo z winnic obszaru Manduria DOC z 71-letnich krzewów. Fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie na osadzie i dalsze dojrzewanie w drewnie. Częstuje nas wyraźną nutą dojrzałych owoców, jeżyną, truskawkowym dżemem, zapachem fiołków, suszonym rozmarynem, czekoladowym tłem, lekką owocową słodyczą wędzonej śliwki z dębowym akcentem. Esencjonalne, bogate, pełne, gładkie wino ,,gorącego południa”, które otula podniebienie konfiturowym owocem ze szczyptą przypraw. To solidny zawodnik w swojej klasie i bardzo dobra etykieta dla fanów primitivo, którzy powinni być zadowoleni z degustacji.

Do czerwonego mięsa, makaronu z mięsem lub kiełbaskami, mięsa z grilla, mięsa z sosem grzybowym, średnio twardych serów.

Li Filitti Primitivo di Manduria Riserva 2020, a więc idziemy dalej z primitivo. Nazwa wina w lokalnym jezyku oznacza ,,rzędy”, a etykieta powstaje z najlepszych gron odmiany primitivo ( z niewielkim dodatkiem innych czerwonych odmian ) z tych samych winnic i również 71-letnich krzewów, co powyższe Lu Rappaio. Minimum 24 miesiące dojrzewania, z czego przynajmniej 9 miesięcy w drewnianych kadziach. Wino ukazuje ciepło rozgrzanych w słońcu owoców, intensywną woń dzikich jagód, śliwkowej konfitury, suszone ciemne kwiaty, korzenne przyprawy, nieco grafitu, kakao, słodkawą czekoladowo-owocową nutę, wanilię. Pełne, bogate, soczyście owocowe, gładkie – bardzo udane primitivo bez zbędnej przesady. Zachwyceni będą miłośnicy stylu, ale obiektywnie wino powinni docenić także ci, którzy na co dzień primitivo omijają.

Sprosta poważniejszej mięsnej kuchni – wołowina, jagnięcina, dziczyzna, potrawka z zająca, gulasze, bogate dania makaronowe, równie bogate i wyraziste sosy.

Piano Chiuso Primitivo di Manduria Riserva 2021 to jeszcze jedno wydanie primitivo – wino z pojedynczej winnicy, gdzie wiek krzewów wynosi 83 lata. Wokół Mandurii znajduje się starożytna rezydencja otoczona starymi winnicami primitivo „zamkniętymi” murem. We Francji niektóre z najlepszych winnic również są otoczone murami. Winogrona pochodzące z tych „zamkniętych” winnic lub „clos” z francuskiego – miałyby inne właściwości i byłyby maksymalnym wyrazem gleby i terroir. Podejmując tę ​​tradycję, Felice Mergé stał się promotorem i wykonawcą „zamkniętego projektu winnicy”, podkreślając ten mały obszar poprzez produkcję nowego wina: Piano Chiuso Primitivo di Manduria Riserva, najlepszego wyrazu terytorium. 100% primitivo z wydłużoną maceracją, dojrzewanie przynajmniej przez 24 miesiące, z czego minimum 9 miesięcy w beczkach. Złożone wino o zapachu dzikich jagód, owoców leśnych, wiśni w likierze, goździków, fiołków, grafitu, z wędzonym owocem, pikantnymi przyprawami i wspaniałym balsamicznym wykończeniem. Wino jest owszem potężne, moc i swoista elegancja rywalizują tutaj ze sobą, obfitość, soczystość, intensywność smaków idą w parze z dobrą świeżością tego wina, słodka tekstura, taniny są wypolerowane, może alkoholu jest tutaj ciut za dużo, ale ogólnie rzec biorąc, jest to primitivo, które w swojej kategorii należy ocenić solidnie i polecić każdemu, kto kocha ten styl.

Wino można pić solo lub podać do obfitej kuchni, mięsa, dziczyzny, duszoznych policzków wołowych, grzybów, dojrzałych i twardych serów.

Poggio Le Volpi ze swoimi dwoma projektami – w Lacjum i Apulii – prezentuje nam się jako bardzo dobry producent, którego wina warto poznać. Ciekawe wina z Lazio i potężne etykiety z południa Italii, to tylko część portfolio od rodziny Mergé, w ramach którego każdy może znaleźć cos dla siebie.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *