Conti Zecca – pięć wieków w sercu Salento

Salento ( Półwysep Salentyński ) to dalekie włoskie południe w regionie Apulia – krainie, która większości miłośnikom wina kojarzy sie przede wszystkim z primitivo. To tutaj od blisko pięciu stuleci mieszka rodzina Zecca, która osiadła w Leverano (prowincja Lecce). Produkują oni w tym miejscu swoje wina, które nieprzerwanie trzymają solidną jakość. Dawno temu, bo w 1580 roku Francesco Antonio Zecca, rolniczy przedsiębiorca o neapolitańskich korzeniach, przybył na żyzne ziemie Salento dając początek rodzinnej historii w tej części Italii.

Rodzina Zecca w kolejnych wiekach odgrywała istotną rolę w rozwoju swojego terytorium, a w XIX wieku papież Leon XIII przyznał Giuseppe Zecca tytuł hrabiego. Rok 1935 to niezwykle ważna data w dziejach familii, gdyż wtedy Alcibiade Zecca założył w Leverano nowoczesną winiarnię, która działa po dzień dzisiejszy. Jego syn Giuseppe, unowocześnił produkcję, zmodernizował piwnicę, a w latach dziewięćdziesiątych, zarządzanie firmą przejęło następne pokolenie – czwórka synów Giuseppe. Sama marka Conti Zecca stała się coraz bardziej rozpoznawalna i otworzyła się również na rynki międzynarodowe, a jej solidna reputacja pozostaje niezachwiana.

źródło: contizecca.it

Do winiarni należy ponad 300 ha winnic ( w tym 20 ha najlepszych działek położonych między Leverano, Veglie i Salice Salentino ), a jej misją jest zrównoważona uprawa i ograniczenie ingerencji człowieka w winnicy do minimum. Rodzina Zecca pracuje przede wszystkim z lokalnymi odmianami winorośli takimi jak primitivo, negroamaro, aglianico, fiano, malvasia bianca, ale też z cabernet sauvignon czy chardonnay. Jeśli szukacie dobrej jakości etykiet z Apulii, to polecam zainteresować się m.in. tymi sygnowanymi nazwiskiem Zecca.

źródło: contizecca.it

Dzięki producentowi, trafiły do mnie jego następujące etykiety:

Calavento Malvasia Bianca Salento IGP 2023 to czysta malvasia z winnicy Tucci ( 1 ha ) w Leverano. Lokalne przysłowie mówi, że Salento to kraina słońca, morza i wiatru, a wino to zostało nazwane na cześć jednego z naturalnych elementów, który przyczynia się do optymalnego wzrostu i dojrzewania winogron na tych ziemiach: morska bryza wzbogaca winogrona o intensywne i eleganckie aromaty. Ręczny zbiór owoców, fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie w cementowych zbiornikach. Wino częstuje nas atrakcyjnymi aromatami tropikalnych owoców, ananasem, melonem, cytrusem, białą brzoskwinią, kwiatami, śródziemnomorskimi ziołami, sporą dawką świeżości i lekkości. Przyjemna etykieta na upalny dzień spędzony na świeżym powietrzu.

Pasuje do przystawek, przekąsek, sałatek, owoców morza, delikatnej białej ryby, stir-fry z kurczakiem.

Liranu Negroamaro Rosso Superiore Leverano DOC 2021 to 100% negroamaro, a więc typowej czerwonej odmiany dla Apulii i Salento. Liranu to w dialekcie nazwa Leverano, miasta, w którym rodzina Zecca osiedliła się pięć wieków temu i gdzie do dziś znajduje się ich winiarnia. Grona pochodzą z winnicy Traglia ( 3 ha ) w Leverano. Ręczny zbiór, fermentacja w stalowej kadzi, 8-10 dni maceracji, dojrzewanie w 30 hl dębowych beczkach i w cementowych kadziach. W kieliszku wędzone nuty, korzenne przyprawy, kora, tytoń, nieco czekolady, ciemniejszy owoc, lukrecja, goździki. Dobrze pijalne, o solidnej, ale nie ciężkiej strukturze, z miękką, śliwkową taniną. Bardzo dobra południowa czerwień.

Sprawdzi sie do mięsa z grilla, makaronu z bogatszym sosem, mocno grillowanych bakłażanów z wyrazistym sosem pomidorowym, pizzy z pieczonym kurczakiem, południowo – włoskiego salami i pikantnych kiełbasek.

Nero Salento Rosso IGT 2020 to topowa etykieta producenta powstała z 70% negroamaro i 30% cabernet sauvignon z 1,5-hektarowej winnicy w Salice Salentino. Nazwa wina nawiązuje do jego głównego szczepu – negroamaro. Grona są zbierane ręcznie, maceracja trwa przez 10-15 dni, fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie 18 miesięcy w drewnianych beczkach ( barriques i duże beczki ). Mamy tutaj poważne wino o zapachu ciemnej wiśni i jeżyny, do tego lukrecja, wanilia, pikantno-korzenne i ziemiste tło, czekolada, suszone kwiaty, lekko podwędzana papryka. Pełne, jednak nie przytłaczające, złożone, seksowne, z wyrazistą i elegancką taniną, wyrafinowane i z osobowością. Znakomity przykład apulijskiej czerwieni. Potencjał na kolejne lata.

Warto podać do duszonej lub pieczonej jagnięciny, żeberek z grilla, pieczonej wołowiny, dziczyzny, dojrzałych i twardych serów.

Conti Zecca wypada naprawdę świetnie, biorąc pod uwagę spróbowane powyższe etykiety. Wina pozostawiają bardzo dobre wrażenie i są to pozycje, które śmiało mogę polecić, a sam mam apetyt na resztę portfolio winiarni.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *