Salento ( Półwysep Salentyński ) to dalekie włoskie południe w regionie Apulia – krainie, która większości miłośnikom wina kojarzy sie przede wszystkim z primitivo. To tutaj od blisko pięciu stuleci mieszka rodzina Zecca, która osiadła w Leverano (prowincja Lecce). Produkują oni w tym miejscu swoje wina, które nieprzerwanie trzymają solidną jakość. Dawno temu, bo w 1580 roku Francesco Antonio Zecca, rolniczy przedsiębiorca o neapolitańskich korzeniach, przybył na żyzne ziemie Salento dając początek rodzinnej historii w tej części Italii.
Rodzina Zecca w kolejnych wiekach odgrywała istotną rolę w rozwoju swojego terytorium, a w XIX wieku papież Leon XIII przyznał Giuseppe Zecca tytuł hrabiego. Rok 1935 to niezwykle ważna data w dziejach familii, gdyż wtedy Alcibiade Zecca założył w Leverano nowoczesną winiarnię, która działa po dzień dzisiejszy. Jego syn Giuseppe, unowocześnił produkcję, zmodernizował piwnicę, a w latach dziewięćdziesiątych, zarządzanie firmą przejęło następne pokolenie – czwórka synów Giuseppe. Sama marka Conti Zecca stała się coraz bardziej rozpoznawalna i otworzyła się również na rynki międzynarodowe, a jej solidna reputacja pozostaje niezachwiana.

Do winiarni należy ponad 300 ha winnic ( w tym 20 ha najlepszych działek położonych między Leverano, Veglie i Salice Salentino ), a jej misją jest zrównoważona uprawa i ograniczenie ingerencji człowieka w winnicy do minimum. Rodzina Zecca pracuje przede wszystkim z lokalnymi odmianami winorośli takimi jak primitivo, negroamaro, aglianico, fiano, malvasia bianca, ale też z cabernet sauvignon czy chardonnay. Jeśli szukacie dobrej jakości etykiet z Apulii, to polecam zainteresować się m.in. tymi sygnowanymi nazwiskiem Zecca.

Dzięki producentowi, trafiły do mnie jego następujące etykiety:

Calavento Malvasia Bianca Salento IGP 2023 to czysta malvasia z winnicy Tucci ( 1 ha ) w Leverano. Lokalne przysłowie mówi, że Salento to kraina słońca, morza i wiatru, a wino to zostało nazwane na cześć jednego z naturalnych elementów, który przyczynia się do optymalnego wzrostu i dojrzewania winogron na tych ziemiach: morska bryza wzbogaca winogrona o intensywne i eleganckie aromaty. Ręczny zbiór owoców, fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie w cementowych zbiornikach. Wino częstuje nas atrakcyjnymi aromatami tropikalnych owoców, ananasem, melonem, cytrusem, białą brzoskwinią, kwiatami, śródziemnomorskimi ziołami, sporą dawką świeżości i lekkości. Przyjemna etykieta na upalny dzień spędzony na świeżym powietrzu.
Pasuje do przystawek, przekąsek, sałatek, owoców morza, delikatnej białej ryby, stir-fry z kurczakiem.

Liranu Negroamaro Rosso Superiore Leverano DOC 2021 to 100% negroamaro, a więc typowej czerwonej odmiany dla Apulii i Salento. Liranu to w dialekcie nazwa Leverano, miasta, w którym rodzina Zecca osiedliła się pięć wieków temu i gdzie do dziś znajduje się ich winiarnia. Grona pochodzą z winnicy Traglia ( 3 ha ) w Leverano. Ręczny zbiór, fermentacja w stalowej kadzi, 8-10 dni maceracji, dojrzewanie w 30 hl dębowych beczkach i w cementowych kadziach. W kieliszku wędzone nuty, korzenne przyprawy, kora, tytoń, nieco czekolady, ciemniejszy owoc, lukrecja, goździki. Dobrze pijalne, o solidnej, ale nie ciężkiej strukturze, z miękką, śliwkową taniną. Bardzo dobra południowa czerwień.
Sprawdzi sie do mięsa z grilla, makaronu z bogatszym sosem, mocno grillowanych bakłażanów z wyrazistym sosem pomidorowym, pizzy z pieczonym kurczakiem, południowo – włoskiego salami i pikantnych kiełbasek.

Nero Salento Rosso IGT 2020 to topowa etykieta producenta powstała z 70% negroamaro i 30% cabernet sauvignon z 1,5-hektarowej winnicy w Salice Salentino. Nazwa wina nawiązuje do jego głównego szczepu – negroamaro. Grona są zbierane ręcznie, maceracja trwa przez 10-15 dni, fermentacja w stalowej kadzi, dojrzewanie 18 miesięcy w drewnianych beczkach ( barriques i duże beczki ). Mamy tutaj poważne wino o zapachu ciemnej wiśni i jeżyny, do tego lukrecja, wanilia, pikantno-korzenne i ziemiste tło, czekolada, suszone kwiaty, lekko podwędzana papryka. Pełne, jednak nie przytłaczające, złożone, seksowne, z wyrazistą i elegancką taniną, wyrafinowane i z osobowością. Znakomity przykład apulijskiej czerwieni. Potencjał na kolejne lata.
Warto podać do duszonej lub pieczonej jagnięciny, żeberek z grilla, pieczonej wołowiny, dziczyzny, dojrzałych i twardych serów.

Conti Zecca wypada naprawdę świetnie, biorąc pod uwagę spróbowane powyższe etykiety. Wina pozostawiają bardzo dobre wrażenie i są to pozycje, które śmiało mogę polecić, a sam mam apetyt na resztę portfolio winiarni.
Wina otrzymałem od producenta


Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.