Casale del Giglio – kultowa winiarnia z Lazio

Powracam do win z Lacjum za sprawą znakomitego producenta, jakim jest Casale del Giglio i po raz kolejny zachęcam każdego do dokładniejszego przyjrzenia się etykietom z tej części Italii, gdyż w sąsiedztwie Rzymu powstaje dużo więcej niż jedynie Frascati. Jeśli dobrze poszukamy, to w Lazio również czekają na nas ciekawe winiarsko emocje i sam doświadczam ich następny już raz.

5 marca 1914 roku bracia Emidio, Isidoro i Antonio Santarelli spotkali się w biurze notariusza Giovanniego Onofrio z L’Aquili w Amatrice, aby podpisać statut firmy Berardino Santarelli & Figli, nazwanej na cześć ojca założyciela, Berardino, kupca winiarskiego. Następnie trzej synowie Berardino przenieśli się do Rzymu, gdzie otworzyli swój pierwszy „Vini & Olii” – sklep z winem i oliwą w sercu miasta pod numerem 99 przy Piazza Capranica. Z czasem, w miarę rozwoju biznesu, otworzyli kolejne jedenaście punktów sprzedaży w różnych częściach miasta. W 1955 roku syn Emidio, Dino, założył firmę Santarelli S.p.A., aby butelkować klasyczne wina z Lacjum. Sprzedawano je głównie w Rzymie, ale eksportowano również za granicę, w szczególności do Kanady. W 1967 roku Dino Santarelli, zafascynowany doliną Agro Pontino, dał początek Casale del Giglio w Le Ferriere – przysiółku niedaleko starożytnego miasta Satricum w prowincji Latina, około 50 km na południe od Rzymu. Było to dziewicze terytorium, zupełnie niepodobne do innych części Lacjum, czy jakiegokolwiek innego włoskiego regionu. Od początku lat 90. syn Dino, Antonio, zgodnie z intuicją ojca i we współpracy z enologiem Paolo Tiefenthalerem z północnowłoskiego regionu Trentino, osiągnął niezwykłe wyniki dzięki intensywnemu programowi badań i eksperymentów.

źródło: casaledelgiglio.it
źródło: casaledelgiglio.it
źródło: casaledelgiglio.it

Pola i uliczki rodzinnej posiadłości Casale del Giglio, były dla młodego Antonio Santarelliego niczym więcej niż miejscem, w którym mógł spędzać beztroskie weekendy i oddawać się swojej pasji do jazdy na motocyklu. Jednak wszystko zmieniło się, gdy dołączył do ojca Dino w rodzinnym biznesie. Wtedy, jako bystry dwudziestopięciolatek, instynktownie wiedział, że ich niekonwencjonalna ziemia w dolinie Agro Pontino, około 50 km na południe od Rzymu, oferuje wyjątkową okazję do spróbowania czegoś, czego nikt wcześniej nie próbował. Całkowity brak tradycji uprawy winorośli w tym rejonie oznaczał, że Antonio i jego ojciec mogli dać upust swoim pionierskim pomysłom. Niektórzy z najsłynniejszych ampelografów i naukowców uniwersyteckich tamtych czasów przekonani i zainspirowani tymi ideami, przyłączyli się do nich w projekcie badawczym, który został uruchomiony w 1985 roku wraz z posadzeniem blisko 60 różnych eksperymentalnych odmian na ziemi należącej do Casale del Giglio.

Antonio Santarelli i Paolo Tiefenthaler źródło: casaledelgiglio.it
źródło: casaledelgiglio.it

Projekt wspierany przez Departament Rolnictwa Rządu Regionalnego Lacjum, obejmował ekspertów o międzynarodowej renomie, z których wielu nadal przyczynia się do badań w Casale del Giglio. Do tej uznanej winiarni należy obecnie 180 ha winnic, a producent decyduje się na sadzenie tych odmian winorośli, które dobrze dostosowują się do lokalnego terytorium i produkują wina wysokiej jakości. Dzięki uprzejmości samego wytwórcy, trafiło do mnie kilka jego etykiet, które mam przyjemność poddać degustacji.

Anthium Bellone IGT Lazio 2023 to etykieta powstała z lokalnej odmiany bellone z ponad 60-letnich krzewów. Krótka maceracja na skorkach i spontaniczna fermentacja z udziałem rdzennych drożdży. W kieliszku owoce tropikalne, mango, papaja, dojrzała brzoskwinia i jabłko, kwiaty, mineralność, cytrusowa kwasowość, średnie ciało, lekko kremowe z orzechową nutą. Smakowite i atrakcyjne wino.

Sprawdzi się z owocami morza, rybą, makaronem z lekkim sosem, kurczakiem, kuchnią warzywną, a ponadto warto poeksperymentować z potrawami tajskimi.

Satrico Lazio Bianco IGT 2023 to wino, które bierze swoją nazwę od starożytnego miasta Satricum, gdzie ślady najwcześniejszych osad, które tworzyły wioskę wokół centralnego miejsca kultu na wzniesieniu w pobliżu rzeki Astury, pochodzą z IX wieku p.n.e. Ta osada na zboczu wzgórza, która później stała się akropolem miasta, była miejscem świątyni poświęconej bogini Mater Matuta. Pozostałości świątyni można zobaczyć do dziś w pobliżu winnic Casale del Giglio w wiosce Le Ferriere. Satrico to blend 40% chardonnay, 40% sauvignon i 20% trebbiano giallo. Selekcja gron, winifikacja każdej odmiany osobno, krótkie dojrzewanie w stalowej kadzi. Wino ujawnia aromaty białych owoców, jabłka, cytrusów, nuty owoców egzotycznych, wszystko to podbite mineralnością, chrupką kwasowością, zapachem świeżej trawy i bazylii. Niezwykle przyjemna i apetyczna biel na co dzień.

Można podać do przystawek i przekąsek, sałatki z owocami morza, lekkich dań rybnych, świeżych serów.

Matidia Cesanese Lazio Rosso IGT 2022 to czerwień z lokalnej odmiany cesanese. Matidia, która nosiła tytuł Augusta, była członkinią rzymskiej dynastii Antoninów, siostrzenicą cesarza Trajana i teściową cesarza Hadriana. Po jej śmierci w 119 roku n.e. Hadrian wygłosił mowę pogrzebową i ogłosił ją bóstwem. W całym Imperium wzniesiono posągi Matidii, wybito monety z jej podobizną, a świątynia w rzymskim Campo Marzio została jej poświęcona. Ślady tej starożytnej świątyni odkryto obok kościoła Santa Maria in Aquiro na Piazza Capranica, historycznym zakątku miasta bliskiemu sercu rodziny Santarelli, ponieważ to właśnie tutaj rozpoczęła się ich kariera
jako kupców wina ponad sto lat temu. Wino to czyste cesanese z dzierżawionej 30-letniej winnicy w pobliżu Olevano Romano. Winnica zwrócona jest na wschód i znajduje się na wysokości 500 m n.p.m., gdzie gleba jest wapieniem wulkanicznym. Maceracja trwająca 6-7 dni, fermentacja w stalowej kadzi, część wina dojrzewa w stalowych kadziach, a część w dębowych tonneaux (400-litrowych beczkach) przez około 12 miesięcy. Mamy tu przyjemne nuty wiśni, dojrzałą truskawkę, nieco ciemniejszych owoców, lekką pikantność, trochę ziemi, pieprz, beczkowe tło, delikatną woń grzybów, fiołki. Solidna struktura, wyrazista i elegancka tanina, muśnięcie śródziemnomorskich ziół, owocowa kwasowość. Bardzo dobre wino z typowej dla Lacjum czerwonej odmiany.

Do gnocchi lub makaronu z mięsnym ragu, wieprzowych żeberek, jagnięciny, mniejszej dziczyzny, dojrzałego pecorino.

Lacjum po raz kolejny udowadnia, że to region zasługujący pod względem winiarskim na większą uwagę. Casale del Giglio jest jeszcze jednym producentem, którego etykiet trzeba spróbować, jeśli myślimy o czołowych pozycjach z tej części Włoch, a powyższe trzy wina na pewno rozbudzają apetyt na resztę portfolio tej znakomitej winiarni.

Wina otrzymałem od producenta

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *