Char kway teow z krewetkami

Był już char kway teow z mięsem kałamarnicy ( patrz tutaj,) a teraz wersja z krewetkami. Tym razem przepis nieco inny, jednak efekt końcowy niezmiennie przepyszny. Taki rezultat osiągniemy tylko dzięki smażeniu w wysokiej temperaturze z użyciem prawdziwego woka, ale danie będzie również smaczne, jeśli wykorzystamy do tego zwykłą patelnię.

Char kway teow przyrządzam bardzo często, gdyż to niezwykle prosta w przygotowaniu, pełna smaków potrawa w stylu stir-fry rodem z południowo-wschodniej Azji. Obok czegoś takiego nie da się przejść obojętnie. Słodko-pikantny gęsty sos oblepiający makaron plus soczyste krewetki – kwintesencja azjatyckiego street foodu we własnej kuchni. Poza knajpkami i stoiskami z jedzeniem na ulicach Malezji czy Singapuru, żadna restauracja nie przyrządzi wam czegoś tak wspaniałego.

Char kway teow możemy smażyć z różnymi dodatkami: krewetki, kalmary, kurczak, tofu – każdy wybiera to, co najbardziej lubi. Oryginalne chińskie kiełbaski, które są u nas niedostępne, zastępuję pikantnym chorizo pasującym tutaj w 100 procentach. Jeżeli chcecie odtworzyć w miarę autentyczny smak dania, koniecznie poszukajcie jednego z niezbędnych składników, a mianowicie sosu kecap manis – gęstego słodkiego sosu sojowego, który gra tutaj kluczową rolę. Dostaniecie go bez większych problemów w sklepach z azjatycką żywnością. W ostateczności można go zastąpić ciemnym sosem sojowym wymieszanym z cukrem. Jednak warto postarać się o dobry kecap manis. W poniższym przepisie używam też sosu chili. Jak zawsze przygotowuję swój własny, tym razem w kolejnej już wersji. Wam również polecam zrobić go samemu, bo to czyni dużą różnicę w porównaniu z tymi kupnymi. Jeśli masz swój ulubiony przepis na sos chili, użyj go w tym przepisie lub skorzystaj z mojej propozycji.

Składniki ( 4-6 porcji ):

olej do smażenia

2 ząbki czosnku, posiekane

150g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki

600g surowych krewetek

500g grubego makaronu ryżowego

75-100ml sosu kecap manis

50ml sosu chili ( przepis na sos, który użyłem w tym daniu poniżej )

3 jaka, rozbełtane w miseczce

zielona część dymki, posiekana

Sos chili:

3 papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżeczki cukru trzcinowego

5 łyżek sosu kecap manis

3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu chili dokładnie ze sobą wymieszać w miseczce i odstawić. Można go dostosować do własnego smaku dodając np. więcej sosu kecap manis, mniej lub więcej chili czy cukru.

W woku rozgrzewamy nieco oleju i smażymy czosnek, aż zacznie pachnieć i zarumieni się. Dodajemy chorizo, krewetki i smażymy mieszając przez minutę lub dwie. Dorzucamy makaron, dymkę, kecap manis, sos chili i w razie potrzeby odrobinę wody, jeśli całość jest za sucha. Smażymy jeszcze kilka chwil dokładnie wszystko mieszając. Wlewamy rozbełtane jajka, ostatni raz wszystko mieszamy i podajemy.

Do char kway teow możemy podać np. rieslinga, carmenere, merlota bez nadmiernej beczki, pełniejsze rose.


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *