Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Domowa sangria – Wino ze Smakiem

Domowa sangria

Sangria może nie wszystkim dobrze się kojarzy, gdyż pod jej postacią w wielu miejscach dostać możemy mało interesujący napój. Jednak przygotowana uczciwie z wykorzystaniem dobrych składników, potrafi perfekcyjnie orzeźwić w upalny dzień i zapewniam was, że na jednym kieliszku się nie skończy.

Ten tradycyjny hiszpański napój ma oczywiście swoje niezliczone wersje, jednak składnikiem niezbędnym jest czerwone wytrawne wino ( gdy mówimy o jej „czerwonej” wersji ). W każdym bądź razie, nie wchodząc w szczegóły, chodzi tutaj o to, aby dobrze połączyć ze sobą wino, mocniejszy alkohol ( zwykle brandy ) ze smakiem owoców. Dodatek tych ostatnich również zależy od tego, kto sangrię przygotowuje. Niezbędna jest też woda gazowana. Sangria doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych, leniwych, gorących dni i wieczorów bądź to samodzielnie lub w towarzystwie letnich przekąsek w stylu hiszpańskich tapas. Nie ma oczywiście przeszkód, aby serwować ją przez okrągły rok. Wypróbujcie moją wersję, a na pewno będziecie do niej wracać.

Składniki ( około 6 porcji ):

1 jabłko ze skórką, pokrojone w kawałki ( ale bez gniazda nasiennego )

1 pomarańcz ze skórką, pokrojony w plasterki

3 łyżki cukru trzcinowego

sok z 2 limonek

200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 butelka wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości

150ml brandy

300ml gazowanej wody mineralnej

Przygotowanie: Dobrze, aby wino, brandy, woda mineralna i ewentualnie wyciśnięty sok były już schłodzone. Do dużego dzbanka wrzucić kawałki jabłka, plasterki pomarańczy, dodać cukier i ugnieść nieco wszystko drewnianą łyżką. Dodać sok pomarańczowy, brandy, wino, sok z limonki i wymieszać całość dokładnie. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej brandy i/lub soku, cukru. Sangrię można poddawać od razu lub umieścić w lodówce na godzinę, aby jeszcze lepiej się schłodziła, a przed samym podaniem dolać gazowaną wodę mineralną i całość ponownie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *