Vie di Romans Dolée Friulano 2016

Zakochałem się w winach z północnych rubieży Friuli za sprawą mojej podróży w te okolice. Tam na miejscu mogłem posmakować wyjątkowych pozycji, które utwierdziły mnie w przekonaniu, że to region, w którym powstają przede wszystkim doskonałe białe wina. O jednym z nich chcę dzisiaj napisać nieco więcej.

Będzie to wino od Vie di Romans – świetnego producenta z apelacji Friuli Isonzo. Sama winiarnia prowadzona jest od trzech pokoleń przez rodzinę Gallo, a od 1978 roku całością zarządza Gianfranco Gallo, który uchodzi za doskonałego winiarza. Do producenta należy 60 ha winnic w sercu apelacji będących źródłem pięknych i złożonych win. Przykładem tego jest choćby tytułowe Dolée Friulano 2016.

To absolutnie wspaniałe, czyste friulano z dwuhektarowej winnicy Dolée, gdzie krzewy liczą sobie 20 lat. Gleba jest tu żwirowo-kamienista o czerwonawym odcieniu z powodu obecności tlenków żelaza i glinu. Fermentacja wina trwa 18 dni ( nie przeprowadza się fermentacji malolaktycznej ), po czym następuje dojrzewanie w dębowych beczkach na osadzie przez 9 miesięcy. To friulano odpoczywa jeszcze około 10 miesięcy w butelce przed pojawieniem się na rynku i ma w sobie spory potencjał leżakowania. Prezentuje atrakcyjną, złoto-żółta suknię. Mamy tu egzotyczne owoce, ananasa, dojrzałą białą brzoskwinię, mocno dojrzałe żółte jabłko, albedo pomarańczy, kwiaty, budyń cytrynowy, trawę cytrynową, nieco wanilii, wosk, maślano-owocowe niuanse, alpejski chłód, cytrusową mineralność, pojawia się też orzech laskowy, blanszowane migdały i odrobina białego pieprzu. Pełne, gęste, złożone, bogate, o maślanej fakturze, średniej kwasowości, z kremowym owocem tropikalnym w ustach. Wino dużej klasy, bardzo eleganckie, wyrafinowane i pyszne. Uwielbiam takie butelki i na pewno etykiety od Vie di Romans zagoszczą jeszcze na blogu.

Sprawdzi się z pieczoną rybą, owocami morza, rybą lub białym mięsem w kremowych sosach, cielęciną, szparagami z sosem holenderskim, serowym sufletem, gratin z porów, wędzonym na ciepło łososiem, prosciutto i innymi tego typu dojrzewającymi szynkami, średnio dojrzałym serem.

Wino dostępne u importera Vininova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: