Dwa merloty z Goriška Brda

Win słoweńskich ciąg dalszy. Tym razem w ramach małej degustacji porównawczej zestawiłem ze sobą dwa merloty od dwóch uznanych w regionie producentów. Goriška Brda z każdą kolejną butelką wciąż pozytywnie mnie zaskakuje i nie inaczej jest w tym wypadku. Ciekawi jesteście, jak konkretnie wypadły owe wina? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Z piwniczki wyciągnąłem Klet Brda Bagueri Superior Merlot 2016 oraz Marjan Simčič Merlot Cru Selection 2016. Jest więc okazja, aby porównać dwa wina z tej samej odmiany, z tego samego rocznika, które powstają tuż obok siebie.

O bardzo dobrej spółdzielni, jaką jest Klet Brda, pisałem już m.in. w tym miejscu, więc nie będę się po raz kolejny powtarzał i zachęcam do lektury tego artykułu. Podobnie zresztą jak do zapoznania się z portfolio producenta, gdyż jego wina naprawdę na to zasługują. Winiarnia Marjan Simčič też była przedmiotem mojej uwagi, a krótko przeczytacie o niej tutaj, w którym to poście przedstawiłem wytwórców, których warto odwiedzić w samej Goriška Brda. Simčič to uznana marka i nie można wyjechać z okolicy bez spróbowania jego win. Przejdźmy więc od razu do konkretów i przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym etykietom. Na początek Klet Brda Bagueri Superior Merlot 2016.

To merlot z linii Bagueri, która to seria reprezentuje naprawdę solidny poziom, o czym świadczą choćby nagrody przyznawane tym etykietom. Grona pochodzą z najlepszych lokalizacji w Brda i są starannie selekcjonowane ( winnice na wysokości 80-350 m n.p.m. a krzewy w wieku 10-25 lat ). Wino dojrzewa 24 miesiące na osadzie w barriques z dębu francuskiego i amerykańskiego. Odnajdziemy tu wiśnię, jagodę, czarną porzeczkę, pieczone owoce, nieco słodkiego dymu, miętę, czekoladę z owocami, a wszystko podszyte leśną ściółką. W ustach soczyste, z nutami śliwki, dobrze zbudowane, ciepłe, dość miękkie, dobrze kwasowe, lekko pikantne, niezwykle pijalne, a przy tym bardzo eleganckie. Świetna jakość w doskonałej cenie i kawałek porządnego merlota.

Pasuje do jagnięciny, dziczyzny, czerwonego mięsa, kaczki, polędwiczki wieprzowej, kurczaka, pieczonego łososia w słodko-pikantnej marynacie, salami, dojrzewających kiełbasek, bogatego sosu pomidorowego.

Teraz pora na Marjan Simčič Merlot Cru Selection 2016.

Linia Cru Selection to już pozycje z portfolio producenta zdecydowanie bardziej złożone ze starannie wyselekcjonowanych winogron ze starszych winnic. W przypadku tego merlota, grona pochodzą z winnic Berič i Malno ( 150-250 m n.p.m. ), gdzie wiek krzewów wynosi około 25 lat. Spontaniczna Fermentacja i maceracja następuje w stalowych kadziach, a winogrona macerują się przez 21 dni. Dojrzewanie trwa 42 miesiące i ma miejsce we francuskich barriques. Wino nie jest filtrowane, a rocznik 2016 trafił do butelek w czerwcu 2020 roku. W kieliszku wyczujemy wiśnię, wiśniową pestkę, dojrzałe owoce okraszone pieprzem, ciemną jagodę, jeżynę, szczyptę ziół, tytoń, wytrawną konfiturę i muśnięcie korzennych przypraw. Wino dojrzałe, choć z dalszym potencjałem, soczyste, z zaznaczoną taniną, eleganckie, z posmakiem śliwki, dojrzałych malin i ciemnej wiśni, wyrafinowane, precyzyjnie zaprojektowane złożone. Spora klasa.

Można podać do wyszukanej kuchni, ale i tej bardziej tradycyjnej. Dziczyzna, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, wołowina wellington, steki, wolno gotowane mięsa w bogatym sosie, twarde i dojrzałe sery.

Powyższe dwa merloty wypadły naprawdę doskonale i mogę polecić je z czystym sumieniem. Bagueri Merlot wydaje się nieco przystępniejszy i łatwiejszy w odbiorze, z kolei merlot od Simčiča to wino bardziej złożone, poważniejsze, wymagające więcej uwagi i czasu. Mimo to, degustując obie etykiety, wino od spółdzielni Klet Brda wypada naprawdę doskonale w porównaniu ze swoim wyżej cenionym konkurentem. Musicie spróbować sami, który merlot przemówi do was bardziej. Ja chciałbym mieć zawsze pod ręką obie butelki, gdyż są one na wysokim poziomie.

Wina zakupiłem zagranicą


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *