Bąbelki Trentodoc na stałe wpisały się w świat win musujących, a to w dużej mierze za sprawą marki Ferrari. Trento DOC to druga największa po Szampanii apelacja dla win musujących produkowanych metodą tradycyjną i niezmienna, wysoka jakość. W ramach Trentodoc, prawdziwą ekstraklasę stanowi bez wątpienia Ferrari – symbol regionu, ale też całego włoskiego winiarstwa.
Marka Ferrari narodziła się w 1902 roku dzięki Giulio Ferrari, który marzył o stworzeniu wina w Trentino, mogącego konkurować z najlepszymi francuskimi szampanami. Zrozumiał niezwykłe powołanie swojej ziemi i jako pierwszy rozpowszechnił odmianę chardonnay we Włoszech. Zaczął produkować kilka bardzo wyselekcjonowanych butelek z niemalże obsesyjnym kultem jakości. Nie mając jednak dzieci, Giulio Ferrari szukał następcy, któremu mógłby powierzyć swoje marzenie. Wybór padł na Bruno Lunellego, właściciela sklepu z winami w Trydencie. Dzięki swojej pasji i talentowi przedsiębiorczemu Bruno Lunelli zwiększył produkcję win bez uszczerbku dla jakości. Bruno przekazał swoją pasję synom: pod okiem Franco, Gino i Mauro marka Ferrari zostaje jednym z liderów we Włoszech w kwestii win musujących. Obecnie trzecie pokolenie rodziny Lunelli podtrzymuje marzenie Giulio Ferrari. Marcello, Matteo, Camilla i Alessandro prowadzą firmę wraz z niezwykłym zespołem, którego celem jest wprowadzanie innowacji nie zapominając przy tym o tradycji, czyniąc z Ferrari ambasadora włoskiej sztuki życia. To pierwsza włoska firma produkująca wina musujące metodą tradycyjną. Ferrari to głęboka więź z terytorium i szacunek dla ziemi w każdym geście. Wszystkie etykiety pochodzą z Trentodoc i powstały wyłącznie z winogron uprawianych na dużych wysokościach w Trentino zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa górskiego.
Ze swoją górską uprawą winorośli Trentino jest wyjątkowo odpowiednim miejscem do produkcji bąbelków o wielkiej elegancji i złożoności. To dzięki intuicji Giulio Ferrari miejsca te są dziś największą włoską winnicą chardonnay. Ferrari swoje winogrona pozyskuje z ręcznie selekcjonowanych gron w winnicach rodziny Lunelli oraz od około 500 hodowców z Trydentu, którzy przekazują swoje zbiory. Zespół Ferrari nadzoruje dostawców przez cały rok, podczas gdy enolodzy czuwają nad wszystkimi fazami procesu produkcji wina. W posiadanych winnicach producent stosuje praktyki ekologiczne przykładając dużą wagę do ochrony środowiska naturalnego. Ferrari to obecnie czołowa marka włoskiego winiarstwa, a regularnie zdobywane prestiżowe wyróżnienia tylko świadczą o wysokiej jakości tych win musujących rodem z Trentino. To też, jak wiadomo, oficjalne bąbelki Formuły 1.
O jakości win marki Ferrari najlepiej przekonać się samemu próbując kilku etykiet. Sam sięgnąłem niedawno po pozycję z linii Perlé – Ferrari Perlé Millesimato 2015. To ikona stylu Ferrari, wino produkowane od 1971 roku, synteza elegancji, świeżości i harmonijnej złożoności.
To czyste chardonnay z wyselekcjonowanych i zbieranych ręcznie gron rosnących w rodzinnych winnicach. Średnio 54 miesiące dojrzewana na osadzie. Wino jest znakomite, trwałe bąbelki w kieliszku, brioszka, biszkopt, cytrus, skórka grejpfruta, albedo, chrupkie żółte jabłko, ananas, biała brzoskwinia, migdał. Dość bogate, choć w ustach sprawia wrażenie zwiewnego, wytrawne, z muśnięciem słodyczy na początku, wyraźnie kwasowe, cytrusowe, lekko słone, eleganckie, w pełni harmonijne. Spora klasa i równie spory potencjał gastronomiczny tego wina.
Pasuje zarówno na aperitif, jak i do dań głównych. Ryba, owoce morza ( także w kremowych sosach ), dojrzewająca szynka, cielęcina, cotoletta alla milanese.
Wino zakupiłem zagranicą