Wina od Quinta da Taboadella z Dão to jakość sama w sobie i bez wątpienia są to wina ze ścisłej czołówki regionu. Trudno się temu dziwić, skoro stoi za nimi rodzina Amorim – ta sama, która nabyła m.in. znakomitą posiadłość w Douro – Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, o której pisałem tutaj czy Herdade Aldeia de Cima w Alentejo ( zobacz tu ). W Douro familia Amorim tworzy świetne wina, o czym mogłem przekonać się osobiście podczas ubiegłorocznej podróży, te z Alentejo także prezentują się bardzo dobrze. Z Dão nie może więc być inaczej.
Dão jako region-apelacja został wyznaczony w 1908 roku i jest jednym z najstarszych portugalskich regionów winiarskich, a znajduje się tuż na południe od Douro. Dawniej dominowało tutaj kilka kooperatyw produkujących wina masowe, a dziś jest to niezwykle fascynujące miejsce pełne indywidualności. Region dzięki swojemu położeniu, cieszy się specyficznym mikroklimatem. Pasma górskie jak choćby Caramulo, Montemuro, Estrela chronią Dão przed atlantyckimi wiatrami oraz przed surowym klimatem kontynentalnym pobliskiej mesety. Lata są tu gorące i suche, a zimy chłodne i deszczowe. Większość winnic leży na wysokości 400-500 m n.p.m. choć wysokość niektórych sięga nawet 700 m n.p.m. Czerwoną specjalnością jest tutaj touriga nacional, natomiast białą encruzado.
Znajdująca się w Dão Quinta do Taboadella została zakupiona przez rodzinę Amorim w 2018 roku. Amorim to obecnie jedna z najbardziej znanych firm rodzinnych ( Amorim Group ) w Portugalii, działająca w kilku krajach świata oraz w różnych sektorach biznesu, w tym także w sektorze wina ( ich pierwsza handlowa aktywność sięga 1870 roku – produkowanie zatyczek korkowych dla piwnic w Vila Nova de Gaia ). Za samą Quinta do Taboadella stoi jeszcze dłuższa, sięgająca kilkunastu wieków historia. Chociaż wzmianki o Taboadella pochodzą z 1255 roku, badania historyczne wykazały, że była ona zamieszkana znacznie wcześniej, bo już w czasach rzymskich, a jej pierwotne użytkowanie sięga I wieku n.e. kiedy to mieściła się tutaj rzymska willa. Była to wówczas posiadłość wyższej klasy wiejskiej, która składała się z domu, piwnicy z winem i stodołą wraz z innymi małymi zabudowaniami schowanymi w pobliskim lesie sosnowym, dębowym i kasztanowym. Kolejne wzmianki o Taboadella pojawiają się w kolejnych stuleciach m.in. w królewskim spisie ludności. Wydaje się również, że posiadłość należała do kilku rodzin arystokratycznych, o czym świadczy dziewiętnastowieczny herb rodów Azeredo e Albuquerque, który można zobaczyć na głównym budynku.
Taboadella znajduje się w samym sercu regionu Dão, w Silvã de Cima, w podregionie Castendo. Tutaj, między Vale do Pereiro i Vale do Sequeiro, znajduje się 42 ha winnic należących do producenta. Serce Taboadella tkwi w starych odmianach lokalnych winorośli: jaen, touriga nacional, alfrocheiro, tinta pinheira, które przez całe życie dawały początek nowym sadzonkom. W latach 80-tych ubiegłego wieku, winnica została częściowo przesadzona, wprowadzając nowe odmiany winorośli, takie jak tinta roriz, encruzado, cerceal i bical. Dziś średni wiek krzewów to 30 lat, ale niektóre mają nawet ponad 100 lat. Wina Taboadella wywodzą się z historycznego terroir, zachowując charakter miejsca swojego pochodzenia. Etykiety spod szyldu tej winiarni bez wątpienia zasługują na uwagę, a ja mam przyjemność degustować jedną z nich – Taboadella Grande Villae Branco 2019
Linia Taboadella Grande Villae to wina bardzo złożone, bogate i jak mówi sam producent, przywołujące na myśl aromaty z dawnych czasów, to nawiązanie do rzymskiej duszy Taboadella, hołd dla jej przodków. Taboadella Grande Villae Branco 2019 to kompozycja starych krzewów encruzado i bical. 10 miesięcy dojrzewania w 500-litrowych, nowych, dębowych francuskich beczkach. W roczniku 2019 powstało 3771 butelek. To skoncentrowane, wyraziste i wyrafinowane wino o aromatach świeżego, ale i kremowego cytrusa, które przeplatają się z wonią mandarynki, dojrzałych, białych owoców, jabłka, mineralnością, kwiatowymi nutami. Jest też soczysta brzoskwinia, krągła, lekko maślana tekstura, krem cytrynowy w ustach, precyzyjnie odmierzona kwasowość, energia, poważna struktura, elegancja. Spora klasa i doskonała biel z Dão.
Można podać do grillowanej/pieczonej ryby, bogatszych dań z owocami morza, białego mięsa, potraw z kremowym sosem, makaronu i wielu potraw nowoczesnej, wyrafinowanej kuchni.
Wino dostępne w Portugal Vineyards
Jedna odpowiedź do “Taboadella Grande Villae Branco 2019”